懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

有左bb可否食"panadol"??

因為我仲未去醫生度check
但係呢兩日都有d頭痛

民房

Re: 有左bb可否食"panadol"??

Of course yes, I had fever in 37 weeks, then I asked for the doctor, he said panadol is safety for pregnant mom (take not more than 8 pieces per day)

男爵府

我之前試過頭痛感冒
去左港安睇醫生都係比panadol我
食得嫁~

大宅

醫生話得喎.
我日日都食1-2次.

複式洋房

Yes, 但只可食最basic個隻, 什麼特強, 快速 全部唔得

伯爵府

我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 BK Milk勳章

yes

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

醫生話得,但要注意藥量,切忌超過用藥份量。

大宅

只可食醫生給的panadol,不是街買個d,是唔同的,不要胡亂食藥呀

公爵府

好媽媽勳章

可以食....
街買果d都可以---要最普通果隻

大宅

是的,真係要注意係"basic"那一種至可以食,同埋,一日只可以食max. 8 粒, 過左8粒係會對個腎有影響

因為特強/快速係有咖啡因成份!!!

0109bb 寫道:
Yes, 但只可食最basic個隻, 什麼特強, 快速 全部唔得

子爵府

環保接龍勳章 大廚勳章

Should be okay, my doctor give me paracemtol, another version of panadol, issued by doctor

大宅

畀面勳章

可以食.但不要時常食

大宅

可以食, 唔係唔好成日食

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

Re: 有左bb可否食""??

O.K.架,果陣我剛剛有左,成日頭痛,醫生都開panadol比我.仲要係睇兩個醫生都係甘比.

子爵府

環保接龍勳章 大廚勳章

check with doctor, 1000mg of paracetamol up to four times per day should be fine

大宅

我就覺得唔係咁好,我有左o既時候,又係成日頭痛,但係我就乜藥都唔敢食,我個同事教我,用lemon焗水唔好加糖,少少lemon就得,等d水有d味,飲完會舒服d,又有维他命,

大宅

我有個護士朋友教我飲'保x力'

民房

傷風藥可以嗎?

複式洋房

尋日聽私家醫生講座,有媽咪都問可唔可以食,佢話無問題,可以食,一日不超過8粒。

首頁

尾頁

跳至