嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

子爵府

Re: 請問~~敏感咳

我地睇左好多個/同好多次醫生啦, 可以pm 你個醫生給我嗎??
唔知亞女幾時先會叮一聲

複式洋房

咁你試下轉食 ketotifen 啦...
同埋密 d 洗冷氣...洗隔塵網...
開冷氣既..就放一杯水係冷氣底下...
放係小朋友床邊..等佢冇抽得咁乾....
因為日頭人會活動架嘛...會郁動...房門亦會開開合合...
冷氣係抽得冇咁勁架...當你夜晚靜止左...由得佢抽..
就會抽到好乾...氣管乾就會咳...
一係你就買放濕機一路開冷氣一路放濕...
一係就買空氣清新機等屋企既空氣微輕淨化 d ...
冇咁刺激氣管~~

heihei媽 寫道:
冷氣, 日氣我地都會有機會開架. 日頭佢真係好人好姐, 最多係 cam 兩聲架咋. 佢自從上次氣管收窄咳之后都未好番過呀

[quote]
irisiris 寫道:
你夜晚係咪開冷氣呢??
[/quote]

複式洋房

heihei媽 寫道:
我地睇左好多個/同好多次醫生啦, 可以pm 你個醫生給我嗎??

我診所依家裝修呀..off 左...

子爵府

唔該晒呀, 我會試下去買. thanksssssssssssssssss

唔知亞女幾時先會叮一聲

子爵府

呀........咁隻藥名係咪直情叫ketotifen, 唔會有第二個名架??
唔知亞女幾時先會叮一聲

複式洋房

heihei媽 寫道:
唔該晒呀, 我會試下去買. thanksssssssssssssssss

咁你試下先啦....如果你忍得熱...唔好開冷氣啦...
因為通常都會有幫助架....

子爵府

我忍得, 但係佢唔忍得呀嗎 >.<
唔知亞女幾時先會叮一聲

複式洋房

heihei媽 寫道:
呀........咁隻藥名係咪直情叫ketotifen, 唔會有第二個名架??

其實呢個唔係佢個名...係佢既成份....
不過多數都係用佢既成份去叫....
你試下問藥房 d 人啦~~^^

複式洋房

heihei媽 寫道:
我忍得, 但係佢唔忍得呀嗎 >.<

咁你試下去買放濕 / 空氣清新機啦....

子爵府

好, 唔該晒
唔知亞女幾時先會叮一聲

複式洋房

heihei媽 寫道:
好, 唔該晒

唔洗^^希望幫到你地啦....

子爵府

其實我都問過我醫生呢隻藥, 但係佢又話唔係即時見效喎.

咁你知唔知個mama 用左幾耐, 佢女女話好左呀
唔知亞女幾時先會叮一聲

複式洋房

heihei媽 寫道:
其實我都問過我醫生呢隻藥, 但係佢又話唔係即時見效喎.

咁你知唔知個mama 用左幾耐, 佢女女話好左呀

佢食左一次就返泥同醫生講好左好左=_="
之後次次咳都要醫生開....但又真係好左好多...
不過唔好比小朋友食凍野呀..一食凍野...就食咩仙丹都攪唔掂呀!!

民房

d

男爵府

Hi irisiris ,

啊..!!原來妳係姑娘o黎o架, 妳真係好人,肯不其煩解答問題,多謝妳......Sorry, 我唔知妳地仲有呢個topic.

係啦, 講番隻藥,真係幾好, 不過要食住至得, 雖然訓著覺全晚都有1 至2 次咳,囡囡已經連續食咗2星期啦, 都唔知仲要食幾耐, 因試個一停藥又咳番........ :-( :-(
姑娘啊..!!姑娘啊..!!
有冇d治本方法

男爵府

irisiris ,
唉.!!!!咳...咳......咳....咳..... :-( :-( :-( 點算??

男爵府

我都好有同感,因為我個女,係舊年12月-3月咳吓停下,不停睇DOCTOR,食咗藥又沒有好轉,到了4月佢嫲嫲俾了一隻復活蛋朱古力, 一觸即發,入咗醫院,話肺炎,跟住5月佢自己偷食朱古力,又入醫院,仲要係深切治療部,結果正實哮喘,好似以家咁,真係什麼都做齊,但始終氣管之前損耗過,以家仲有少少咳,真係好累,
phoophoo 寫道:
各位

對不起, 可否比小許位置我發下”lo so ”,因我真的不知如何是好  我的小朋友(三歲)在五月初因咳和鼻涕看醫生後,仍未好且鼻涕勁多(綠色)再看醫生就話係鼻膜炎.吃完整瓶抗生素都唔好又勁咳.轉看另一醫生就話是氣管敏感咳 + 鼻敏感 (現個自小已有)+ 輕微哮喘.於現個多月已看過7次醫生 ,吃過保嬰丹,猴棗末.

上星期因發燒再看醫生(仍一直咳+鼻涕),要看醫生再食抗生素,今天剛吃完瓶.一心希望有好轉...但情況依舊還咳多了(咳至嘔,這個多月已嘔了數十次)

我覺得好唔開心,好似無晒希望 (剛才哭著對孩子說對不起)因我覺得如果我在懷他時肯戒凍飲,就可避免一切

唉∼∼有無媽咪可以教下我(明天要再看醫生嗎),希望大家唔好介意我的長氣

子爵府

我個女都咳左好耐呀, 最煩既係佢夜咳呀, 而家同佢睇左幾日中醫, 都叫做touchwood... 等佢完全好番再同你地講下.
唔知亞女幾時先會叮一聲

子爵府

小羊羊迎迎媽咪

咁你要同佢介下口啦. [

quote]
小羊羊迎迎媽咪 寫道:
我都好有同感,因為我個女,係舊年12月-3月咳吓停下,不停睇DOCTOR,食咗藥又沒有好轉,到了4月佢嫲嫲俾了一隻復活蛋朱古力, 一觸即發,入咗醫院,話肺炎,跟住5月佢自己偷食朱古力,又入醫院,仲要係深切治療部,結果正實哮喘,好似以家咁,真係什麼都做齊,但始終氣管之前損耗過,以家仲有少少咳,真係好累,
phoophoo 寫道:
各位

對不起, 可否比小許位置我發下”lo so ”,因我真的不知如何是好  我的小朋友(三歲)在五月初因咳和鼻涕看醫生後,仍未好且鼻涕勁多(綠色)再看醫生就話係鼻膜炎.吃完整瓶抗生素都唔好又勁咳.轉看另一醫生就話是氣管敏感咳 + 鼻敏感 (現個自小已有)+ 輕微哮喘.於現個多月已看過7次醫生 ,吃過保嬰丹,猴棗末.

上星期因發燒再看醫生(仍一直咳+鼻涕),要看醫生再食抗生素,今天剛吃完瓶.一心希望有好轉...但情況依舊還咳多了(咳至嘔,這個多月已嘔了數十次)

我覺得好唔開心,好似無晒希望 (剛才哭著對孩子說對不起)因我覺得如果我在懷他時肯戒凍飲,就可避免一切

唉∼∼有無媽咪可以教下我(明天要再看醫生嗎),希望大家唔好介意我的長氣

[/quote]
唔知亞女幾時先會叮一聲

男爵府

heihei媽,
睇左幾日中醫,你小朋友幾歲啊!

首頁

尾頁

跳至