婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆:我家有個總經理

我99都係咁,買親野番去都要問咩黎,唔岩佢心意,就第一時間黑面,有次佢竟然爆出一句“唔該你地下次買野前問過我先丫!“

大宅

一路睇一路笑。我老爺奶奶都係咁架。我習慣每朝洗頭,奶奶叫我唔好洗咁密。我開雪櫃揾生果食,佢地會從旁推銷我雪櫃有咩野食。裝飯盒,佢地會叫我夾呢樣夾果樣。我沖涼唔吹得風習慣沖完先開抽氣扇,但老爺會響我沖沖下涼幫我開。我煎隻蛋,會走入黎從旁指導。好多好多例子。雖然煩,但我知佢地都係關心我。 好彩既係,如果過份左,我老公都會出聲。

萌貓    發表於 13-2-15 22:26

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

你當佢關心你,咁心理上會好過D X 2

老人家係甘,習慣就無問題,我外母夠ee哦哦,伛教我典典典,我就點頭哦,哦,哦!

_

大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

引用:你當佢關心你,咁心理上會好過D++X+++2老人

原帖由 大力大力 於 13-02-15 發表
你當佢關心你,咁心理上會好過D X 2

老人家係甘,習慣就無問題,我外母夠ee哦哦,伛教我典典典,我就點 ...
我都覺得「哦....哦.....」最好用!我對娘家夫家長輩最緊要應佢,唔應佢咪繼續問囉!自己捉蟲啫!我大姊燥底以前成日因為咁同我亞嫲亞婆嘈,今時今日佢亞仔唔應佢,佢咪又係繼續囉唆!

大宅

回覆:大力大力 的帖子

原來在這裡可以幫我6299找回不少失散的姐妹,我6299又係煩到您無命,什麼都要理,湊囝,沖涼,涼衫,煮飯,什麼都話您,但又無一樣幫到手。連自己個女都經常話佢煩,我都無講。

伯爵府

YingYing622 發表於 13-2-15 12:10
我99都係咁,買親野番去都要問咩黎,唔岩佢心意,就第一時間黑面,有次佢竟然爆出一句“唔該你地下次買野前 ...

我估妳99怕你哋亂駛錢先成日問長問短, 不過佢D態度真麻麻

別墅

聽到大家原來都有同樣既遭遇,我都無咁忟憎!我c6返shift,成日得我對住99,我個女又痴佢,但我真係覺得佢好煩,除咗樣樣都關佢事外,所有嘢永遠都係佢啱晒,樣樣嘢佢都反對! 我真係好辛苦呀……………

萌貓  same here   發表於 13-2-15 22:42

伯爵府

今朝又响度催催貢!!
佢習慣食完早餐10-15分鐘後去大大, 我機衫啱啱洗完但我無即時"Long", 因為toilet個抽氣扇對正騎樓仔, 如果企果度同食C無分別, 所以等佢搞掂先. 之後佢出嚟, 行去kitchen見洗衣機停咗就勁大聲叫 d~衫~洗~好~囉~~
我回應佢我知道喇, 跟住佢又叫 知~道~又唔"long"!!! 我谷鬼氣, 答佢嚟緊但我仍然响房度無出去, 等d味散吓先.

大宅

Poo得好勳章

回覆:gigiyoung 的帖子

睇到忍唔住大笑,好多老人家都會咁,你就比佢自我娛樂下,你就時運高聽唔到算啦

男爵府

引用:你可以諗你99係關心你,但我99係旁白員,總

原帖由 gigiyoung 於 12-12-26 發表
你可以諗你99係關心你,但我99係旁白員,總之比你見到你做乜,佢係會同你做旁白,例如: 我由個廳到行去廁所 ...
你奶奶怕唔出聲俾人話佢啞

大宅

引用:聽到大家原來都有同樣既遭遇,我都無咁忟憎

原帖由 CareyTang 於 13-02-15 發表
聽到大家原來都有同樣既遭遇,我都無咁忟憎!我c6返shift,成日得我對住99,我個女又痴佢,但我真係覺得佢好 ...
再過多三個月,我諗我同你既遭遇都會一樣,日日對住佢,樣樣野佢都要加插佢既所謂意見,一唔聽佢講,佢就話唔信你就問下你阿媽,我都唔知會認得佢幾耐

