母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

半夜個餐, 應該埋身餵, 等係用奶樽餵?

我諗住阿b出世之後餵人奶
咁半夜個餐, 應該埋身餵, 等係用奶樽呢?

如果埋身餵, 又唔知阿b飽唔飽, 咪又同佢滿月後介唔到夜奶
我諗住用奶樽, 起碼知道佢食左幾多, 同埋自己可以唔使咁辛苦, 可以叫老公或者工人餵阿b

大家有乜經驗可以分享下??

男爵府

Re: 半夜個餐, 應該埋身餵, 等係用奶樽餵?

一定係埋身好啦
1. 夜晚係刺激造奶最好時機, 而bb吸啜又係最powerful, 所以最好都係埋身
2. 只要佢夠尿就係飽啦
3. 點解咁心急要戒夜奶?我自己就覺得bb真係餓先會半夜起身食奶, 有得訓, 我估佢都想訓架bor, 如果佢係餓你又唔比佢食, 好陰公丫, 同埋, bb個胃係好細ja, 如果你打算一次過比多d佢食等佢飽d, 佢會頂唔順架..(我臭b個半月自己戒夜奶, 到依家都係耐不耐先起身食奶, 加埋都唔過5次)

我臭b 直到2個月大都係全埋身餵的, 其實最辛苦都係開頭, 之後餵順左, 就唔辛苦架啦.

大宅

完全同意.努力餵幾日夜奶,奶量會增加,BB自然會夠飽.
如果要餵夜奶,埋身仲方便,唔洗整咁多嘢,又唔洗整熱咁煩,'拿拿'聲抱埋身餵完,大家立刻再瞓過.

cherrian 寫道:
一定係埋身好啦
1. 夜晚係刺激造奶最好時機, 而bb吸啜又係最powerful, 所以最好都係埋身
2. 只要佢夠尿就係飽啦
3. 點解咁心急要戒夜奶?我自己就覺得bb真係餓先會半夜起身食奶, 有得訓, 我估佢都想訓架bor, 如果佢係餓你又唔比佢食, 好陰公丫, 同埋, bb個胃係好細ja, 如果你打算一次過比多d佢食等佢飽d, 佢會頂唔順架..(我臭b個半月自己戒夜奶, 到依家都係耐不耐先起身食奶, 加埋都唔過5次)

我臭b 直到2個月大都係全埋身餵的, 其實最辛苦都係開頭, 之後餵順左, 就唔辛苦架啦.
該用戶已被刪除

該用戶已被刪除

大宅

埋身係最好的
但你真係好累的話
就叫老公用奶樽餵一兩次囉∼∼
到你生完
身體需要休息
慢慢個人習慣就會好好多

大宅

各位媽咪,

多謝您地既意見,
我明白好多.....因為真係唔知應該點好
我會努力去餵~~
thx very much

大宅

係唔係阿b唔喊, 就唔使叫醒佢喂半夜個餐??

公爵府

好媽媽勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

人人答案都唔同...我就會話唔使
1. 瞓覺好佢都長肉.
2. 小 bb 肚仔餓係會瞓唔著, 點會唔喊呀?

我都係半夜埋身餵. 一個月唔到就戒左夜奶. 我介紹你睇一本叫 '超級保母育兒通' the contented little baby book (by gina ford) 趁未生好睇定, 生左瞓都未必夠時間. 佢套戒夜奶方法好掂 (其實我認為佢成套湊 bb 方法都好掂)...不過跟唔跟到就好視乎你意志.

仲有, 如果要跟佢方法, 就要跟足埋佢教泵奶的時間表, 否則你有可能會唔夠奶的.

男爵府

fifi1018 寫道:

我係呀, 因為臭b自從戒左夜奶之後, 日頭每一餐都食多左的, 所以我唔擔心佢食得唔夠, 我會由得佢訓..
但呢排佢9pm就會訓啦, 咁我12點左右會整醒佢食多一餐(其實佢都係半訓狀態咁食的), 之後佢就會訓到第朝8點

男爵府

我諗住用奶樽, 起碼知道佢食左幾多, 同埋自己可以唔使咁辛苦, 可以叫老公或者工人餵阿b

Hi fifi1018,

In order to stimulate good milk supply. I suggest you to direct breastfeed BB, especially for new born stage.
It is fine, because you can sleep whenever BB sleep!!

Hayes mama
Hayes had been breastfeeding for almost 3 years, then naturally weaned by himself!

Wish Hayes with Love, Peace & Joy!!

洋房

It is good to stimulate milk supply at night. Even you if dont BF, you have to pump it out or your supply will getting less.

chiuchristan 寫道:
[quote]

Hi fifi1018,

In order to stimulate good milk supply. I suggest you to direct breastfeed BB, especially for new born stage.
It is fine, because you can sleep whenever BB sleep!!

