跳至

首頁

尾頁

別墅

Re: 有沒有2004年3月的準媽媽?

Wynne:

又會甘啱!! 我個大仔已經4歲半呀, 你個几大呀?

我就無嘔到出黎, 不過成日都作嘔, 口淡淡, 吃 "mug" 都冇味, 但又由朝吃到晚, 因為好肚餓, 同埋好tired.

Worry:

其實預產期自己是好難計, 除非"d" "m"次次都好準, 所以照超聲波, 計size是較準的.

大宅

Hi !
各位好!我又剛剛知有左bb,第一個囡囡冇嘔,而家都好似冇嘔,好開心,生多個陪囡囡玩,然後收工,我在qe生第一個,住二等房,好正,所以第二個都在QE生,希望可以排到二等房.請各位多多指教.

04年3月準媽媽

LTF-----------預產期3/3------第二胎
googoo------預產期24/3------第一胎 - 應該係卦worry--------預產期?/3------第一胎
Sakura-------預產期?/3------第二胎
的兒----------預產期25/3------第一胎
Wynne-------預產期26/3------第二胎
Woodsoil-----預產期26/3------第二胎
carolyu-------預產期26/3------第二胎
車厘子qt------預產期17/3------第二胎 (大約時間)

侯爵府

車厘子qt,
請問QE二等房.耍多少錢? 是否只是比房租,還是醫生弗另計?謝謝!

大宅

worry,

我是用公務員家屬排二等房的,所以好平,我住左4日,埋單都是幾百蚊,早,午,晚餐有餐牌比您選擇食d o麥,間房都幾新正,廁所都幾乾淨,同埋好大,只有二個人用.
d護士好好人,有問必答,佢都有頭等房,不過我鍾意住二等,2個人有頃有講,冇咁悶,如果您要排頭等或二等,您要入院時同護士講,咁就即刻排,如果有房,就即刻轉您上去,如果冇,就住住大房先. (公務員或醫管局人員),如果唔係,可能唔駛等.
頭等要$3,900一日 (按金$39,000)
二等要$2,600一日(按金$58,500)
唔包醫生費及其他護理費用.

民房

車厘子:
我之前都聽過QE二等房好正,所以我都好想去QE生,不過唔知點解我老公死都話要去廣華,激死我啦!尋日重同佢鬧交添!
上星期我已排了廣華,這裡沒有公務員隊,姑娘重問我點解唔去QE,無辦法啦,我老公鍾意o麻!

侯爵府

請問各位準媽媽, 你們現在決定了在那裏生產嗎?

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

googoo------預產期20/3------第一胎
worry--------預產期?/3------第一胎
carolyu-------預產期26/3------第二胎

請各位3月準媽媽update資料!

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我星期六剛看過荃灣盧醫生, 佢話BB有1.8cm,大概八星期。 我看到十二點半 (半夜),還有3個人在我後面。。。
盧醫生都幾好,不過好像好眼瞓。。。

侯爵府

worry--------預產期14/3------第一胎

大宅

worry--------預產期14/3------第一胎
Ying Ma Ma---預產期30/3------第二胎
Ying MaMa

大宅

各位,
加埋我啦,我琴晚去睇醫生時証實懷有第二胎,預產期係3月27日,我囡囡都只係16個月,本來同老公都有商量過係囡囡三歲前追多個,但係今次中o左返而有d擔心啊......。

我見有d媽媽已經話有d作悶作嘔、食慾不振的情況,我駝第一過時一次都未嘔過,但係後期就好想食甜野。但今次可能仲係好初期、好短時間未係咁覺有乜唔同,但就幾想食d好濃味o既野。

仲有呀,我地係咪需有通知版主將我地呢個topic搬去媽媽會所呢? 而我地係咪會keep住上o黎報告一下大家的轉變、增加o左幾多體重、又會唔會有媽媽同一間醫院生呢? 同埋各位有冇發覺我地好多個都係第二任媽咪呀:-P

1) LTF --------- 預產期 3/3 --- 第二胎
2) worry -------預產期14/3 --- 第一胎
3) googoo -----預產期20/3 --- 第一胎
4) 的兒 ---------預產期25/3 --- 第一胎
5) Wynne ------預產期26/3 --- 第二胎
6) Woodsoi ----預產期26/3 --- 第二胎
7) carolyu ------預產期26/3 --- 第二胎
8) 小樹熊 -------預產期 27/3 --- 第二胎 --- 瑪嘉烈生
9) Ying Ma Ma --預產期30/3 --- 第二胎
10) Sakura ------預產期 ? /3 --- 第二胎
Hi~Hi~大家好,我係家姐Christy抱住細佬佬Brian係媽媽的小樹熊啊 :lol: :lol: [img align=left]http://www.dotphoto.com/SAN1/92/EE/8F/i92EE8F4B-1C48-48B1-87BD-50E0FF12FDBF.jpg[/img]

侯爵府

HI! 各位準媽媽, 你們好! 你們現在覺得怎樣呀! 我由開始到現在都沒有任何感覺。又沒有嘔,沒有胎移動,又不見肚,只是感到很疲倦, 每天一放工就回家睡覺,及沒有胃口。 請問我是否巳經小產或流產? 請問小產或流產有什麼特徵? 請指教。

大宅

worry 寫道:
HI! 各位準媽媽, 你們好! 你們現在覺得怎樣呀! 我由開始到現在都沒有任何感覺。又沒有嘔,沒有胎移動,又不見肚,只是感到很疲倦, 每天一放工就回家睡覺,及沒有胃口。 請問我是否巳經小產或流產? 請問小產或流產有什麼特徵? 請指教。

worry,

傻豬邊會咁快有胎動呀 :-P 你而家個bb應該有9星期 (妊娠週數),照計胎兒應該得2克重,得果幾厘米身長 (照個表睇係under 4cm長),你仲未會咁快就感覺到bb陏呀。

