嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

Re: 請問~~敏感咳

佢係買左我講果隻藥水....
我想知佢點樣食法...小朋友幾大同埋食既份量係幾多?

子爵府

really??? 咁到底有無食到呀?? 我都好想知呀, 我個女都夜咳左一排呀..

不過我想問你隻藥係咪應該串法係ketotifen 呀??

irisiris 寫道:
佢係買左我講果隻藥水....
我想知佢點樣食法...小朋友幾大同埋食既份量係幾多?
唔知亞女幾時先會叮一聲

複式洋房

佢同我話好左好多....應該有食度掛^^"
不過呢隻野係幾好架...另外仲有一隻架...
都好好...不過果隻好貴=﹏="所以唔敢介紹.....
岩呀..串法係 ketotifed 呀....

子爵府

但係我只search 到ketotifen 唔係fied 喎.

我想問係咪食氣管咳架?? 有痰聲既夜咳, okay 嗎??

另一隻叫什麼名呢?? 係呢你有無試過呢兩隻孳呀?

唔知亞女幾時先會叮一聲

複式洋房

sorry呀...係 fen 呀...我 copy 返上次打個名錯左=.=

子爵府

我想問係咪食氣管咳架?? 有痰聲既夜咳, okay 嗎??

另一隻叫什麼名呢?? 係呢你有無試過呢兩隻孳呀?
唔知亞女幾時先會叮一聲

複式洋房

我自己冇小朋友的...
我係診所姑娘...醫生平時開藥...睇症..
好多媽咪都話食左係好好好好好左好多......
所以介紹下比各位 bk 媽咪姐....
咁有媽咪食左話好...我諗都幫到你地...

令外果隻叫做正廠叫做 "SINGULAR 4MG"(善古寧)
沖水飲既...
係專比小朋友 氣管敏感..鼻敏感 沖水飲...
非常好...而且非常貴=.=不過你可以試下問藥房有冇 d 副廠有囉...成份係"montelukast sodium" 每一日飲一次既姐..

複式洋房

不過如果小朋友有痰聲既咳..
你最好就比醫生聽一聽個肺好 d 啦...
可以聽下.. d 痰係氣管 定係 肺...
如果真係痰聲...要等小朋友咳出泥先可以好返...
不過通常小朋友唔識咳出泥...會吞返落肚...
咁如果多痰入肚仔..佢會嘔返出泥...通常嘔返 d 痰呀..泡泡既野出泥佢會好好多架啦...

子爵府

IRIS

如果小朋友食緊善古寧(pills) 係咪等于1沖水飲呢隻呢??

我小朋友而家成日都夜咳好多痰咁, 都唔知點好呀, 咳左好耐啦. 咁個隻ketotifen 係咩色架啲藥??? 食幾多次見效呀? 唔該晒呀
唔知亞女幾時先會叮一聲

複式洋房

我講既 ketotifen 因為有好多藥廠都會有..
我唔知佢地用咩廠...我公司用既係歐化...色就係透明既...
通常飲一次就已經好明顯見效啦...
我講呢 2 隻都係一d 氣管/鼻敏感既小朋友會岩 d ~

複式洋房

但係 2 隻藥水唔適合一齊飲用...
因為都係差唔多功效既野...咁樣可能會食大左個份量~!!!

子爵府

iris

唔好意思呀咁夜都要你係度解釋, 不過我小朋友兩樣都有架, 而佢又真係咳左好耐都唔好....
唔知亞女幾時先會叮一聲

子爵府

但係善古x 係長期食架喎, 即係青蛙仔.... 咁即係話食ketotifen 就要停善古???

但係 2 隻藥水唔適合一齊飲用...
因為都係差唔多功效既野...咁樣可能會食大左個份量~!!!
唔知亞女幾時先會叮一聲

複式洋房

heihei媽 寫道:
iris

唔好意思呀咁夜都要你係度解釋, 不過我小朋友兩樣都有架, 而佢又真係咳左好耐都唔好....

唔緊要啦...我老公都睇緊波未訓...
聽日放假..我都冇咁早訓...
我電腦壞左呀...要借叔仔個電腦用呀...
依家唔答你...我有排都答唔到你架啦...
如果有 d 咩..你好快 d 問呀...
我識會盡量答你..唔識既幫你問問我醫生~~
咁就要遲幾日先答你啦...

複式洋房

佢長期食都唔好呀???
咁不如你幫佢停一停藥...轉一轉試下食ketotifen 啦...
不過如果你話佢有痰聲...千其唔好幫佢止咳...
要咳..佢先可以咳鬆 d 痰...
如果佢止左咳..佢就唔識咳痰架啦....
善古寧 係隻青蛙仔 果隻呀....

子爵府

iris

你個醫生係邊架?? 可以pm 我嗎?? 可唔可以問下醫生點解亞女日頭無咩咳, 但夜晚(瞓左) 就開始咳?? 佢兩樣都有架 i mean 氣管同nose 都有敏感....
唔知亞女幾時先會叮一聲

複式洋房

你夜晚係咪開冷氣呢??

子爵府

咁即係唔好食咳藥??? 咁點呀?? 等佢狂咳呀???

佢食善古x 都係幾日啫, 會唔會無咁快見效呀??

佢長期食都唔好呀???
咁不如你幫佢停一停藥...轉一轉試下食ketotifen 啦...
不過如果你話佢有痰聲...千其唔好幫佢止咳...
要咳..佢先可以咳鬆 d 痰...
如果佢止左咳..佢就唔識咳痰架啦....
善古寧 係隻青蛙仔 果隻呀....
唔知亞女幾時先會叮一聲

子爵府

冷氣, 日氣我地都會有機會開架. 日頭佢真係好人好姐, 最多係 cam 兩聲架咋. 佢自從上次氣管收窄咳之后都未好番過呀

你夜晚係咪開冷氣呢??
唔知亞女幾時先會叮一聲

複式洋房

其實....比佢狂咳...如果咳得到 d 痰出泥係好事...
不過好多媽咪都會心痛...好想醫生幫佢止咳..
幫佢止左咳..咁佢 d 痰點算?
由得佢留係個肺會好嗎?
佢有痰...就唔應該幫佢止咳...
佢冇痰聲既咳就要幫佢止....
咳..係有好多隻架... d 痰係邊個位...亦都好緊要..
所以都係比醫生聽下肺會比較準確~

首頁

尾頁

跳至