婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

引用:Quote:xoshan1025+發表於+12-12-27+12:06+

原帖由 vivi_meow 於 12-12-27 發表
之但係個個係樓主"伯母" 唔係"99" wor, 我覺得佢無咩理由要守"伯母"家規, 樓主初一去見下帶埋個仔去見爸爸 ...
伯母又好,99又好,樓主根本都無唸過要投入,無唸過體諒病人!無預過要分d時間分身比男家家人!由佢生小朋友應該知會係咁!

大宅

引用:Quote:xoshan1025+發表於+12-12-27+12:06+

原帖由 wongmw 於 12-12-27 發表
佢係咪話返初1 唔返初2...if 佢either 返一日, 咁係咪唔好對佢太harsh 呢?
如果佢男友ok,就ok嫁啦!

男爵府

xoshan1025 發表於 12-12-27 12:50
伯母又好,99又好,樓主根本都無唸過要投入,無唸過體諒病人!無預過要分d時間分身比男家家人!由佢生小朋 ...
公平D, 據樓主話, 佢伯母之前都對佢唔係好客氣, 佢伯母唔投入就得, 樓主唔投入就唔得?
樓主都話初一去伯母屋企, 只係初二唔想去, 咁又叫無預過時間比"男家家人"?

男爵府

wongmw 發表於 12-12-27 11:42
我有d 野唔明...
新抱都有自己家人...
初一去男家.. 初2 返女家.. 係我由細聽到大, 我媽教家姐的...
我都好唔明!!!!

大宅

引用:中風仲要人打扮我覺得樓主接近無人性比著個

原帖由 cky34979 於 12-12-27 發表
中風仲要人打扮
我覺得樓主接近無人性
比著個個系你牙媽 你記得同你牙媽講你心聲 或者日後你有重 ...
無錯!絕對認同!唔知會唔會轉哂說話

大宅

引用:Quote:xoshan1025+發表於+12-12-27+12:50+

公平D, 據樓主話, 佢伯母之前都對佢唔係好客氣, 佢伯母唔投入就得, 樓主唔投入就唔得?
樓主都話初一去伯母 ...
點公平呢?佢想用初一換初二,得就梗係無所謂啦!點唔客家都好,佢應該要尊重老人家,人地都有尊嚴,話人地喊苦喊佛,又話人地扮,扭計!

男爵府

xoshan1025 發表於 12-12-27 13:11
點公平呢?佢想用初一換初二,得就梗係無所謂啦!點唔客家都好,佢應該要尊重老人家,人地都有尊嚴,話人地 ...

尊重老人家同盲目順從老人家好唔同, 初一佢伯母可以唔得閒, 佢初二唔得閒/唔想見就叫唔尊重??? 同埋樓主有無當面話過老人家喊苦喊忽你同我都唔知, 咁即係人地諗下都唔得? 樓主有自己主觀意見又唔得? 生左小朋友姐, 而家唔一定要做親人的, 同伯母相處唔到樓主都為左佢男友都已經算盡量就, 樓主大可以唔去見任何人的
講公平? 佢伯母無為自己個仔尊重樓主, 但樓主就要為左伯母個仔要尊重伯母

唔通真係生仔就大晒, 生女就個女抵比人食住???

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

引用:Quote:原帖由+kayingivy+於+12-12-27+發表

原帖由 xoshan1025 於 12-12-27 發表
人地無家教係人地嘅事!你無必要同人教仔!講真,你同阿仔坐埋一邊,都已經表現到唔投入!唔通你想你c6下下 ...
唔坐埋一邊可以掂?某程度上,我跟去,只係想睇住兩個仔

