自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

2018復活節勳章

Dear Son,
生日快樂呀!
12年前既今日, 我同daddy將你帶黎呢個現實又殘酷既世界裏!
早两日你同媽咪講, 午夜夢迴又想起了爺爺! 你話對爺爺既印象開始模糊, 恐怕會有一日將佢完全遺忘!
原來媽咪又忽略左, 剛過去既寒夜, 即使厚厚既棉被, 都不及同爺爺一齊既被窩! 原來你還未放得低同你同床共枕度過左10年寒暑既爺爺! 到底, 你有幾多個晚上喊濕了枕頭而我也不知道?
但媽咪要你知道, 生老病世乃人生必經階段! 我抱歉既沒有給你一個細佬妹做伴! 但媽咪同你講過: 在家靠父母, 出外靠朋友!
但識朋友亦要小心, 但縱使洩底左也不怕, 就如耶穌基督被釘在十字架上, 臨死時, 祈求著上帝說:「天父啊!原諒他們, 因為他們『不知道』他們所作所為是不對的。」
寬恕別人確實唔容易, 可是不能原諒別人, 受害最大者還是自己! 傷害既然造成, 無法改變, 我地又何忍讓既成事實的傷害, 繼續「傷害」自己?
過去有人講過:「君子報仇,三年不晚。」但用呢三年既時間, 日日記恨那個傷害你既人同事情, 那是幾咁沈重既負擔!
古人說:人生不如意的事情,十之八九。人際相處都是!
記住媽咪今日同你講既每一句說話, 要做一個堂堂正正, 不計較, 不傷害人既好孩子!
爺爺會在天上一路守護住你的

Hana_Sugi    發表於 12-12-17 12:14
961123    發表於 12-12-17 10:44
BB200200    發表於 12-12-17 10:27
車仔人    發表於 12-12-17 10:10

水晶宮

畀面勳章

回覆:12年前既今日, 我在產房努力中...

生日快樂

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

珍珠宮

琥珀宮

親子達人勳章 畀面勳章

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 陪月勳章

引用:Dear+Son,+ 生日快樂呀! 12年前既今日,+我

原帖由 robbieyan 於 12-12-17 發表
Dear Son,
生日快樂呀!
12年前既今日, 我同daddy將你帶黎呢個現實又殘酷既世界裏!

子爵府

畀面勳章

生日快樂!

男爵府

子爵府

畀面勳章

生日快樂

公爵府

畀面勳章 陪月勳章

子爵府

BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

大宅

Happy Birthday!!

Add Oil!

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 hashtag影視迷勳章 玩具勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 睛靈勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

侯爵府

畀面勳章

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

伯爵府

BK猜猜猜慶中秋

回覆:(Samantha) 的帖子

男爵府

畀面勳章

happy birthday

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

生日快樂!

寶石宮

大宅

畀面勳章 陪月勳章

首頁

尾頁

跳至