心聲留言

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

Re: 時光倒流70年~(69年-79年)媽咪請進(Part VIII)~

咁快放產假[quote]
SandyHung 寫道:
我就嚟放產假喇! :lol:

子爵府

Re: 時光倒流70年~(69年-79年)媽咪請進(Part VIII)~

9月11日開始放產假喇! :lol:

伯爵府

我要接囝放學lu,得閒再傾過.

子爵府

gianyip 寫道:
我要接囝放學lu,得閒再傾過.

子爵府

bye gianyip

珍珠宮

醒目開學勳章

gianyip

好耐冇見呀,,,好掛住你呀

珍珠宮

醒目開學勳章

我剛剛買完送返黎..買左肥牛整金菇肥牛卷

子爵府

好味! 我工人成日整金菇肥牛卷ga :mrgreen: ,好彩我agent教佢整,我總算有口福! :lol:

子爵府

Sandy,

妳工人煮野食係咪好好味架, 我見妳都成日帶飯... 我以前d工人好多都唔識煮架, 都係要我教囉

子爵府

我出去lunch 喇, 返來再傾啦

珍珠宮

醒目開學勳章

D肥牛用乜醃呀..淨用胡椒粉夠味嗎???

子爵府

其實煮嘢食,我唔哂教工人ga,我工人到港頭5日會喺我agent 喥 train 吓佢先 (e.g. 煮餸、煲湯、清潔、時間控制、禮貌、招待 樣樣 train),之後 2个月內每个 weekend 都有training,所以 我唔哂勞氣 同埋 教工人ga。 :mrgreen:

vivi_vivi 寫道:
Sandy,

妳工人煮野食係咪好好味架, 我見妳都成日帶飯... 我以前d工人好多都唔識煮架, 都係要我教囉

子爵府

好似唔駛醃ga wor!
我未整過,所以 我唔識 ,sorry 呀!

carollam310 寫道:
D肥牛用乜醃呀..淨用胡椒粉夠味嗎???

子爵府

Carol,

妳係咪用雪肥牛呀, 如果係, 落少少胡椒粉可以壁左d雪味囉, 跟住我諗都係用生抽同埋掛, 應該唔駛咁醃咁耐, 驚會太醎, 通常我會用醃左d 肥牛先, 跟住先至包d金菇菜入去, 煮ge 時候係咁意煎一塊, 跟住就加醃汁和水 慢火煮, 唔駛好耐就食得架喇, 記住唔好醃咁耐, 同埋d調味唔好咁重手呀, 因為都幾易入味架.....

我諗應該係咁煮掛, 希望冇教錯妳啦, 我講同食都叻, 但係煮就.... , 唔太叻.

一陣睇下kennis 上黎, 問下佢有咩補充丫

子爵府

sandy,

妳就好啦, 唔駛教個工人... 不過妳個agent 又幾好喎.

SandyHung 寫道:
其實煮嘢食,我唔哂教工人ga,我工人到港頭5日會喺我agent 喥 train 吓佢先 (e.g. 煮餸、煲湯、清潔、時間控制、禮貌、招待 樣樣 train),之後 2个月內每个 weekend 都有training,所以 我唔哂勞氣 同埋 教工人ga。 :mrgreen:

[quote]
Sandy,

[/quote]

子爵府

vivi_vivi~

我 agent ok 喇,但 佢絕不做 underpay 同埋 佢一定要僱主放工人假ga。 佢要公平 同 正義。

大宅

我都差唔多係咁煮,如果驚d牛肉出水可以加少少生粉,d汁就可以加d蠔油。

[quote]
Carol,

妳係咪用雪肥牛呀, 如果係, 落少少胡椒粉可以壁左d雪味囉, 跟住我諗都係用生抽同埋掛, 應該唔駛咁醃咁耐, 驚會太

子爵府

hehe,

我都好耐冇入廚喇......仲未有mood 入廚房煮野食, 諗住可免則免, 咁咪唔駛抹廚房囉. 點知我老公成日都入廚房, 又唔係煮得好食, 又攪到個廚房嗚咽脹氣油淋淋, 又要我執手尾善後, 討厭呀

子爵府

vivi_vivi~

咁你平時夜晚係咪唔哂煮飯ga?

子爵府

多數唔會煮, 因為兩個仔會係湊佢地個姨姨屋企食, 我就等佢地食完飯call 我, 然後接佢地返屋企, 所以通常我會係新都城o個邊週圍行或者食野囉, 至於我老公, 係冇定向風, 佢又唔習慣交待, 所以就各有各食, 佢如果可以早返, 佢會自己煮俾自己食, 不過通常佢會煮埋我份, 不過我就唔多想食, 因為唔啱我口味, 其實我老公絕對係將自己ge 快樂建築係人地ge 痛苦身上囉, 完全係因為佢鍾意煮野食之嘛 :-( :-(

首頁

尾頁

跳至