自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

令人感到無奈的標題~ 『香港學生閱讀能力冠絕全球,但閱讀興趣及課堂投入幾乎包尾。』
報告亦指,本港父母對閱讀的興趣也是全球包尾,只有14%父母明
確表示喜愛閱讀。

Oh~ 我都係嗰 86%父母啊~ 又係關乎身教問題了~ 連父母自身都不感興趣(閱讀),好難感染到子女對閱讀感興趣呢~
哈~睇嚟我要多d攞起書本,培養閱讀興趣先⋯⋯ 啊~>.<~"
================
轉載自經濟日報~ 2012-12-13

【經濟日報專訊】有國際機構發表報告指,本港學生閱讀能力冠絕全
球,但閱讀興趣及課堂投入幾乎包尾。論學術成績比賽,本港學童向
來「叻仔叻女」,但若成長學習中只求分數,即使贏在起跑綫上,長
大後能否在漫長人生競賽中有力競爭呢?

國際教育成績評估協會調查全球45個地區,結果發現本港小四學生
的閱讀能力高踞第一,但在閱讀興趣、動機、信心及課程投入程度等
,卻接近榜尾。報告亦指,本港父母對閱讀的興趣也是全球包尾,只
有14%父母明確表示喜愛閱讀。

論讀書成績,本港學童的能力毋庸置疑,09年的學生能力國際評估
計劃(PISA),本港15歲學生的數學及科學能力,在全球65
個地區中均排名第三,閱讀能力排第四;在IB課程的成績也十分驕
人,去年的滿分狀元比率較全球平均比率高出兩倍;即使在國際數學
奧林匹克賽,每年也奪金摘銀而回。

自理能力差 2成不懂綁鞋帶

不過,分數背後,大家有否反思,孩子成長的「成績表」中,並不只
是追求學術上的分數。近年「港童」在自理能力方面「成績零蛋」的
情況,令人擔心。

香港中華基督教青年會去年訪問1,600名9至11歲小童家長,
18%受訪家長指孩子不曉得綁鞋帶、24%指孩子不懂得剪指甲。

孩子只注重學習,生活細節上一竅不通,未必是孩子不願做家務,今
年有機構的調查便指,84%家長寧願子女溫書或參加課外活動,也
不要孩子學習煮飯,74%更禁止孩子入廚房。

「惟有讀書高」的心態,在中國人心中根深柢固,近日網上流傳一組
漫畫,比較中美孩子幼時的活動,這組漫畫中描述,2、3歲的美國
孩子在學習執垃圾的時候,中國人孩子已在背詩,3、4歲美國孩子
在淋花、餵狗,中國孩子則已在學彈琴、跳芭蕾舞(見表),會讓幼
兒班子女學西班牙文、「A for astronaut」的香港父母,對此也會否有共鳴?

近日fb上廣傳一篇關於「不上playground」的文章,這
是一名英國回流的港人家長Yennie的分享,她表示,街上有人
會問她,其兩歲女兒上學了沒有,她表示會待女兒三歲才上學,但對
方卻說「這不行,她要上學,學多點」,但Yennie指,女兒不
用上playgroup,因為培養孩子的自理能力及價值觀比2歲
便懂唸乘數表更重要。

她要求孩子自行更衣、刷牙、穿襪穿鞋,兩歲孩子吃完飯已懂得收拾
碗筷,3個孩子會互相幫忙(校服拉鏈在後面,會互相幫手拉上),
作為母親,她將子女的學習融入孩子的生活當中,故不相信沒有上p
laygroup的孩子會比其他人遜色。

孩子的學術能力固然重要,但若過分追求分數,而忽略了培養孩子其
他形式的學習,例如自理能力、人際關係、尋求知識的好奇等,結果
可能只是製造了一批又一批溫室長大的「草莓族」,沒有充分裝備離
開溫室,長大後一遇到壓力便會碎掉。

化身「草莓族」 遇壓力即碎

草莓族問題在台灣早已響起警號,早前一項比較4歲以後的美國和台
灣兒童的能力評估,結果發現在獨立進食、扣鈕、綁鞋帶、過馬路等
方面,台灣兒童均落後於美國同齡兒童,只有移動能力方面佔優。

在漫長人生中,草莓族可能贏了起步,但長大後始終要離開溫室,投
身社會,若如草莓般一捏就碎,之後在職場上可否繼續保持「好成績
」,在人生漫漫長路上有否競爭力,為自己未來打拼?

「萬般皆下品,惟有讀書高」,催谷孩子努力學習無可厚非,但現今
社會,無論見工、升職抑或創建自己人生,學歷已不代表一切,更着
重的是獨立思考及抗逆力。除了分數,我們的下一代還剩下甚麼,值
得本港父母反思。
https://www.facebook.com/messages/conversation-id.266129563509175#!/photo.php?fbid=10151161517851616&set=a.277509171615.141079.272506336615&type=1

珍珠宮

回覆:中美孩子家務清單比較

我個仔5歲都成日幫手做家務、吸麈、拖地、抹野等等。

車仔人    發表於 12-12-14 10:58
milk2008hk    發表於 12-12-14 01:21

男爵府

睛靈勳章

回覆:amythepooh 的帖子

伯爵府

真係好癲好高要求!

