母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

男爵府

Re: 半夜個餐, 應該埋身餵, 等係用奶樽餵?

如果埋身餵有困難, 可以去健康院向姑娘請教, 佢地會單對單教你. :-P :-P

男爵府

fifi1018,

我最初都會覺得應該帶樽出街餵, 但依家都係就咁餵算啦, 因為就算你出街用樽餵, 咁你o個餐都要pump架啦, 搞咁多野倒不如埋身, 但我都仲未接受到周街餵, 所以我地多數會搵d 有餵奶房o既商場lor, 同埋我臨出門口會同臭b食一次, 咁起碼可以預到時間..

洋房

fifi1018:

其實加吾加入奶粉餐好視乎你上奶如何?要吾要番工啦?
我大女畏全人奶到8,9個月才介人奶就麻煩了!
人奶味好清淡清甜微暖,佢食慣左人奶就吾要食奶粉。
9個月個時我姐姐同我揍佢幫佢介人奶,我就番工!
頭個兩個星期就好心痛的好彩日頭見吾到,B女喊到八彩!
餐餐食吾夠2OZ,晚上回家自己喂就陰功啦!用鐵筆橋都橋吾開個口!但佢餓餓下就要死死地食了無得選擇!所以要好狠心的起初都要我老公同我喂B女的因為佢文到我身有人奶味佢就一定吾飲奶粉的但今時今日B女都好好!

出街前一晚PUMP定兩至三餐FOR LUNCH, DINNER,同係吾方便的一餐如系街咁!其它餐咪係朋友,家人屋企喂或有FEEDING ROOM既SHOPING MALL 到喂!視乎你要去街去幾耐啦!

滿月後6至7餐出街時間表如下:
1). 06:00a.m - 07:00a.m
2). 10:00a.m - 11:00a.m
如何以就調較2). 係出街前一餐咁就最好了食飽就訓。
3). 02:00p.m - 03:00p.m訓醒一餐咁你可以行街啦!
4). 06:00p.m - 07:00p.m可以就係人地屋企喂一餐或喂Bottle
5). 10:00p.m - 11:00p.m回家啦!
6). Mid night 個餐視乎你自己啦!

細仔就滿月後出街就喂只小一餐奶粉
8)第四同第六餐其實可以係第三至第四星期開始加入一餐奶粉咁一黎易D介夜奶同飽肚D咁個兩餐之間你同BB就可以訓耐D滿月出街都吾洗咁煩!如果自己揍就最好滿月後才加入奶粉餐

喂到細仔6個月都開始小奶就無喂人奶了!咁佢就介人奶無咁辛苦啦啦!

洋房

其實現在巳方便好多
Mongkok New Centry Plazz
Ocean center
有苛花及吉之島及尖沙咀玩具返斗城等都有Feeding room 的!

大宅

DNS,

多謝您的分享

即係埋身喂, 之後加一餐奶粉, 定阿B習慣下
您個女開頭係唔係全人奶, 無食過奶粉, 所以介既時候咁慘呀??

我都要返工, 我打算坐月個月唔返工, 之後將後八既最後一個月, 返半日工, 咁可以變成兩個月工係返半日, 多0的時間照顧BB, 所以我估我到返工既時候, 都要PUMP奶同埋餵奶粉

有時係BK到睇到POST, 話BB食慣人奶, 到要食奶粉, 就唔肯同唔慣....又睇到好多話PUMP PUMP下奶量一路減少....

我會俾心機試下

公爵府

好媽媽勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

fifi1018
可以未雨 xx 生之前搵定資料係好, 但生完都有好多變數.

1. 有乜問題上來問, 好快有 bk ma 答你架, 仲好有料到添.
2. 有決心!! 呢樣最重要.
3. 唔好担心咁多....因為心情會影響上奶, 放輕鬆就反而易成功.
4. 出街我就去到邊餵到邊, 盡量去有餵奶房/荷花的地方, 或者搵間好少少的 cafe, 坐底用餵奶披肩餵 (荷花/toy's r us 有售)

本湊仔書, 圖書館有得借英文版. 中文版就唔清楚, 上網買好多書店會寄到屋企.

大宅

如果出街我会預一餐pump定,天後如果再食,就搵地方餵,如果得餵完後再pump埋做後備,
如果知道冇地方餵,會帶支冰奶,到時坐暖佢俾b食,
因為唔係好慣o係餵bb,同埋老公唔係咁接受,但係如果有機會都想試下,如果得呢....就可以帶少好多野出街

不過如果自己夠奶,就可以唔駛俾奶粉啦,

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