伯爵府

引用:Quote:原帖由+D-chan+於+12-12-27+發表哈哈

原帖由 mrsw 於 12-12-27 發表
e...x3 我都係喎
生日快樂

伯爵府

引用:我有d+野唔明...新抱都有自己家人...初一去

原帖由 wongmw 於 12-12-27 發表
我有d 野唔明...
新抱都有自己家人...
初一去男家.. 初2 返女家.. 係我由細聽到大, 我媽教家姐的...
隔離D post,個個新抱都話有自己家人,女家要正日做節,男家唔可以,個個撐,我唔係人新抱反而要同男家做正日,個個插

伯爵府

引用:Quote:原帖由+wongmw+於+12-12-27+發表我有

家家嘅規矩都唔同!我係初一返女家,初二返男家!就到就無問題!樓主又想男家家人尊重佢,但自己又唔做好本 ...
我無話唔俾返去探阿嫲,咪話初一\\初二一早囉,只係咁岩果段時間無其他人,但其他人中秋同聖誕正日見咗啦

伯爵府

引用:我覺得係樓主c6+自私,樓主c6+係想多屋企人

原帖由 H2Oplus 於 12-12-27 發表
我覺得係樓主c6 自私,樓主c6 係想多屋企人先返。即使樓主肯初二早上返 (c6 個d 兄弟姐妹未返),佢c6 都唔 ...
多謝你明白

伯爵府

引用:嗯......同得一個冇血緣男人一齊生活,又有

原帖由 luzieoo 於 12-12-27 發表
嗯......同得一個冇血緣男人一齊生活,又有埋小朋友,都係一種緣份~~其實自從有咗愛情結晶品之後,就預咗妳 ...
我只係唔想果日見啫,但我有話早一日去喎,仲乜講到我千古罪人咁,令佢中風嘅係佢大新抱,我識佢咁耐無激過佢,只係佢要求我自己一個陪佢,同佢傾計,我做唔到啫,我唔係一個熱情嘅人,更加唔識做戲,我交際手技好差

伯爵府

引用:唔想去就唔好勉強,咪到時黑口黑面,就盋大家

原帖由 方方媽媽 於 12-12-27 發表
唔想去就唔好勉強,咪到時黑口黑面,就盋大家都難落台.
不過,你千奇唔好向你C6投訴佢媽點樣唔執野,
老人家中 ...
我無對C6投訴過呀,我知佢唔鐘意聽

伯爵府

引用:既然個生日咁開心撞正年初二,一齊分享快樂

原帖由 luzieoo 於 12-12-27 發表
既然個生日咁開心撞正年初二,一齊分享快樂同福份比身邊嘅親友都係幸福開心事嘛..........阿奶奶見妳生日都 ...
我會想同親人過,但佢地唔係,even我而家都唔覺C6當我係

伯爵府

引用:Quote:xoshan1025+發表於+12-12-27+12:12+

其實你不如冷靜D, 關人地小朋友咩事, 唔好咁打橫黎啦!
Thx

伯爵府

引用:Quote:原帖由+小豬澄+於+12-12-27+發表我新

如果樓主好像你咁,佢應該唔會去拜山
錯啦,如果個日有人幫我睇仔,我會去拜山,我會去拜我媽,因為果日係我媽生我嘅日子

伯爵府

引用:Quote:原帖由+vivi_meow+於+12-12-27+發表

伯母又好,99又好,樓主根本都無唸過要投入,無唸過體諒病人!無預過要分d時間分身比男家家人!由佢生小朋 ...
係咪一定要跟足佢地先叫體諒,我幾年一次唔跟,就我錯晒

大宅

回覆 Moniquechan522 的帖子

咁做乜好?
我已經說話唔避忌!點解生活仲係咁乏味?

伯爵府

引用:+本帖最後由+vivi_meow+於+12-12-27+13:23+

我只係私下咁諗,無當住佢地表達過,我從來唔主動講嘢,但佢地問,我會有禮貌答,我唔會俾人話無家教,基本禮貌我有做足,個個上黎數男家都得,我只係講咗幾句想法都唔得?就因為果個係中風病人?

首頁

尾頁

跳至