心聲留言

跳至

首頁

尾頁

子爵府

Re: 小朋友有哮喘病和鼻敏感!!(part three)

califord

NO NO, family doctor 睇咳開始唔得呀, 我既意思係. 咁係咪應該轉呢. 咁我驚轉左之后, 下次有咩小事番去, 佢會以為上次啲藥okay 囉.

另外, 我當然係沒有溝藥, 我俾啲咳藥佢食係無食一次family doctor 啲藥架.
唔知亞女幾時先會叮一聲

大宅

heihei媽
我意思吾係話你溝藥呀..但期間轉一次其他d藥都吾係太好的.
anyway, 如果你覺得個family doc.睇咳吾work, 你再比佢睇都無意思wor ?-( .咁你不如試下轉doc.啦. 日後的野就日後再算啦. :lol:
:wave:  :wave:  :wave:

子爵府

califord

我都知呀. 總之就煩啦. 多謝你意見呀

我係另一個topic, 見到有人話抽痰喎
唔知亞女幾時先會叮一聲

大宅

吓 ! 抽痰.....點抽呀 ? 不如拍痰啦.

子爵府

我都唔知喎. 見有啲媽咪話去抽痰, 有條喉咁喎. 好似試過拍痰架啦
唔知亞女幾時先會叮一聲

男爵府

各位

對不起, 可否比小許位置我發下”lo so ”,因我真的不知如何是好 :-(  我的小朋友(三歲)在五月初因咳和鼻涕看醫生後,仍未好且鼻涕勁多(綠色)再看醫生就話係鼻膜炎.吃完整瓶抗生素都唔好又勁咳.轉看另一醫生就話是氣管敏感咳 + 鼻敏感 (現個自小已有)+ 輕微哮喘.於現個多月已看過7次醫生 ,吃過保嬰丹,猴棗末.

上星期因發燒再看醫生(仍一直咳+鼻涕),要看醫生再食抗生素,今天剛吃完瓶.一心希望有好轉...但情況依舊還咳多了(咳至嘔,這個多月已嘔了數十次)

我覺得好唔開心,好似無晒希望 (剛才哭著對孩子說對不起)因我覺得如果我在懷他時肯戒凍飲,就可避免一切 :-(

唉∼∼有無媽咪可以教下我(明天要再看醫生嗎),希望大家唔好介意我的長氣

hihi

大宅

phoophoo,
你係咪不停咁轉醫生? 有綠色鼻鼻, 個人覺得食猴棗末無用..唔好size 錢住. 一定係仲有d 野發炎, 先keep住綠咁耐..你不如搵個估定兒科, 睇多一兩次先. 你住邊區架? d 到好多媽咪都有好多好醫生介紹, 衰醫生都知唔少.

Sally, Cailford, Minnie
仲有冇向亞福學游水? 我仔留班呀.. 亞女就升背泳班. 仲學唔學呀你地?
--- 2J 作品

子爵府

各位早,

同亞女跑完步番來, 勁熱呀....

phoophoo

綠色鼻鼻應該係鼻仲有發炎, 好似我女咁, 呢排佢都有架, 我諗你應該唔好食個啲中藥野住, 唔係佢地唔好, 係佢地醫唔到炎症既(我個人認為). 我會覺得應該首先醫左個綠色鼻鼻啲咳就會跟住好架啦. 當然啦, 如果咳得好好好勁, 例如喘就另計啦, 要醫個氣管先啦. 你睇醫咩醫生呀.

唔知亞女幾時先會叮一聲

男爵府

JJ1122

多謝你的回應, 我只是在他沒綠色鼻涕又勁咳時給他吃猴棗.
在他有鼻涕時是吃抗生素的. 看7次醫生(只是2位)都是由出生看至今.

我想問為何已吃了抗生素(不只一次)仍未好,另他是已患上哮喘嗎??

煩請pm一些好醫生的資料給我, 可以嗎??

謝謝~~
hihi

男爵府

heihei媽

多謝你的回應

hihi

大宅

phoophoo,
如果隻抗生素唔岩隻菌, 咪食左都無用囉. 亦有d菌要食成3個禮拜抗生素先殺得C. 呵呵..咁你係時候要轉醫生. 我係事不過3, 睇3次d個醫生都醫唔好, 就同佢分手, 無謂拖.
--- 2J 作品

禁止訪問

男爵府

Eros

多謝你的回應與支持, 想問你囝囝係比那醫生治好的? 可否把那醫生的資料給我
其實持續性地咳是否已屬哮喘?

祝各位囝囝囡囡身體健康

共勉之
hihi

別墅

I think some kids do go through the stage when they always get sick.

Mine was never sick until he went to nursery. He was admitted twice in hospital. One for RSV and one for severe asthma. He was 2 and a half by then and I was very worried too.

Thankfully he seems to be growing out of it and his asthma has not come back for almost a year now. But of course he is still on daily Pulmicot.

Don't give up! There is always a better tomorrow

大宅

JJ1122 寫道:
Sally, Cailford, Minnie
仲有冇向亞福學游水? 我仔留班呀.. 亞女就升背泳班. 仲學唔學呀你地?

我個升自由泳初班啦...我報左lu...琴日比佢客士...教練無啦啦教佢唔用x版游...初頭游到好似係到增咋咁..客到我心都離埋....不過游多一兩次又ok呵....我覺lee到好過x力....進步快d
你呢報唔報呀?

男爵府

hi hi

我lee兩日燉左川貝比阿仔食, 好似好似少左dd痰, 諗住燉多兩次睇下會唔會好d, 不過d鼻敏感就無乜好轉, 仍然鼻塞+鼻涕倒流, 要久唔久用濕棉花條幫佢清潔, 暫時d鼻涕都係透明, 我會keep住留意d鼻涕會唔會轉黃, 如果轉黃就要再睇e生, 希望唔會啦, 真係唔想成日食西藥.

男爵府

heihei媽,

你亞女點呀, 決定左睇邊個e生未?
記得你上個week話同佢去左睇中e架, 無幫助咩? 點解又突然差左既?

子爵府

IYYY

係呀, 我同佢睇左一次, 睇時咩都無架BOR. 睇完番來就話SORE THROAT 同埋呻YELLOW NOSE WATER 呀. 咁咪要睇醫生LOR,

IYYY 寫道:
heihei媽,

你亞女點呀, 決定左睇邊個e生未?
記得你上個week話同佢去左睇中e架, 無幫助咩? 點解又突然差左既?
唔知亞女幾時先會叮一聲

子爵府

EEEEEEEEEEE, 亞女個PIANO TEACHER 話唔教啦. 真煩, 又要揾個另一個
唔知亞女幾時先會叮一聲

大宅

hi phoophoo
妳好呀. 你千其吾好話自己發lo so啦. 相信lee度個個都好願意都好樂意都你分享的. 不過我就遲左了
我完全認同其他媽咪回應你所說的. 吾好吾開心啦, 大家一齊為我地的敏感小朋友而努力啦.

首頁

尾頁

跳至