自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

水晶宮

至尊種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

有日食lunch, 聽到隔離3個OL 既對話,內容圍繞佢地放緊產假既同事(不在場)。 大概係bb既爸爸希望老婆盡量餵人奶,新手媽媽就同同事講過話幾辛苦,同事A 就叫佢唔好餵咁多,自己休息下,補下,本來出於關心,但內容有太多地方令我呢個過棄人奶媽覺得原來而家d 人都仲係咁睇人奶,好感概。

例如:1) 食人奶bb一定唔飽 2) 奶粉仲有益過人奶,食奶粉先聰明 3) 食人奶只係因為要人奶d 抗體,食過十零日,有抗就夠 4) 第日返工就一定餵唔到人奶架啦 5) 做乜唔用人奶開奶粉,仲有營養d 6) 餵人奶條腰會唔好,第日點都補唔返 原來連後生女(佢地一個有小朋友,另一個大緊肚),但個樣都係廿零三十歲左右,但對人奶既睇法同認識仲係停留係5/60 年代, 我係過棄人奶媽,有返工,兩個小朋友都係全人奶食大,我明白奶粉係有佢既存在價值,但都唔好講到人奶咁差啦,又唔飽又唔夠營養,傻㗎

蜆介鯪魚球    發表於 12-12-30 00:12
chilongma    發表於 12-12-29 23:02
識網友只限吹下水、交換下資訊、發揮網力,邊個認真就邊個輸。

珍珠宮

春季勳章 玩具勳章 畀面勳章

回覆:OL 見識 -> 俾我呻下,我對人奶既蠟場

睇書都有講啦

子爵府

回覆:eeb 的帖子

我唔係有糖尿既話,都想餵人奶架,而家咁多奶粉出事

男爵府

2018復活節勳章 畀面勳章

我個B都係全人奶B, 又係返工媽, 仲有一個B黎緊, 當然餵人奶!!!

支持人奶!!!!!!!!!

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

1) 佢地俾廣告洗晒腦, 2) 冇常識

kck811    發表於 12-12-29 18:21
榮盛  有人以為我無$所以餵人奶....  發表於 12-12-29 18:07

翡翠宮

引用:1)+佢地俾廣告洗晒腦,+2)+冇常識

原帖由 vivibabyvivi 於 12-12-29 發表
1) 佢地俾廣告洗晒腦, 2) 冇常識

珍珠宮

畀面勳章

人奶開奶粉

伯爵府

環保接龍勳章

真係好唔明點解會覺得奶粉有營養d, d成份完全唔會改變, 一日n餐一模一樣. 人奶時時刻刻都度身訂造, fit到連唔去便便都ok, 100%吸收, 奶粉夾硬加呢樣加o個樣, 轉個頭又話要bb便便屙返出o黎, 有幾多吸收都唔知. 抄左d成份又幾可講係人奶度copy出o黎, 搞到人地以為人奶冇營養, 其實佢先係正版, 仲要每copy得一丁就也文也武, 講到天上有地下冇.

又到冬天, d奶又多返脂肪, 我食勁多野都冇點重, 阿b手腕又開始起摺, 正~

aacow  勁呀!!!  發表於 12-12-29 15:38

珍珠宮

開心吸收勳章 醒目開學勳章

我係過氣人奶媽,支持人奶 ~
"女" 人做牛做 "馬" => 媽

伯爵府

畀面勳章

回覆:OL 見識 -> 俾我呻下,我對人奶既蠟場

咁低b嘅…我都係2×歲但都知人奶好…係果陣太唔開心無奶出先無再餵…

男爵府

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 我的育兒心得勳章 貓狗褓姆 夏天玩到顛 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

回覆:eeb 的帖子

我個仔食人奶到一歲,依家3歲幾,而家咁大除了打疫苗,只是病過幾次.
食人奶身體好好多架!

公爵府

BK Milk勳章

回覆:OL 見識 -> 俾我呻下,我對人奶既蠟腸

如果我返工有時間有機會泵到奶我都唔想返工後放棄人奶

寶貝囡提早係12月8日出世喇~37w1d~7.4磅

男爵府

我都prefer餵人奶.
好可惜,有一晚氣溫由19度急降至6度 (不在港) ,
bb 可能冷親,第二日奶奶黑面話:”肯定係個新抱d人奶衰,攪到個孫仔病左,流哂鼻水鼻涕.”
我解釋係因為溫度低,我地又未開暖氣.
奶奶堅稱一定係我d人奶衰.
咁我冇說話好講喇,由她吧啦.

如是者,而家生左第二胎,有陰影,一直都覺得自己d 人奶衰,會令bb病,所以第二胎只係在護士督促下飲左1~2天人奶,其他日子唔敢俾人奶佢,以免奶奶又捉住黎罵.我冇氣解釋喇.

Suissesse  你奶奶邊度人呀?  發表於 12-12-29 21:28

侯爵府

佢哋都傻嘅, 如果人奶真係唔好唔夠營養, 以前點解都會有叻人? 我餵唔到人奶, 奶粉係無奈之下嘅選擇!

vivibabyvivi    發表於 12-12-29 11:27

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

過氣戰友,唔係個個都識貨,好多都係人云亦云架。我D朋友餵一陣又話呢又話路,又話倦又話煩,勸我就會勸一次半次,講多次都廢事。我宜家等生細佬,最最最期待係重新有隻樹熊仔日以繼夜攬住我啜兩年,其他人可能覺得我痴線,不過你一定明。

Birth -- 3.7 kg    1Y -- 11.1 kg   2Y -- 13 kg  3Y -- 16.3 kg   4Y -- 17.6 kg   4.5Y -- 19 kg  5Y -- 20.4 kg  5.5Y -- 20.8 kg   6Y -- 23 kg

大宅

mouth:mouth:話佢地俾奶粉商洗腦的話, 倒不如話佢地無常識...有就會識得分辨.......

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

伯爵府

好媽媽勳章

我都係過氣人奶媽,餵到亞仔兩歲,頭六個月全人奶,我仔出世得五磅多少少,又有黃疸,個個都叫我轉食奶粉,但我無放棄,見到佢磅數重得好好,手臂起哂摺,幾辛苦都值得!

水晶宮

至尊種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

引用:過氣戰友,唔係個個都識貨,好多都係人云亦

原帖由 Harubi 於 12-12-29 發表
過氣戰友,唔係個個都識貨,好多都係人云亦云架。我D朋友餵一陣又話呢又話路,又話倦又話煩,勸我就會勸一 ...
嗰種親密關係,有餵過既都會體會到。
你今胎繼續努力,有人同你講無謂嘢既話叫佢打黎同我傾,唔返咗住你餵/泵

識網友只限吹下水、交換下資訊、發揮網力,邊個認真就邊個輸。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 認識瑞士牛牛第一回 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 笑得好勳章

首頁
12345...6

尾頁

跳至