少年成長

跳至

首頁

尾頁

洋房

有無BB脾氣臭到咁?

我BB14個月大, 唔知點解愈大脾氣愈差, 餵飯時一手推開, 攪到通地都係, 又成日唔高興時用手打人, 駡

別墅

Re: 有無BB脾氣臭到咁?

最好都係身教

大宅

佢發脾氣時唔好理佢﹐同佢講等佢自己冷靜下
佢想出手打人時就捉實佢隻手﹐同佢講唔準

禁止訪問

伯爵府

我個囡都只係10個月大jar! 近日佢開始唔知點解會係唔合佢意時又或者大人叫佢'NO'時候,就會好炆好惡咁發出不滿聲音"yee yee........" 反面係會唒

前晚瞓時,bb要我抱,我話你唔好哭叫'媽媽'(上星期開始才懂叫)才抱.佢不停哭,更加發脾氣.我唔理佢.佢就哭多幾分鐘就唔再要求抱,自己就瞓左係床食手指瞓.

點知,昨晚bb 好似唔係好同我玩la! :-( 要公公抱多過我. 同佢沖涼時,唔再好似平時玩水玩到hee.ha hee ha.

複式洋房

bb 係會到八至十個月才出現真正的性格,不要信以為之前的性格。

ew911 寫道:
我個囡都只係10個月大jar! 近日佢開始唔知點解會係唔合佢意時又或者大人叫佢'NO'時候,就會好炆好惡咁發出不滿聲音"yee yee........" 反面係會唒

前晚瞓時,bb要我抱,我話你唔好哭叫'媽媽'(上星期開始才懂叫)才抱.佢不停哭,更加發脾氣.我唔理佢.佢就哭多幾分鐘就唔再要求抱,自己就瞓左係床食手指瞓.

點知,昨晚bb 好似唔係好同我玩la! :-( 要公公抱多過我. 同佢沖涼時,唔再好似平時玩水玩到hee.ha hee ha.

民房

我個女已經 two years old 但 她脾氣很大,我覺得教她讀書更難
cocobean225 寫道:
佢發脾氣時唔好理佢﹐同佢講等佢自己冷靜下
佢想出手打人時就捉實佢隻手﹐同佢講唔準

伯爵府

昨天放工後同囡囡玩,有回復正常,不停要同我玩...不過,就都係有點脾氣

咁,應該點教好呀?

happyvalley 寫道:
bb 係會到八至十個月才出現真正的性格,不要信以為之前的性格。

[quote]
ew911 寫道:

[/quote]

子爵府

[quote]
chan_m_k 寫道:
我BB14個月大, 唔知點解愈大脾氣愈差, 餵飯時一手推開, 攪到通地都係, 又成日唔高興時用手打人, 駡

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 親子達人勳章

[quote]
kittypo 寫道:
[quote]

複式洋房

身教真係最重要o家,當初個囡有d手勢想打人時,我會直接話比佢聽,『唔可以打人』,好清晰o家,

複式洋房

[quote]

洋房

[quote]
happyvalley 寫道:
身教真係最重要o家,當初個囡有d手勢想打人時,我會直接話比佢聽,『唔可以打人』,好清晰o家,

首頁

尾頁

跳至