嬰兒醫護

跳至

首頁
12345...7

尾頁

別墅

回覆:眼瘡

原來都有咁多小朋友有呢個情況,真係令我地做父母擔心又頭痕。
我阿囡兩歲半,三個月前開始爆瘡
1.左上眼皮,半粒紅豆大,依家好番有輕微\"拉"
2.右下眼皮,大半粒紅豆大,慢慢好緊,紅色"拉"
3.左下眼皮,一粒多d紅豆咁大,仲腫起,見好緊,之前漲卜卜
睇過專科,都係比藥膏搽,佢建議
1.唔想做手術就只有等好+搽薬膏+fu眼
2.係佢小診所做手術,冇麻醉,佢話佢地有辦法
3.入醫院做,全身麻醉
係唔想阿囡一係比人監生㩒住嚇餐死同全身麻醉情況下,我只有等+盡量尋找治療方法
但我遇到嘅情況係
1. 阿囡根本唔比人fu眼搽眼,就只有等佢瞓時做,但有時一fu即醒(我係用金銀花浸水fu),感覺上係好似緩和到,不過效果唔顯著
2. 阿囡一滴涼茶都唔肯飲,所以未有打算同佢睇中醫,好彩佢係勁飲水
3. 慶幸佢無成日捽眼,冇叫痕叫痛
4.出親街就比人眼望望,好多人問做咩,答都答到悶
5. 對住粒瘡講「唔該瞓醒過落我度」

真係冇晒符
呢篇嘢係長咗d,不過,真係希望可以同大家交流下呢個問題

複式洋房

回覆:蘇蝦媽咪 的帖子

非常明白!不如你都去比中醫望一望!就算不吃藥,可能同她其他問題有關,例如我個仔,是因吃過量胡蘿蔔素,令肝負荷太重。我才下令工人煮少啲,否則不知衰到幾時。但這些理論,西醫不buy!

複式洋房

回覆 bubu22 的帖子

可否也給我呢?謝!

男爵府

我今日都去睇著,不過鍾醫生休息,另外一位陳醫生睇的,請問幫你個女配著乜藥粉?

男爵府

各位,我囡囡之前都有眼瘡,開頭用金銀花白菊花水唔得,敏感,之後藥房教我試下用生地浸水,浸淋左之後敷眼,佢話燒㶥佬整親眼都係咁敷,我就試下,就好返左

男爵府

引用:各位,我囡囡之前都有眼瘡,開頭用金銀花白

原帖由 chowyee82 於 13-07-11 發表
各位,我囡囡之前都有眼瘡,開頭用金銀花白菊花水唔得,敏感,之後藥房教我試下用生地浸水,浸淋左之後敷眼 ...
直接用生地敷眼?需要熱的嗎

男爵府

回覆:baobao520457 的帖子

生地用熟水浸軟,用紗布包住,好像敷雞蛋咁,不用熱架

別墅

回覆 bb515 的帖子

Hi bb515, 可否pm你個中醫資料我?Thanks.

複式洋房

對,她逢周三休息

男爵府

引用:對,她逢周三休息 +

原帖由 bb515 於 13-07-11 發表
對,她逢周三休息
話甘熱,比桑菊飲和清肺飲,你開著乜藥比你?

複式洋房

我唔記得,應該都係清肝熱有關。好在佢啲藥粉唔苦

男爵府

引用:我唔記得,應該都係清肝熱有關。好在佢啲藥

我唔記得,應該都係清肝熱有關。好在佢啲藥粉唔苦
你食著幾多日?比著我4日藥,星期六去覆診

複式洋房

唔止食一日,要睇幾次。佢係咪話都係肝熱呢?

男爵府

引用:唔止食一日,要睇幾次。佢係咪話都係肝熱呢

唔止食一日,要睇幾次。佢係咪話都係肝熱呢?
係肝熱,星期六去睇多次

大宅

引用:個仔四歲半,半年前生眼瘡,不知為何在同一

原帖由 bb515 於 12-12-28 發表
個仔四歲半,半年前生眼瘡,不知為何在同一位置,眼皮內及外,又生又爆來來回回十次也有,成半年了,看了多 ...
可以pm EC嘅資料俾我嗎,謝謝!

男爵府

Can u pm me pls thx

伯爵府

環保接龍勳章 畀面勳章

回覆 chowyee82 的帖子

請問
1.) 係咪張d生地用室溫嘅熟水浸軟?
2.) d水唔要 淨係要d渣用紗布包住嚟fu眼?
3.) 要浸幾耐?
4.) 每次fu 幾耐?
thx 待覆

男爵府

回覆:jacko0112 的帖子

1)我係,藥房教可以雪凍 (2)水留起唔好倒,敷的時候有時覺得唔夠濕,可以點下之前留起的生地水 (3)浸淋左就得,大約20分鐘 (4)我同囡囡一齊數1-10,停幾秒,再敷同數,如是者加埋有2-3分鐘@每日3-4次

伯爵府

環保接龍勳章 畀面勳章

回覆 chowyee82 的帖子

多謝分享 感激

複式洋房

可否pm中醫資料比我, thx~~~

首頁
12345...7

尾頁

跳至