自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

續帖---樓上漏水

樓上個單位漏水漏到個房個天花發咗霉, 6月7號先開始發霉, 但係蔓延得好快好快 :-( :-(
叫咗管理處通知樓上業主, 冇反應....
叫食環處開file, 但佢話上面個業主唔肯開門, 申請入屋令都要一段時間, 做test, 等化驗.... 起碼到個幾兩個月.....
最慘係, d 霉愈發愈大... 同埋, 最慘係我哋7月底要交樓喇... 咁點算呀? 自己整唔係一個問題, 而家樓上唔肯整佢自己屋企, 下次又唔知漏到去我哋屋企既第二個天花....
明明係樓上唔啱, 點解都冇佢辦法? :cry: :cry:
請問各位知唔知咁樣會唔會影響交樓架? 點樣先可以叫樓上搞掂呀??
請各位處理過呢d 問題既朋友畀d 意見我吖, 多謝多謝

有相睇

大宅

Re: 續帖---樓上漏水

男爵府

babebabe,
sorry~我冇睇到之前個post, 但係我岩岩睇左你d相呀~可唔可以話我知,你霉左個位,係樓上既咩位置黎架?睇下我幫唔幫到你~ :mrgreen:
世事如棋,局局新,穫穫甘!

禁止訪問

畀面勳章 環保接龍勳章

大宅

多謝你呀, tabo~~~~

好耐茅見喇~~~~
霉咗個位係啱啱樓上個toilet 個牆 (因為個單位係toilet 跟住係房)

些些呀, tabo 些些你reply 我呀

男爵府

babebabe1120 寫道:
多謝你呀, tabo~~~~

好耐茅見喇~~~~
霉咗個位係啱啱樓上個toilet 個牆 (因為個單位係toilet 跟住係房)

些些呀, tabo 些些你reply 我呀

咁係咪即係個坐厠漏水呀?

大宅

talkative,

多謝你reply 呀~~~
你樓上個業主肯傾, 唔同我樓上0個個業主, 佢連食環處想入屋做test, 佢都唔畀人入屋....
都唔明係咩人..... 佢都整到我間屋又甩灰, 又發霉....
都未見d 人咁不負責任
anyway, 都好多謝你~~~

talkative 寫道:
你係私人樓?我都試過類似你既經驗,之後我搵一d專業人士去睇下我個單位,証實係樓上單位漏水(套房洗手間)而導致我屋企既天花甩石灰,佢地有報告寫明係樓上既問題而導致我天花咁樣的,之後我搵人整好自己個天花先,然後claim返樓上既業主,因為佢冇盡責任整返好佢間屋既水喉導致我間屋既天花咁樣,但我整之前都有同樓上既業主傾過,好在我有我整之餘,佢都有整返好既間屋唔水喉,所以之後已沒有再發生任何問題了.

大宅

tabobb 寫道:

咁係咪即係個坐厠漏水呀?

其實我哋都唔知佢邊度漏水, 淨係知係toilet, 因為一定唔係外牆咋.....
tabo, 你係咪有idea 呀?? 我都唔知點搞.... 正一衰人雷架...

男爵府

其實我哋都唔知佢邊度漏水, 淨係知係toilet, 因為一定唔係外牆咋.....
tabo, 你係咪有idea 呀?? 我都唔知點搞.... 正一衰人雷架...

其實佢唔比你地入屋已經好難攪,d人咁不負責任既~
你有冇上過去同佢地交涉過先?

大宅

就係冇同佢交涉過呀, 我bf 話佢都冇心solve 問題架啦, 上到去同佢傾咪一樣...
我就唔係咁睇, 未試過始終都唔甘心, 諗住下次過去時上去同0個個人講
tabo, 你覺得好唔好呀?

tabobb 寫道:

大宅

就係冇同佢交涉過呀, 我bf 話佢都冇心solve 問題架啦, 上到去同佢傾咪一樣...
我就唔係咁睇, 未試過始終都唔甘心, 諗住下次過去時上去同0個個人講

tabobb 寫道:

男爵府

比我我會上樓上睇下佢係一個咩人/family~
始終親自上去同搵管理處既人上去可能會有分別~

大宅

我同你諗既都係一樣
所以我決定咗聽日走上去直接同佢講
星期三返雷再同你傾~~~
些些你呀~ tabo~~~~~~~~~

tabobb 寫道:

比我我會上樓上睇下佢係一個咩人/family~
始終親自上去同搵管理處既人上去可能會有分別~

侯爵府

你有無買insurance?

可吾可以自己整左, claim insurance, 跟住去小額$債告佢?

大宅

hinhinmummy

我唔知bf 有冇買呀....
不過我聽日試吓同佢哋傾吓先~~
唔知得唔得, 不過我諗都係唔得多d....
多謝你既建議呀~~~

首頁

尾頁

跳至