而有o左bb都唔一定會嘔,我第一胎真係冇嘔過,只不過有時會冇乜胃口,食唔落好多野。但只要食野時加d醋、鼓油之類的調味我就會食返多d咁。而且而家先至兩個月有排都未見肚呀! 又講我之前駝到4個月先至開始有少少肚腩見o下人,到駝到7個月時都係重o左20磅到,重賴醒同人講我駝仔唔會肥,點知係最後果兩、三個月爆肥多30磅,即係頭頭尾尾重o左50磅有多,嚇到我真係唔願出街見人呀。

所以你唔駛擔心肚dum同體重的問題呀,因為而家重叫好初期咋。而每日都覺得疲倦都係正常o架,我而家夜晚10點幾暗囡囡訓覺時都會自己倦到訓埋,我老公都由得我訓,但係我就唔多好意思囉,好似忽略o左honey咁。

而小產的最明顯症狀就係見紅、腹痛,如果係作小產初期,而又發現得早及早去醫院係有得救o架。咪咁幾人憂天啦你要比d信心自己,bb係你肚裏面係feel到o架。大家加油啊。 :-P
Hi~Hi~大家好,我係家姐Christy抱住細佬佬Brian係媽媽的小樹熊啊 :lol: :lol: [img align=left]http://www.dotphoto.com/SAN1/92/EE/8F/i92EE8F4B-1C48-48B1-87BD-50E0FF12FDBF.jpg[/img]

大宅

我都係岩岩驗到自己有, 並定咗今晚去睇醫生, 請你地告訴我有關檢查時間表, 例如: 幾時抽血.......

侯爵府

謝謝你呀小樹熊,咁我現在放心了。因我暫時都不想告訴親人及朋友,固我的知識十分貧乏。

是呢! 點解你這麼快就知道會在瑪加烈生產。 是否政府醫院會好一些呀!因我昨天到了東區做第一次產檢,只是做一些登記及抽血,沒有任何身體檢查,是否要知道血有沒有問題才會開始檢查呀。謝謝!

侯爵府

謝謝你呀小樹熊,咁我現在放心了。因我暫時都不想告訴親人及朋友,固我的知識十分貧乏。

是呢! 點解你這麼快就知道會在瑪加烈生產。 是否政府醫院會好一些呀!因我昨天到了東區做第一次產檢,只是做一些登記及抽血,沒有任何身體檢查,是否要知道血有沒有問題才會開始檢查呀。謝謝!

大宅

我都係岩岩驗到自己有, 並already see the醫生, 請你地告訴我有關檢查時間表, 例如: 幾時抽血.......
Is it too early for me to see the doctor?
Only 4 weeks
Isaac仔2004年4月8號在法國醫院出左世啦~~~

大宅

worry,

唔駛唔客氣啦,最緊要大家互相交流o下,問過清楚咪安心d等bb出世囉。

而係決定係瑪嘉烈生係因為我第一胎都係,因為果度有個相熟的婦科醫生,我的親戚、亞媽、家姐的有婦科問題、有bb接生都係找他,佢係果處的高級醫生o黎,需然未必每次睇產前都可以睇佢 (因為佢好多會開、有大手術都要佢出馬) 但係只要其他醫生及姑娘見到係呢個醫生的case就會特別小心,因為多數要佢睇的都係什麼奇難什症,當然我只係猛車邊先至找到佢睇啦。

而且我第一胎時因為臨時出現妊娠期的並發症,血壓突然高過200,但除了見紅外經催生後都冇乜積像生得,臨時臨急攪到要自己簽紙開刀,到拎o左囡囡出o黎後上到病房又突然shock左兩次醒返又出現短暫性睇唔到野 (即係無情白事休克呀),當時嚇到d姑娘同當值醫生死死o下,要即刻call返我個主診醫生返o黎跟,後尾我就入o左加護病房住o左5日先至可以同個囡團聚。

因為經過咁情況,到我產後去覆診時呢個醫生千叮萬千囑如個我再次有孕一定要返去瑪嘉烈找佢。所以就算我住係元朗咁遠都決定令願又次山長水遠每次覆診都自己渣車出去睇返呢個醫生,命仔o黎o架嘛,仲要係兩個tim呀。

而係邊間生除了私家醫院外,政府的就多數只會係健康院做產前檢查,但係瑪嘉烈佢係K座大樓9樓係全層專門睇產前 / 後的,你都可以決定去邊間生的 (即係去邊間登記及做產前檢查),而第一次睇好似係得抽血同埋問診咁,而你話身體檢查即係方便呢? 因為初期都可能只會問O下先,同個肚大DD時先至視乎情況而作出按O下個肚,睇O下個子宮清況、或者照超聲波等,而再詳細的我就唔係好記得了。

不過我自己其實都幾大壓力、好多野會不期然擔心起O黎,而我都係未同奶奶及娘家的屋企人講,諗住等個肚大D、BB穩定D先至講啦。 :-P

別墅

車厘子qt,
hihi..wai..你又有左ah..我都係ah....
我都想去qe 生ah...
想問下你打了去約時間未ah???
qe個tel 幾號ah....?

侯爵府

嘩! 小樹熊, 聽落你的生產經驗都很恐怖, 但你仍然有勇气生第二胎, 真佩服。 我就日日都提心吊膽, 憂慮完一樣又一樣,真是慘。

首頁

尾頁

跳至