在職全職

跳至

首頁

尾頁

別墅

引用:各大學Finance+Office+工作情況如何?+高級

原帖由 easybring 於 13-01-03 發表
各大學Finance Office 工作情況如何? 高級和低級ot情況如何? 我一定要準時回家看囡囡們功課. 又想有一份安 ...
Finance Office 每月埋數,Year end等都好忙架,大學咁多出納要搞。樓主,有時CO做到7-8:00pm都好平常。EO唔使講,責任越大,OT越多。升職好似冇,但有高職位可以再考。不過升左職就OT多,始終好難話乜都唔理,一定要準時返屋企湊仔,在職父母就一定要面對呢個矛盾,邊有兩存其美,揀一樣,一定失一樣,如果以仔女為先,不如做FTM。有時份工難唔難頂,都係睇自己的心態,我部門之前有兩個同事厭太忙辭職走左,但而家我差唔多做埋佢地兩個大部份的工作我都覺得唔係要忙到辭職。同埋,搵工又睇你好唔好彩

伯爵府

好媽媽勳章

yamin 發表於 13-1-7 10:15
有時份工難唔難頂,都係睇自己的心態...
十分同意呀! 我而家份工都一樣...要自己調節心態, 也不是差的工. 現在心態就係轉工與不轉工之間, 可能我想通一下, 又唔會轉工..新工剛申請了, 有機會面試會再感受一下工作環境. 有offer前先問問各位, 目的係預先對呢個行業有了解, 再自己想清楚適合不適合自己和自己既屋企條件. 多謝各位意見和資料.

別墅

回覆:大學adm/finance工作

咁邊間福利最好or 差

大宅

回覆:大學adm/finance工作

我做過一間大學,而家過左公營機構,以EO嚟講大學起薪係過政府少少,比起醫管局就低更多。加人工跟公務員,跳point就睇老細。大學約滿酬金又少啲,但醫療福利呢就一間間,有啲要睇番公院,有啲用醫療保險可以睇私院 。港大人工同年假package比九龍的大學好。

兩邊都係越高級越多嘢做.....

伯爵府

畀面勳章

引用:我做過一間大學,而家過左公營機構,以EO嚟

原帖由 ken3tine 於 13-01-08 發表
我做過一間大學,而家過左公營機構,以EO嚟講大學起薪係過政府少少,比起醫管局就低更多。加人工跟公務員, ...
醫管局E0人工好高嗎?會比政府EO高?

大宅

回覆:cheechi 的帖子

係高過政府的。

伯爵府

畀面勳章

引用:係高過政府的。 +

原帖由 ken3tine 於 13-01-09 發表
係高過政府的。
大約高幾多呀?係合約制嗎?有得跳point 同前途好嗎?唔好意思問咁多,因想轉職,謝謝啊

男爵府

醫管局網頁既招聘廣告有時會寫埋個人工, 真係幾高, 但好難入架......

男爵府

tiffiany 發表於 13-1-7 21:03
咁邊間福利最好or 差

我做過港島果間既名牌大學, 但唔係本部, 福利同每年既增薪相比於我做過其他的係最差....

伯爵府

好媽媽勳章

ken3tine 發表於 13-1-8 23:22
我做過一間大學,而家過左公營機構,以EO嚟講大學起薪係過政府少少,比起醫管局就低更多。加人工跟公務員, ...

有沒有做過HA? finance office 既工作量難頂嗎?

大宅

引用:Quote:ken3tine+發表於+13-1-8+23:22+我做

原帖由 easybring 於 13-01-09 發表
有沒有做過HA? finance office 既工作量難頂嗎?
我做緊HA, 但不是finance. 不知道。

伯爵府

好媽媽勳章

ken3tine 發表於 13-1-9 20:14
我做緊HA, 但不是finance. 不知道。

請問工作表現滿意, renew contract是否要看budget? 如果cut 位, 有機會轉其他HA的工作嗎?

大宅

回覆 easybring 的帖子

如果你個位不是temp,即係recurrent,很少機會不續約。沒有轉位的機制,你可以apply 其他位,一樣係咁in ,只不過有d 位會只限做緊o既staff 申請。

伯爵府

好媽媽勳章

ken3tine 發表於 13-1-10 12:55

如果你個位不是temp,即係recurrent,很少機會不續約。沒有轉位的機制,你可以appl ...

咁情形...如果有post 快contract 完, 是否出ad, 之後又續番現在既同事? 我怕現在既ad已經名花有主, 內定了.

大宅

出得ad 就唔會係想請番而家果個headcount 坐左的同事,個人績約就唔使出ad 啦...
但唔排除本身已有人選,例如有EO 位空左出O黎,部門有個EA1 夠哂學歷同資歷坐。都會出AD 大家一齊IN,不過就有人選咁囉..

easybring  明白. 會試下申請. 謝謝!   發表於 13-1-10 13:06

首頁

尾頁

跳至