論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

問左兩個agent都係話當工人自己提出唔續約我係唔需面要比長期服務金,但我好多朋友都唔知以為一過5年就要比...

我工人做左8年,工作都算係唔差。年頭將會完約唔再續約返鄉下結婚,今日叫佢寫封辭職信比我keep返record但話佢啲朋友都唔使寫所以拒絕左。跟手我提佢話你自己唔做我唔使比長期服務金(其實對上一次續約個agent佢有同佢講,唔知係唔明定扮失憶),佢即時好訝異咁話佢啲朋友個個都有得陪,跟住話成晚黑面同當我透明。

其實都知佢冇得賠呢筆錢好可憐咁,已經應承佢會比多一個月人工佢,仲帶佢買左3仟幾蚊金飾比佢嫁妝,都算係咁啦!

如果佢仲想我比多啲我應唔應該理佢呢?

水晶宮

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1) 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 想生BB熱投 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

billyyanst 發表於 12-12-13 23:57
問左兩個agent都係話當工人自己提出唔續約我係唔需面要比長期服務金,但我好多朋友都唔知以為一過5年就要比 ...
佢唔續約係唔駛比長服,你都講咗會比多個月人工同買咗三千幾金飾比佢,我唔佢再額外比,由其是佢黑面,我更唔會理佢:;pppp:
不過佢未比書面信你通知你唔再同你續約,我諗佢好快會駁你炒架啦,到你頂唔住炒佢,佢咪有長服落袋囉
我們都以為,很努力去做,就可以做好一件事。但原來我們是很用力地,去做錯一件事。

大宅

引用:Quote:billyyanst+發表於+12-12-13+23:57+

原帖由 sillything 於 12-12-14 發表
佢唔續約係唔駛比長服,你都講咗會比多個月人工同買咗三千幾金飾比佢,我唔佢再額外比,由其是佢黑面 ...
佢唔肯比辭職信我已經驚驚地,好彩同佢傾果時我用手機影低左當時對話,佢應該冇得唔認係佢自己提出唔做。如果佢玩野我就改機票要佢提早返歸...

但我仔係由佢湊大,佢知道都好唔開心,所以真係唔想搞到不歡而散

翡翠宮

貢獻勳章 BK猜猜猜慶中秋 +5熱血勳章

billyyanst 發表於 12-12-14 08:26
佢唔肯比辭職信我已經驚驚地,好彩同佢傾果時我用手機影低左當時對話,佢應該冇得唔認係佢自己提出唔做。如 ...

你影低咗又如何? 佢一日未辭職, 一日都可以改變主意架...

唔想搞到不歡而散, 咪照俾長服佢囉.

你同佢續約時已經打算要俾呢筆錢架啦....

大宅

如佢唔肯比辭職信,樓主不如採取主動,比封信向佢提出續約,限時要佢回覆,唔比答覆就當作拒絶續約,將來如有爭駁,要去勞處都多D證據。

樓主你太好心,要比佢地任何奬償,都應該留在最後一天至比。將來如你要比長俸,你現在已給她的金飾又不能計算在內,到時真係揼心口。佢哋一心要攞盡著數,唔會想什麼不歡而散。對佢唔需要放太多感情,只要合理,準時出糧就可以。如做得好,過年就封利事,生日、聖誕就比份禮物已經好好。其如唔需要比,就唔好因為佢黑面就比,要我睇你面色,no way!!

estherlai    發表於 12-12-14 10:50

男爵府

同意版主所講, 你當日同佢續第三份約, 都係覺得佢做得好, 預左要俾長服o架啦 (冇理由續約時一心諗住佢會到時主動唔續吧?)
既然預左就俾囉。 你一講話要俾resign letter佢先知冇得收長服, 我諗佢真心唔知到自己唔續冇長服。

雖然權益應該係佢自己需要了解先作出決定, 但你睇下, 呢到大把老細都唔知自己都唔了解法例, 唔知自己責任啦, 係咪?

就算你話俾多一個月加三千蚊金器, 你計下我當佢人工係指$3740, 佢本來有兩萬蚊長服, 同家下得5千幾, 足足爭左成萬五蚊呀!係四個月糧呀, 俾著你自己, 無啦啦(自己以為係無啦啦) 冇左四個月糧, 你會唔會黑面???

