烹飪搵食

跳至

首頁
45678...10

尾頁

翡翠宮

大廚勳章

Boborachel 發表於 13-1-1 20:38
白神養種可用高粉份量一半便可以!250g高粉可用120g養種、450高粉可用215g養種!其餘材料不變!水份同養種 ...
thank you !你轉咗account 差d唔認得你

瑪瑙宮

hashtag影視迷勳章 有「營」勳章 叻叻勳章 好媽媽勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:tammy2008+發表於+12-12-29+23:34+而

原帖由 tp168 於 12-12-29 發表
之前香港無得賣,而家有,咁就唔使再搵代購買 。
希望幫到啦 !FB 有位姊妹失敗咗,所以我先分享一下我的製 ...
我仲有晌冰格雪住,唔捨得用時,而家又玩緊鮮酵母,真係要快手用埋 d 白神先

瑪瑙宮

hashtag影視迷勳章 有「營」勳章 叻叻勳章 好媽媽勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

引用:屎囉!乜白神酵母係要咁樣用㗎! 我只當佢

原帖由 ha.haa 於 12-12-30 發表
屎囉!乜白神酵母係要咁樣用㗎!
我只當佢係普通乾酵母咁用添!
唔一定要養,當普通酵母咁用,成本貴啫

養白神 bb 係慳咗直用白神,成本平咗囉,只要定時餵麵粉,長用長有

男爵府

Boborachel 發表於 13-1-1 20:38
白神養種可用高粉份量一半便可以!250g高粉可用120g養種、450高粉可用215g養種!其餘材料不變!水份同養種 ...

多謝指導, 等我慢慢消化下.

男爵府

Boborachel 發表於 13-1-1 20:42
My blog :
http://blog.yahoo.com/_HTLLLES5W4TYXQY6P5FW6XWYBM/category/白神酵母

萬分感謝你啊, 有你呢個blog , 我不晒周圍去搵人地blog 睇了. thx .

大宅

回覆:tp168 的帖子

之前比bk block 了

大宅

引用:Quote:Boborachel+發表於+13-1-1+20:42+My+

原帖由 辣椒仔coco 於 13-01-02 發表
萬分感謝你啊, 有你呢個blog , 我不晒周圍去搵人地blog 睇了. thx .
Welcome 大家一起硏究

瑪瑙宮

ha.haa 發表於 12-12-30 01:22
大師姐...
請問;妳話抽起了120g去做包,是否每次也是拿120g去做包就夠 ? 仲需要另加乾酵母嗎?
bingo

以一斤機包落 250g 高粉來計, 每次拎出白神 bb 120-130g 就夠架喇 ~!

瑪瑙宮

tp168 發表於 12-12-30 01:53
金馬利放入冰格有排用
人一世物一世,乜都試下嘛
me 2

我有金馬利, 金安琪, 仲有大半包白神放晌冰格 ing

瑪瑙宮

tsznok 發表於 12-12-30 05:20
好叻呀你!! 我冇用過鮮酵母做麵包,次次都係用乾貨。
鮮酵母要手動直接搣碎掉入 bread pan, 無得放入酵母格, 有利有弊喇 ~!

瑪瑙宮

tp168 發表於 12-12-30 14:46
咪咁啦,香港地有邊個唔係住緊蝸居
我部p仔擺上廳個窗台位咋
...
風涼水冷, 仲出嚟包包唔錯添 !

瑪瑙宮

辣椒仔coco 發表於 12-12-30 17:41
系啊,大師姐,想請教我用45OG高粉,白神BB要用幾多?thx.

安安橙記返,白神要93元都不平,
按比例計番囉

5g 白神, 250g 粉
9g 白神, 450g 粉

試下先囉, 如果你買盒裝白神, 1 pack 10g 白神, 我諗你落 1 pack 就夠喇, 記得先用溫水開溶白神, 先倒入 bread pan, 用幾多溫水開溶, 就記得晌總水份扣番喎, 唔係變咗水多架喇 ~!

男爵府

hallonatalie 發表於 13-1-2 11:57
按比例計番囉

5g 白神, 250g 粉

thx , 己記低, 等我慢慢做下功課先.

翡翠宮

大廚勳章

hallonatalie 發表於 13-1-2 09:10
我仲有晌冰格雪住,唔捨得用時,而家又玩緊鮮酵母,真係要快手用埋 d 白神先

...
我都係,仲有個冰種係冰格,諗住春天先同佢解凍 !
不過,我又怕餵粉,覺得有D煩,由隔日餵,去到隔2日餵,最長時間去到隔5日先餵漸漸連我最後都唔再餵,直接用埋佢就算

翡翠宮

大廚勳章

hallonatalie 發表於 13-1-2 11:49
me 2

我有金馬利, 金安琪, 仲有大半包白神放晌冰格 ing

鮮YEAST 已用完,上星期包咗包金燕子試,未開,等我用埋手頭的金馬利先

翡翠宮

大廚勳章

Boborachel 發表於 13-1-2 11:34
之前比bk block 了
唔怪得咁耐都唔見你啦

瑪瑙宮

引用:Quote:Boborachel+發表於+13-1-2+11:34+之

原帖由 tp168 於 13-01-02 發表
唔怪得咁耐都唔見你啦
仲乜會 block a/c

瑪瑙宮

引用:Quote:hallonatalie+發表於+13-1-2+11:49+m

原帖由 tp168 於 13-01-02 發表
鮮YEAST 已用完,上星期包咗包金燕子試,未開,等我用埋手頭的金馬利先
...
鮮酵母我仲有好多

大宅

tp168 發表於 13-1-2 13:17
我都係,仲有個冰種係冰格,諗住春天先同佢解凍 !
不過,我又怕餵粉,覺得有D煩,由隔日餵,去到隔2日餵, ...

me too... I prefer to use it directly

侯爵府

好媽媽勳章

引用:Quote:tsznok+發表於+12-12-30+05:20+好叻

原帖由 hallonatalie 於 13-01-02 發表
鮮酵母要手動直接搣碎掉入 bread pan, 無得放入酵母格, 有利有弊喇 ~!
我全手搓粉冇用麵包機傢,日日搓1~2團粉已經好忙,玩埋養酵母嘅話真係工都唔使番,哈哈!

§ 為左食得好又健康啲,靚太橫行廚房中… §

首頁
45678...10

尾頁

跳至