跳至

首頁

尾頁

子爵府

2024年龍年勳章

Re: 何文田媽咪樂園 (Part 2)

好姨:

英國文化協會 ==> 我未試過...唔敢講...不過 if (當我自己咁) 要我去, 我要佢 fulfil 以下條件我先會認為"值得"特登揾個人去服待大少出去學囉...

(1) 課程內容是否好 special, special 到出面近d個d course offer 唔到? If 都又係唱, 傾, 玩...咁...我又唔覺有大分別喇..

(2) 師資? 係咪 all 藍眼晴既外籍人士先...?? 因為 ABC 同真正鬼婆/佬都有唔同架喎....另外, 就算真係外籍人士, 佢地係d undergraduate (因為我見過有d係"鬼妹", 唔係"鬼婆", only 應屆d外籍大學生/Master...etc. 出嚟揾錢幫補讀書 only)..呢d人有冇教授語文經驗先...有就 OK, 冇的話...咁即係又同街口轉角d tutorial centre 資源冇乜唔同, so 又構成唔到我要"特登"出去既理由

(3) 課程本身點設計...if only 一味走嚟走去, 同老師傾偈個d我唔會太鍾意, 我較 prefer "objective-oriented" 咁去做d嘢..即係 e.g. 15 mins chatting, 15 mins reading, 15 mins 學 vocabulary ...之類...因為以前大彥去過d tutorial centre 上d 英文, 1 hr 就係咁冇乜 topic 咁就過, 於是次次番屋企, 我問佢學咗乜佢都答唔出既, 試佢英文又係唔係太識回應...後來咪轉咗囉....

(4) 師生比例如何? 要學好語文, close attention 好重要, 所以我一定唔會揀個d 1x 人一班既 course (幾平都係假), 最好係 below 5 人, 3 人就更理想....否則學個 1 hr, 但 e.g. 12 人, 咁除埋每人都同老師講唔到 5 mins, 仲要預老師要花時間控制班馬騮d 秩序, 咁人多點搞..? 1 hr 咪只係幫我"看"住個仔多過"教"英文..?? so 有鬼用咩....

(5) 最後梗係 time vs $$$ la...咁英國文化協會幾錢先, if 收得平, 就算上面 point (1)-(4) 做唔足, 我都或者會諗吓, otherwise 一係就上面 (1)-(4) 好掂, 咁就算貴d我都會"慕名"而去囉...若樣樣都係一般, 咁我就唔會想特登咁送阿仔去喇....因為學英文, 好多度都有喇...too many choices ma...

:mrgreen: :mrgreen:

禁止訪問

大宅

彥媽
嘩...妳好勁喎....十足一個何文田區代言人呀 哈哈

大仔考完試一身輕鬆哂~~~yeah! 7月有咩節目...記得找我呀...果時d時間好用d架!

珍珠宮

彥媽

都話你係my consultant

你講果d
我無問清楚
1:12 有個助教

子爵府

2024年龍年勳章

easyma:

你去咗邊呀...我地等埋你登記埋你兩條 king ar...hee...

見你唔上嚟就知你忙喇 (梗係為仔考試喇...:mrgreen:)....依家怕且因為我大中細彥都仲未駛煩功課先有咁多時間上嚟咋....下年...大彥 P1 ... 我怕我開始冇命架喇~~

miffy:

公文中文係用普通話, 但係係聽 CD , 然後自學咁架咋..個次我同大彥一齊去公文數...我見個 centre 有個細路女學中文 (其實英文都係咁), 個導師就係放 CD 比佢聽, 然後個細路就做 exercises, 之後個導師就同佢傾吓一d佢 exercise 既問題 (係用刨冬瓜), 但我唔 buy 咁教, 語文在我經驗一定要有 interaction 先好, 對住部機學一定唔會有心機, if "self-learning" 係咁掂呀, 公開大學一早就開分校喇...駛期期賣廣告咩.....

而且d KUMON centre 係 franchise 形式成立, 所以個個 centre D 導師都可以好參差, 即係 if 遇著個 Hongkongnese 普通話, 咁我寧願自己同佢講好過...

其實就算依家學公數, 我地 1 week 會去 centre 1 次 (about 45 mins) 但當中唔係導師教佢架...導師係用個 45 mins 去同大彥 review 上個星期d take-home exercises, 錯個d就同佢傾番, 之後就又係俾 exercise 佢即場做, 睇佢進度 (要佢 x mins 內完成 x 條數先叫"過關", 相當機械化), 所以其實冇乜特別....

但我之前講過因為學奧數佢未夠歲嘛...所以就俾佢學住先咋, 我地都打算番埋呢個月就"轉會"喇...月底前我會去"視察"吓"學林數", 睇睇佢係乜料....呢樣連我以前個老板都 highly recommend, 佢d細路 (小學 level) 都有學緊, 佢以前又係有俾細路學過 Kumon, 後來轉咗, 我都想見識吓佢係乜冬冬, 唔知佢好d定奧數好 (我心係 prefer 想學奧數), 但我依家未知.....等我去 data collection 先再番嚟報料.....

miffy...係呀..你上次講話有間教英文好勁個間 (d 老師好勁個間呢...)我想知佢地有冇 offer Putonghua? 我大彥以前有學開, 但後來停咗 (依家已經唔記得哂 lu) , 因為我一直未揾到岩心水 course, 所以冇比佢學, 你有冇介紹..??

