自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章

想取回幼稚園註冊費可以嗎?

我是單親母親, 沒拿綜緩, 有工作但錢很少, 女兒現就讀育嬰院, 今年暑假後升k1。去年11月我女兒學校的其他家長報幼稚園, 我也以為讀完育嬰院, 必須上幼稚園, 所以也報讀了並交了註冊費$500。直到最近才聽我女兒的同學媽媽說報幼兒園(幼兒中心), 我才如夢初醒原來我女兒也可入讀全日的幼兒院, 因為沒人替我照顧女兒 ,我也想女兒讀全日的幼兒院, 所以想不入讀原來的幼稚園, 但幼稚園要我寫信通知並不能拿回註冊費$500。

請問有沒有人知道是不是幼稚園說明註冊費不能取回, 我就沒辦法取回呢? $500對我來就好多的呢, 請幫忙, 謝謝!

伯爵府

Re: 想取回幼稚園註冊費可以嗎?

多數無得攞番架

子爵府

i think no way

侯爵府

好媽媽勳章

呢樣野通常冇得拎番傢,但或可試o下將你o既難處(如單親、人工少...)以書面形式交俾該校校長,睇o下有冇著情權啦。

§ 為左食得好又健康啲,靚太橫行廚房中… §

侯爵府

其實我都預左無得拎返架喇, 不過都想試下問, 睇下有無人拎得返。唉~ 唯有犧牲$500啦, 鬼叫自己蠢咩。anyway, 多謝大家既回覆。

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

多數都無得攞番
不過你可以同校長講出自己境況
或者可以拎得番
另~讀幼稚園可申請津貼
聽我朋友講~佢朋友可申請到一個月只交唔夠100蚊

禁止訪問

侯爵府

揚莉煒媽咪,

多謝回覆! 我知道幼稚園可申請津貼, 問題係我報既係半日制幼稚園, 而我想阿女讀全日制幼兒園, 所以先要轉啫。

你朋友申請到一個月只交唔夠100蚊, 係咪舊制? 新制好似難過舊制好多吓。
揚莉煒媽咪 寫道:
多數都無得攞番
不過你可以同校長講出自己境況
或者可以拎得番
另~讀幼稚園可申請津貼
聽我朋友講~佢朋友可申請到一個月只交唔夠100蚊

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

你係單親媽媽又有返工一定申請到架
另~我有朋友老公有返工~老婆無
都申請到~一個月交400左右~個仔返半日制

大宅

嘜唔係要兩個都要做嘢才合符資格申嗎咩?
因我都想申請!

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

唔駛架播
我朋友又真係無做野都申請到播
黎太 寫道:
嘜唔係要兩個都要做嘢才合符資格申嗎咩?
因我都想申請!

水晶宮

叻叻勳章 畀面勳章

揚莉煒媽咪 寫道:

揚莉煒媽咪,

我想問問,

係咪就算入左學...都要3歲先申請得架?? 謝謝~

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

貝貝 寫道:
揚莉煒媽咪,

我想問問,

係咪就算入左學...都要3歲先申請得架?? 謝謝~

呢樣我唔識~有無媽咪知??????

大宅

楊太,

真係申請倒? 你朋友係咪special case? 因網上資料是這樣要求的, 我個個朋友都話係咁!

侯爵府

揚莉煒媽咪,
我知道呀, 因為我女而家讀緊育嬰院, 都申請緊架, 而家個問題係我唔想阿女讀半日, 要讀全日, 因為無人湊。另外, 我去幼兒園問過同參觀過, 佢地係同我女而家讀既育嬰院大致都差唔多既, 所以想阿女讀幼兒園囉。

我有朋友老公有返工~老婆無.....咁都申請到?-(
揚莉煒媽咪 寫道:

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

真係申請到架播
我有2個朋友都申請到播
等我問下佢地先

大宅

唔該晒!

揚莉煒媽咪 寫道:
真係申請到架播
我有2個朋友都申請到播
等我問下佢地先

侯爵府

學生資助申請<-----click入去可以睇到

大宅

tks!

TangTang 寫道:
學生資助申請<-----click入去可以睇到

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

老公返工~老婆無返工
只可返半日制黎申請津貼

首頁

尾頁

跳至