現實o的去睇一換著我, 我會照俾喇, 好過佢聽日就玩野,整單大大鑊過你, 等你抄佢。 到時係長服+一個月代通知呀~仲未計佢隻鑊所帶黎後果

坦白講, 做左四個約, 即係雙方關係一向都好。 當日佢主動話唔續約, 我一定主動同佢講,「 咁你冇左長服o架喎, 你諗清楚未?」

我唔係要扮聖人, 只係我一直視長約係一個報答個長期關係, 係一種反影你一直滿意佢工作o既必然付出, 而唔係當作一個法律要我受o既苦。

大宅

引用:如佢唔肯比辭職信,樓主不如採取主動,比封

原帖由 porkchop 於 12-12-14 發表
如佢唔肯比辭職信,樓主不如採取主動,比封信向佢提出續約,限時要佢回覆,唔比答覆就當作拒絶續約,將來如 ...
幸好金飾由保管打算臨上機先比佢。

但如果我真係出左封信比佢而佢又話同我續約咁我咪大劑? 因為新工人入境處已經批左一月中就到,我根本冇可能比offer佢,更何況咁情況佢肯做我都唔敢請啦

伯爵府

sorman 發表於 12-12-14 11:22
同意版主所講, 你當日同佢續第三份約, 都係覺得佢做得好, 預左要俾長服o架啦 (冇理由續約時一心諗住佢 ...

我都贊成比,佢做得好先做到8年遮
你慳左不斷炒人比果D錢都唔止呢個數啦
當中仲要無數勞氣呢?

同埋佢到時會同D鄉里講
來HK打工,做得好做得長真係有回報架

唔使佢地下下來駁炒

男爵府

陪月勳章

回覆:工人自己提出唔續約係唔使比長期服務金

樓主,咁樣睇,佢同你都做左咁多年,睇得出佢都為左你個屋企出心出力過,令你可以安心工作。佢既付出你有眼睇,如果唔係你都唔會同佢續約。
如果你同佢關係係好既,無謂為左少少錢搞到大家大吵收場,亦令仔女有唔開心既回憶,d仔女會點諗你呢個做媽媽既。
法律不外乎人情。如果個姐姐真係好既,我會俾長服+嫁妝。佢咁多年令你可以安心返工,你升職加薪時,有冇感激佢既付出?
你而家咁樣做,只會令一個好姐姐變做衰姐姐。

大宅

引用:樓主,咁樣睇,佢同你都做左咁多年,睇得出

原帖由 karenng115 於 12-12-14 發表
樓主,咁樣睇,佢同你都做左咁多年,睇得出佢都為左你個屋企出心出力過,令你可以安心工作。佢既付出你有眼 ...
其實我都明白佢有貢獻,你話佢好好又唔係,其實呢兩年佢已經好hea做得好求其,但我怕煩先隻眼開隻眼眼閉。早兩次續約agent都真係有提過佢佢自己唔做係冇呢筆錢,唔係我今日先欺騙佢。

但見佢都做左咁多年唔想佢心唔開心咁離開,所以先決定會買金比佢同出多個月人工,其實呢筆錢對我來講話多唔多話少都唔少。

多謝大家陪我呻下,我決定返去同佢傾下再比多啲,除左叫佢簽返封信辭職信仲有咁要注意地方?

:

大宅

我就快簽第三個約.我明知她做埋第六年就回去,不再做,都同她提如果她不做是無
長期服務金,但我會比她.做人最重要問心無愧.

chan803    發表於 12-12-14 15:51

翡翠宮

YLHOMAMA 發表於 12-12-14 15:43
我就快簽第三個約.我明知她做埋第六年就回去,不再做,都同她提如果她不做是無
長期服務金,但我會比她.做人最 ...

不過佢到時可能會改變主意, 想再續都唔定....

大宅

回覆 chan803 的帖子

再續都無問題,因長期服務金是同佢終止合約先要比.不是說第三個約後就要比.

翡翠宮

YLHOMAMA 發表於 12-12-14 15:57

再續都無問題,因長期服務金是同佢終止合約先要比.不是說第三個約後就要比.

我明喎...

只係想話, 佢地有時佰 "話做埋呢個約就唔做" 呢樣野, 到時可能會想再做落去姐....

大宅

咁有係,佢哋有時都一時一樣,所以簽約時就叫佢哋寫明.咁話事果個就是自己.

大宅

如工人爲同一僱主工作滿七年而自動辭職,僱主亦要支付長期服務金予工人,詳情最好諮詢勞工處。

首頁

尾頁

跳至