大宅

彥媽
我大仔間學校程度都唔淺架...所以咪要跟貼d 我唔想佢成績下跌嗎! 嘻嘻...

細仔暑假課程已經安排好喇...佢間學校幾好...有d機構借佢地學校場地比小朋友參加d活動...有3日英文班同1日dance呀! 又比佢學2日畫畫夠哂喇...星期一至星期六都學野...佢應該唔會悶啦!

禁止訪問

珍珠宮

彥媽

其實now我想加強下個仔對英文和鬼婆唔抗拒
有諗住BC 有系統d

比你咁講點好呢

miffy

你個son 家下讀果間又點

子爵府

2024年龍年勳章

miffy:

大彥依家係響 YMCA 樹學"棋藝班", 係乜棋都學, 依家佢識好多架喇...波子棋, 中國象棋, 國際象棋, 飛行棋, UNO, 蘋果棋...etc...1 hr 15 mins...$100/mth 之嘛...一個月 3 lessons, 我見佢咁平咪俾佢去玩吓囉...佢都好鍾意, so 依家都學咗成年幾架喇...成班小朋友一齊捉棋都幾過瘾架...

圍棋好似未教....不過我唔知會唔會教, 因為呢樣嘢好似好 specific 咁.....佢地依家呢個 class 係"綜合"式咁架喎...

我又冇打算只比佢去圍棋呀..因為我見依家棋藝班佢返得幾好, 又平, 咁咪冇再揾囉..而且大彥係 sports 底, 玩跆拳多心機過棋呀....

:mrgreen: :mrgreen:

禁止訪問

大宅

彥媽,miffy

你地考勁
咁清楚學d乜!!

湋圖同中彥同年, 你打算比佢k1學d乜, 等我參考下

子爵府

2024年龍年勳章

easyma:

你仔間學校就梗係好喇...年年都爭崩頭架喇...依家"小學"個邊d人都成日問點叩門呀....

係囉..我都好期望第日大彥小學會多d校內舉行既課外活動比佢, 咁就唔駛四維揾嘛...接送又近....

好姨:

你要去 BC 親自睇睇先喇....要鬼婆教又唔一定係呢間 je, many choices outside ga wor...

珍珠宮

彥媽

100$ 棋班 幾歲start >?

我個仔都唔識贏輸道理
如果去學

輸左發癲點攪

miffy

A 字頭果間
你話好似1:4

大宅

妳地真係好有心比d仔學野呀...

升k2又真係要學d野...大仔學咩細佬跟住咋...除左唱歌咋...細仔好like唱歌...希望le方面培養佢啦!

miffy
我大仔果時學圍棋系兒童圍棋學院架! 幾開心架...不過我覺得足5歲學都未遲呀!

禁止訪問

子爵府

2024年龍年勳章

miffy:

Putonghua ==>上門架...點上法...單對單...?? 不過其實我 prefer "去"學多過上門, 因為響番自己屋企, 環境太熟悉, 佢地就坐唔定架...講兩句又話要去 wee wee, 一陣又話要飲水, 好鬼死煩 (我以前試過有英文老師上門教), 所以都係唔掂, 寧願近近地行出去, 佢地先會專心架....

Sandy:

有過大彥經驗 (以前好早就俾佢去返埋好多等駛+唔等駛d班), so 依家知道有d class 係不去也罷, 同冇得急 (唔夠歲就算比佢去, 都吸收唔到), so 依家我會等中彥九月返 K1 先同佢安排, 因為佢依家返緊 N1, whole day, 4:30pm 先放學, 學嘢都好豐富吓架喇...so 唔想再 pack him up...另, 佢得 3.x 歲, 好多都係冇佢份, 4+ 先多d....so 我打算等佢上 K1 (half day ma) then 佢會有 PM off, then 就用呢個 time 比佢學吓 drawing ar....music ar 咁....

我 gup 到有好嘢再 update 你丫~

子爵府

2024年龍年勳章

好姨:

棋藝班...好似係 K2/3 以上先得架 (not too sure, let me check it out this Sat for you)....會跟年齡分組既...我見多數係d 4, 5 歲+ 靚仔多....

輸左發癲點攪
==> 就係要佢學習有贏有輸喇...我大彥以前都係架..唔俾人贏架...我地捉贏左佢佢話唔算, 又偷步, 打骰行到個格要被罰又唔制, 死要打過...etc..依家學耐咗真係唔同咗....佢竟然識話 : "Oh...輸咗...唔緊要喇...下盆再嚟過..."...真係乖咗呀...嘻嘻~~~

大宅

彥媽
小學真係好多課外活動架...不過小一至小二就小d, 小三就唔同喇...差不多咩都可以參加...幾好架!

珍珠宮

彥媽

u say right
好多野學學埋埋唔吸收又waste $

today 好掛住你地
做唔到野
大鑊

仲想chat...

miffy

買 uno 幾好玩
要買$159 果款
today 我買

你講乜
sorry
follow 唔到

大宅

miffy,
你真係好鬼有心機, 樣樣跟到足

彥媽,
有好野記得update!
不過湋圖如果返下午, 真係好似冇上午班咁多時間用咁

all,
有你地真好, 有咁多經驗, 遲d湋圖要學乜, 問下你地就知邊間好

首頁

尾頁

跳至