懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

男爵府

初生B大便綠綠地色, 係咪因為嚇親呀??

呢幾日BB既便便都係綠綠地, 家人話BB係因為嚇親......
唔知係咪真.... ?-(
hello, 我叫澄澄yubi, 2009年5月29日出世 ^__^

琥珀宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 有「營」勳章 2011至尊種植勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

Re: 初生B大便綠綠地色, 係咪因為嚇親呀??

係咪初生BB呀 ? 綠色係正常喎

子爵府

綠色係胎糞嘛... 唔係咩?

民房

係胎糞(BB出生前已積聚的便便,要清晒才會出黃色便便),你先至唔好俾屋企人的說話嚇親就真。

男爵府

胎糞?
不過係醫院個時, 佢既便便係帶D黃黃綠綠, 仲有D黑點點...護士話係胎糞.....出院後, 開始係黃黃地...到呢幾日先變左綠色....係好似我地做FACIAL個D礦物泥咁既色....我MAMI同奶奶都係BB嚇親喎... ?-( ....不過, 最近BB訓既時候真係成日(跳下跳下), 好似嚇親咁.....所以都唔知真定假.....
hello, 我叫澄澄yubi, 2009年5月29日出世 ^__^

子爵府

係胎糞, 正常架 ~

bb跳下跳下都係正常, 如果唔跳你先驚, 怕佢失聰tim~

禁止訪問

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

民房

你餵人奶定奶粉,如餵人奶,則視乎你食過乜野食物,會直接影响BB D便便。
至於BB訓既時候真係成日(跳下跳下), 其實係佢地D神經系統仍在發展中,跳下跳下係正常。我阿B初生時都係咁,但會慢慢少,佢宜家差唔多4個月,都無咁lu!
Don't Worry la!

男爵府

我餵奶粉(日本雪印)~唔知係咪BB唔吸收 ?-(

大宅

"係咪初生BB呀 ? 綠色係正常喎"
姑娘話頭幾日 bb 便便係綠色, 叫胎糞

大宅

我個B啲便便都係綠綠地色, 又係食日本奶粉, ok bor, 唔好擔心啦!

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

我個B啲便便都有時係綠綠地色, 佢係食雪印(香港版),醫生話係dBB吸收唔晒的營養, 係好正常的現象.唔洗擔心o架.

珍珠宮

BabyChristy 寫道:
你係咪餵奶粉, 我聽我k9講, 有d奶粉含有一種營養成份比較多, bb吸收唔晒, 就會排返出黎, d糞便就會係綠色, 不過無問題家wor..如果驚, 不如去睇下醫生問清楚啦

agree,可能係BB唔吸收,又或者吸收唔晒,先會係綠色~~

侯爵府

我有張奶粉宣傳單張介紹newborn bb便便, 話餵人奶多數黃色, 奶粉會有黃色, 綠色或墨綠色, 如果水同渣分開同一日好多次先要睇醫生(2-3次都係正常), 無講綠色係嚇親, 我諗唔會, 嚇親同腸胃無關係!!!

首頁

尾頁

跳至