家事百科

跳至

首頁

尾頁

別墅

過濾器邊隻好?

想買過濾器,有無媽咪可介紹下,thx

大宅

Re: 過濾器邊隻好?

冇話好唔好!肉眼很難看出分別的,最好參考一下諸如消委會的測試報告,或看看口碑!另一考慮是售價以外,建議用多久換一次濾芯,濾芯的價錢又怎樣?

男爵府

apple_girl,

please check PM. 我自己都訂咗一部。

apple_girl 寫道:

洋房

一定係diamond...

男爵府

veracheng2006,

我部唔係Diamond來架, 不過同Diamond同廠出, 結構同功能都一樣(甚至好過), 但價錢只係HK$2,000零蚊, 你想要詳細資料就PM我啦。

複式洋房

http://www.siuying.net/articles/2004/06/16/195/

洋房

bbdou 寫道:
veracheng2006,

我部唔係Diamond來架, 不過同Diamond同廠出, 結構同功能都一樣(甚至好過), 但價錢只係HK$2,000零蚊, 你想要詳細資料就PM我啦。

Pls PM me.

男爵府

小魚媽媽,

Please check PM. Thanks.

別墅

apple_girl 寫道:

最好參考一下諸如消委會的測試報告,或看看口碑!另一考慮是售價以外,建議用多久換一次濾芯,濾芯的價錢又怎樣?

大宅

AMWAY & DIAMOND.

TRY!!

男爵府

我部Hexagon能量水機送咗貨來,裝咗之後用咗三日,打開一看,個陶瓷濾芯已經變咗啡色,可見D水真係好污糟,另外我用過來洗魚,洗完魚隻手真係冇咁腥,已前要用洗手梘液洗好多次都仲有腥味,但係宜家只係洗兩次就冇哂味,裝咗第二日夜晚,我去咗兩次廁所(大),但唔係肚痾嗰隻,係正常嗰種,唔知係唔係排毒,唔知關唔關事呢?

複式洋房

你決定買邊隻過濾器呀?? 其實我自己用緊AMWAY, 覺得比Diamond 好. 而且有紫外光燈殺菌, D水可以立即飲用, 無臭味, 仲好清純!!
如有須要, 可跟我聯絡. 現在做緊Promotion, 快d啦!!

男爵府

其實我都睇過Amway,覺得都好好,不過都好貴,要成七千幾蚊,同埋要用電,咁如果停電點算呢?所以都係揀咗Hexagon,一來平,入會買只要HK2,0XX, 濾芯都係唔駛二百蚊支,二來唔駛用電,功能同DIAMOND一樣,又可以直接飲,三來佢有US$50,000責任保險,心理上覺得好d。我未見到個濾芯都唔驚,用咗三日見到個濾芯由白色變成啡色,先至知d水真係咁污糟,仲飲咗成年,我隻狗之前生膀胱石,都唔知有冇關係。

複式洋房

想問下點解Hexagon同Diamond一樣,但又平咁多呢?咁diamond咪好呃人lor?~~~~~
另外有冇國際認可的test report証明可以殺菌同過濾到一d過濾性病毒架?d水都會比bb飲wor,如果冇咪好危險lor?咪要boil過d水lor?咁用煤氣d錢咪仲貴過電費lor?~~~~~
我知amway入會買會平d架,正如cpbaby話現在做緊Promotion,一定仲有得平tim,可以諗諗,pm我都得

bbdou 寫道:
其實我都睇過Amway,覺得都好好,不過都好貴,要成七千幾蚊,同埋要用電,咁如果停電點算呢?所以都係揀咗Hexagon,一來平,入會買只要HK2,0XX, 濾芯都係唔駛二百蚊支,二來唔駛用電,功能同DIAMOND一樣,又可以直接飲,三來佢有US$50,000責任保險,心理上覺得好d。我未見到個濾芯都唔驚,用咗三日見到個濾芯由白色變成啡色,先至知d水真係咁污糟,仲飲咗成年,我隻狗之前生膀胱石,都唔知有冇關係。

洋房

我想問大家如果用Amyway/Diamond/Hexagon濾完d水會唔會都煲滾先俾BB飲?

複式洋房

小魚媽媽 寫道:
我想問大家如果用Amyway/Diamond/Hexagon濾完d水會唔會都煲滾先俾BB飲?

我用amway架,我個仔出生到現在都係飲amway淨水器出來的水,我冇煲架,因為佢有國際認可NSF#55的殺菌效能,我對佢有信心.我個仔3yrs啦,都未試過拉肚子.

大宅

普通個隻Diamxxd都係二千幾蚊,點解話貴好多?有名D貴幾百都唔出奇,其實邊隻牌子都唔重要,去比較下你主要係要咩Function。有部叫Doultxn,一千蚊都唔使,同Diamxxd差唔多,如果想平又可直接飲用,去睇下啦!

洋房

Alien 寫道:
[quote]
小魚媽媽 寫道:

我用amway架,我個仔出生到現在都係飲amway淨水器出來的水,我冇煲架,因為佢有國際認可NSF#55的殺菌效能,我對佢有信心.我個仔3yrs啦,都未試過拉肚子.[/quote]

我hubby就覺得無問題,佢自已都會直接飲濾完的水(we are using Panasonic)。但係BB就有d擔心!

假如煲過其實係米反而無咁好!?

男爵府

因為Diamond俾咗好多錢俾代言人,賣雜誌電視廣告、又要俾佣sales,但Hexagon冇做呢D野,成本自然就平好多,我朋友話其實六支濾芯的成本係一千蚊都唔駛。我都有睇過Hexagon的國際認證同test report,同Diamond比較只係大同小異,不過D野係屋企,我睇吓今晚或者聽日可唔可以upload到上來俾大家睇吓。老實講,我真係覺得Diamond有D搵笨,不過香港人係都要信明星,冇得好講。

Alien 寫道:
想問下點解Hexagon同Diamond一樣,但又平咁多呢?咁diamond咪好呃人lor?~~~~~
另外有冇國際認可的test report証明可以殺菌同過濾到一d過濾性病毒架?d水都會比bb飲wor,如果冇咪好危險lor?咪要boil過d水lor?咁用煤氣d錢咪仲貴過電費lor?~~~~~
我知amway入會買會平d架,正如cpbaby話現在做緊Promotion,一定仲有得平tim,可以諗諗,pm我都得

[quote]
bbdou 寫道:
[/quote]

複式洋房

如果冇殺菌功能既濾水器出黎既水就一定要煲15至20分鐘殺菌,先好飲用,煲奶瓶都要咁耐啦,何況飲落肚.過濾左既水再煲係冇問題架,不過未過濾過既,煲就好大問題啦,有科學証明,食水中的餘氯與有機化合物結合,並在高溫或加熱時會產生已被確定為致癌物質”三鹵甲烷”,而且重覆煲,”三鹵甲烷”既濃度就會提高,小心小心.
小魚媽媽 寫道:
[quote]
Alien 寫道:
[quote]
小魚媽媽 寫道:

我用amway架,我個仔出生到現在都係飲amway淨水器出來的水,我冇煲架,因為佢有國際認可NSF#55的殺菌效能,我對佢有信心.我個仔3yrs啦,都未試過拉肚子.[/quote]

我hubby就覺得無問題,佢自已都會直接飲濾完的水(we are using Panasonic)。但係BB就有d擔心!

假如煲過其實係米反而無咁好!? [/quote]

首頁

尾頁

跳至