大宅

引用:Quote:YingYing622+發表於+13-2-15+12:10+

原帖由 萌貓 於 13-02-15 發表
我估妳99怕你哋亂駛錢先成日問長問短, 不過佢D態度真麻麻
我地買親番去既野,都係屋企冇先買,佢係唔中意我地買野番去阻佢既地方,我地買完番去既野,佢就收埋哂,但係佢自己就成日買埋0的無謂野,一間屋三個人住,買成最少四五枝沖涼液,三四枝洗頭水:;pppp:

伯爵府

YingYing622 發表於 13-2-16 20:27
我地買親番去既野,都係屋企冇先買,佢係唔中意我地買野番去阻佢既地方,我地買完番去既野,佢就收埋哂,但 ...

明解 明解, 買乜都唔啱佢心意!!!
我99仲過份, 屋企D嘢唔係佢就覺得無用, 問都唔問就嚟手掉咗佢, 話阻住晒喎
佢夠成日買D唔等駛嘅嘢啦, 買時又唔經大腦, 返到嚟唔啱用又放响度mouth:

大宅

陪月勳章

引用:你可以諗你99係關心你,但我99係旁白員,總

原帖由 gigiyoung 於 12-12-26 發表
你可以諗你99係關心你,但我99係旁白員,總之比你見到你做乜,佢係會同你做旁白,例如: 我由個廳到行去廁所 ...
咁似嘅,我99都係咁,就算冇人比佢講佢都會講電視,幫電視旁白,但自從生咗阿囡,同佢鬧翻之後佢就冇再煩我,耳根清淨

複式洋房

引用:我99都係咁,買親野番去都要問咩黎,唔岩佢

原帖由 YingYing622 於 13-02-15 發表
我99都係咁,買親野番去都要問咩黎,唔岩佢心意,就第一時間黑面,有次佢竟然爆出一句“唔該你地下次買野前 ...
吓?關佢咩事?又唔係用佢嘅錢!不過十個99有八個都鍾意管個新抱,又唔管自己個仔!

大宅

引用:Quote:YingYing622+發表於+13-2-16+20:27+

原帖由 萌貓 於 13-02-17 發表
明解 明解, 買乜都唔啱佢心意!!!
我99仲過份, 屋企D嘢唔係佢就覺得無用, 問都唔問就嚟手掉咗佢, 話阻住晒 ...
我99係變態到,我買野要問佢,連掉野都要經佢同意,如果我係未經佢同意下掉左屬於我自己既野,我之後係可以全數見番哂係度

大宅

引用:Quote:原帖由+YingYing622+於+13-02-15+發

原帖由 Maliohcan 於 13-02-17 發表
吓?關佢咩事?又唔係用佢嘅錢!不過十個99有八個都鍾意管個新抱,又唔管自己個仔!

...
我99唔只管新抱,佢係係人都管,佢自己0的仔女個個結哂婚都要管,連0的女婿又管,0的孫成哂年,著件咩衫都要管,咩都要理,佢根本就心理變態

珍珠宮

2018復活節勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

你奶奶同我奶奶一定係兩姊妹,咩都要理咩都要管 :;pppp:

愛 我 就 別 傷 害 我

伯爵府

cheechi 發表於 13-2-13 21:37
大家講既野我差不多全中,我一直覺得自己係屋企既一舉一動係比人監視住,無論我做咩佢都想出手(干涉我)同 ...
講得好啱,真係天下老人一樣煩.我阿爸就唔會嘅,但我阿媽就好多聲氣囉.mouth:
我老公個家姐又係咁,我地返去探囡,喺屋企既一舉一動都比佢監視住架.
間屋係老爺淨低俾佢地幾姐弟架喎,但佢好似當我地係租客咁行一步都
到實,郁一郁都問你做乜嘢,我老公都嬲到爆.

伯爵府

YingYing622 發表於 13-2-18 01:00
我99唔只管新抱,佢係係人都管,佢自己0的仔女個個結哂婚都要管,連0的女婿又管,0的孫成哂年,著件咩衫都 ...

嘩妳99真係好嚴重喎
辛苦妳喇

首頁

尾頁

跳至