Hayes mama [/quote]
該用戶已被刪除

大宅

W_Y

我想問下本書係邊到有得賣??
好有用架??

唉, 我依家等緊阿B出世
好多野諗, 又唔知自己可唔可以喂到人奶, 又唔知阿B肯唔肯埋身食~~ :-(

洋房

fifi1018:
其實喂人奶要好有耐性同心機的兩個至四個鐘喂一餐,每餐30-
45分鐘頭一個月真係吾洗訓架!
BB頭三日會食得吾係咁好的,請有心理準備!
1) BB頭三日會未懂得肚餓,因為本身BB係自己身體內尚有剩餘的養分儲備

2) 因為係醫院關係BB同你都可能要分開的,到時到候才會見到BB喂人奶,BB離母體後要時間同你相處去有身體接觸才有感覺。所以環境因素都會有影響的!

3) 頭一至兩星期係喂吾喂到人奶的關鍵期,BB同你都要學習同親近下的所以要有耐性,如果BB吾食你都要堅持兩個至四個鐘喂一餐等佢學習下如何吸吮乳頭食奶奶同學習定時定候。

4)個個BB都無一定準則喂多小同幾耐的只是大約的!
我兩個小朋友大約一個月就自然介掉夜奶了

5)本人喂奶時間表: BB離吾開食柯目訓玩
第一餐 06:00-07:00a.m
第二餐 10:00-11:00a.m
第三餐 01:00-02:00p.m
第四餐 04:00-05:00p.m
第五餐 07:00-08:00p.m
其間可能有多一餐小食的
第六餐 12:00-01:00a.m
第七餐 03:00-04:00a.m

6)心情同精神狀態都會影響喂吾喂到人奶的所以身邊人支持同分擔家務都好重要的!

7)半夜個餐,頭一個月會比較重要應該埋身餵,因為係第朝造奶關鍵,自己飲食要清多飲湯水BB睡覺就一起睡覺爭取睡眠時間!

8)第四同第六餐其實可以係第三至第四星期開始加入一餐奶粉咁一黎易D介夜奶同飽肚D咁個兩餐之間你同BB就可以訓耐D滿月出街都吾洗咁煩!如果自己揍就最好滿月後才加入奶粉餐

大宅

我bb岩岩20/6出世,今日返左屋企.因為今日先上奶,所以開始餵人奶,不過bb埋身餵唔成功,佢好似啜唔到,跟住就係到哇哇喊.我諗佢係醫院食慣左奶樽,個咀仔開得好細.淨係識含住我個乳頭.而我又唔係好識點樣比佢啜.我應該係邊到學番正確之勢呀?

我而家唯有pump人奶比佢食,老公都覺pump人奶佢食得好似好過奶粉.不過今晚十點零pump時淨係pump到2安士.岩岩夠佢食.

希望大家比d意見我呢個新媽咪.

洋房

aquarius721:

你試下同佢做下舌頭運動啦!
食奶前用手指放入佢口仔輕按佢條利仔等佢學習吸吮動作可能會好D架!之後才比乳頭佢食仲要make sure 你個乳頭要吾係佢利底吾係佢會頂番出黎或跌番出黎的!

大宅

我話埋身餵好,雖然係辛苦d,但係你o念下,o係深夜時份,得你同bb,開住微微o既燈光,情深款款咁對望,用温柔o既聲音叫佢飲奶,依d日子唔好好耐,

我bb3個半月就自己介o左夜奶,(我放2個月假),所比初初返工真係好辛苦,因為我好enjoy埋身餵o既時候

幸福同辛苦只係一線之差,只係睇吓你用乜o野角度去睇!!
好好享受晚上埋身餵o既日子

大宅

dns & teresa

多謝您地的寶貴經驗呀~~
真係多左了解
因為好多都話阿b係醫院食奶咀, 返屋企唔多願埋身食

我會俾心機, 既然阿b會自自然然介夜奶, 我都放心0的
因為我怕阿b唔夠飽, 又唔知佢夠唔夠食, 所以先至諗用pump

但係您地有無試過俾阿b, 搞到個乳頭好痛呀?
有無咩可以避免到??

大宅

dns,

8)第四同第六餐其實可以係第三至第四星期開始加入一餐奶粉咁一黎易D介夜奶同飽肚D咁個兩餐之間你同BB就可以訓耐D滿月出街都吾洗咁煩!如果自己揍就最好滿月後才加入奶粉餐

您意思係唔係話係夜晚(4:00pm至半夜) 俾佢食一餐奶粉, 等阿b飽肚0的, 同埋習慣食奶粉??

我想問下, 滿月之後, 您同阿b出街, 食唔食阿b食您pump定既奶呀?? 定係食奶粉? 如果係去人地屋企, 都可以喂人奶, 之但係如果係出外食飯呀, 行街, 就未必可以喂人奶, 要用奶樽喂??

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