子爵府

畀面勳章

我要細女玩完D玩具要收好先準瞓。大果2個女(11y、9y),洗衫、晒衫、洗碗、拖地、掃地、煲水、開奶、換片、抹枱抹登、洗米煮飯、煮公仔麵、仲連同細女沖涼洗頭都識

男爵府

玩具勳章 畀面勳章

引用:我要細女玩完D玩具要收好先準瞓。大果2個女

原帖由 啫喱黃 於 12-12-14 發表
我要細女玩完D玩具要收好先準瞓。大果2個女(11y、9y),洗衫、晒衫、洗碗、拖地、掃地、煲水、開奶、換片、 ...
好叻!點教呀?

侯爵府

2021勳章

而家細個個玩完都要佢收好,佢好奸,會叫媽咪,汁啦大女而家教佢整被。

超級版主

虎到金來勳章 2022勳章 牛年勳章 2021勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 有「營」勳章 超級版主 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我覺得係父母影響最大,我自己好鍾意睇書同雜誌,
星期六日必定同對仔女去圖書館,借完書下一兩個星期還,
學校又有閱讀計劃,大仔而家6歲,可以自己讀到好簡單嘅書,
初初佢都唔鍾意讀,因為唔識D字,但慢慢學多咗,而家讀到,
我有時會叫佢讀俾妹妹聽,妹妹5歲,都慢慢學緊點讀。
星期六日當仔女同學都去上中文班補習班時,佢地只係去學游水,
其餘時間都係去吓公園同圖書館,其實小朋友覺得有趣就會鍾意,
鍾意就會自己去做,唔駛大人逼佢地,我女上年都已經學幫我摺衫摺襪,
而家我叫佢地兩兄妹自己揀衫著衫著鞋,係個女D頭髮要我紥。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

珍珠宮

2021勳章

睇得到中國人比較著重學術,美國人著重自理。如果兩者取得平衡就好!
阿仔5歲,我已訓練佢照顧自己(著衫除衫、沖涼、清理便便、自己用餐兼收拾)之餘,仲要幫手分擔家務(餵寵物、掃地、倒垃圾、摺衫晾衫)。
個人覺得成績固然重要,但好嘅習慣/德行亦一生受用!一個人成績好與否視乎天賦聰明加努力,若然無好成績,但有樂於助人嘅心其實都可以受人歡迎。好成績同好識照顧人我會揀後者,始終佢係獨生子,總希望佢會得人鍾意多過孤芳自賞!

人生不如意事十常八九,最緊要跌低咗識爬番起身!活在當下,珍惜所有。

公爵府

環保接龍勳章

如果咁計阿女去到三四歲level,不過唔係主動都要叫

子爵府

畀面勳章

引用:Quote:原帖由+啫喱黃+於+12-12-14+發表我要

原帖由 BBwatermelon 於 12-12-14 發表
好叻!點教呀?
呀媽懶咩都迫佢地做,又無工人,咪咩都識做囉 我無教佢地同細妹沖涼架,有次3個一齊入次所唔知做咩,沖完先話我知叫我同個妹著衫,佢地話:好似平時自己沖涼咁沖涼囉,當公仔咁玩 有次我病左,瞓到點幾2點,大果個女一早起左身,佢成個早上無食過野,佢話又唔想叫我起身,咪突然覺得係時候要教佢煮麵,萬一我再不醒人事或有咩東瓜豆腐,最起碼佢地3個唔會餓亲先啦

子爵府

我仔未夠一歲開始自己收拾玩具,一歲自己食飯開始學習自己脫鞋襪,一歲6個月食完飯放佢落地比返佢自己d餐具佢攞去比姐姐洗,一個月後自動自覺叠好餐具等我哋放佢落地,一歲8個月簡單嘅鞋自己識著,但係我媽話我係怪獸媽媽,咁早要個仔自理但我唔理,而家一歲9 個月我教佢著外套,但未能成功,不過我同老公有共識唔要培養皇子小爺,所以我會繼續努力。但香港太現實,所以我都會比佢上pg,教佢英文,數學同返n1。

子爵府

回覆:amythepooh 的帖子

我有理由相信依家好多小朋友對手係殘廢(親眼見識過)

寶石宮

引用:我有理由相信依家好多小朋友對手係殘廢(親

原帖由 櫻花餅 於 12-12-14 發表
我有理由相信依家好多小朋友對手係殘廢(親眼見識過)
係“被殘廢“

珍珠宮

玩具勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆 啫喱黃 的帖子

超級叻

首頁

尾頁

跳至