夫婦情感

跳至

首頁
12345...6

尾頁

男爵府

Re: 旁人一句: 始終都是養大老公的媽媽.......

HEmanHE 寫道:
好明顯係你係找老公的過程當中出咗問題.. 唔係你奶奶的問題..
[/quote]

咁請問你我應該點?係唔係冇資格、唔可以上來呻?而家立即走去離婚呀?
淡而無味

大宅

我都好認同互相尊重依個道理,但如果奶奶唔識尊重人,仲對人地個女諸多挑剔去講一d難聽0既說話去傷害人,唔該~依d人唔值得俾人尊重 :tongue:

大宅

pandacat_bb
最衰我hb要輪班, 成日都係屋企, 而我係番office hour, 我已經同hb講左我的立場, 不過我驚佢為左滿足佢亞媽, 而偷偷地比佢見, 咁仲有機會比佢離間我地兩公婆.... ...點好??

民房

我只係路過,指出問題所在..
Sadness 寫道:

咁請問你我應該點?係唔係冇資格、唔可以上來呻?而家立即走去離婚呀? [/quote]

複式洋房

HEmanHE ,

你只係路過... 唔知道人地經歷的始末就判斷人地ge問題係出自邊個..... 點解呢... ?-( ?-( ?-( :tongue:

男爵府

咁唯有希望你hb生性, 唔會瞞住你帶bb比你99見, 你有冇同你hb講, 唔係唔比佢阿媽見bb, 一家人見面好正常, 如果佢唔想見到你, 即係唔當你係屋企人啫 (你hb覺唔覺得你99唔當你係屋企人? 要remind佢唔係你對99唔好, 而係99對你唔好, 唔見面係費事激親佢啫, 等你hb唔可以怪罪於你)

rayeu160 寫道:
pandacat_bb
最衰我hb要輪班, 成日都係屋企, 而我係番office hour, 我已經同hb講左我的立場, 不過我驚佢為左滿足佢亞媽, 而偷偷地比佢見, 咁仲有機會比佢離間我地兩公婆.... ...點好??

男爵府

有苦自己知, 別人唔理解, 可能佢無咁既經歷, 唯有講句:你幸福啫
sadness唔洗理佢啦, 唔好咁激氣啦, 我明白你, 我亦相信仲有其它mami會明白你, 支持你架

Sadness 寫道:
[quote]
HEmanHE 寫道:
好明顯係你係找老公的過程當中出咗問題.. 唔係你奶奶的問題..
[/quote]

咁請問你我應該點?係唔係冇資格、唔可以上來呻?而家立即走去離婚呀? [/quote]

男爵府

HEmanHE,
不是不可發言,但你有冇諗過你知道幾多呢?你點可以咁easy就==>指出問題所在???

我諗就算睇心理醫生都不可以咁容易就斷症啦!!我覺得你係講出你的睇法囉!!老實講,我老公係好好先生,before及after結婚,佢對我及他的家人都係好好,我冇complaint,但你有冇見到或聽到有很多人,可能結左婚會變(男或女都有可能),咁可能sadness個老公就係咁呢,可能係有好多因數(如感情淡了或相見好同住難呢),上得黎呻既媽咪都係想找channel去發洩

別墅

睇到呢度,忍唔住歎息~

呢度講得最多果句係:"針唔拮到肉唔知痛".
又有好多人話:"上黎呻下都唔得"

你一句我一句,普遍將上網責備奶奶合理化.

最近睇廣告,連政府都宣傳緊"身教", 但係有d遺憾, 現今社會有幾多大人真係做得到?

有一位會員o係度講過:眼見好多bk媽媽都係為一d小事同奶奶爭持不下,各不相讓. 其實大家可以做得更好~

我好認同. 冇人係聖人,但係可以學下做得更好; 唔好俾藉口自己,奶奶點點點唔好,我就要點點點對返佢.

就bk所見,好多太太都係因為老公偏幫媽媽,於是對奶奶更加憎恨,句句話埋個老公.

有時有冇反思下,點解奶奶會討厭自己呢? 一隻手掌拍唔響,有d野有因先有果,當媽媽們上黎一味數自己奶奶點對自己點衰時,有冇講下奶奶同自己點樣開始交惡呢? 我唔係話呢度個個媽媽們都係唔岩,但我對某d人確實係有所保留.

仲有一d人上黎數奶奶就得,但係唔準人反駁,一句句"你知幾多呀?" "單憑表面就批評人", 講到底,即係佢想講乜就乜,聽古唔好駁古,有佢講冇你講~

成日話上黎呻下都唔俾,但係而家鬧人既人多定係呻既人多?

別墅

rayeu160 寫道:
pandacat_bb

如果兩公婆感情穩定,互相信任,男人又有判斷力,唔會俾人講幾句就離間到既.... 夫妻感情穩固,先係最好既良藥

男爵府

蜂鳥,

我唔係一味鬧99既新抱, 我經歷話比我知, 世界上真係有惡毒99, 嗰個係我嫲嫲, 唔係我99, 由細就見我嫲嫲埋怨我媽咪冇生個仔, 因為我媽咪生完我就冇得生, 咁佢就叫我老豆搵過個幫佢生仔, 咁請問錯係我媽咪定我嫲嫲呢? 我媽咪做盡本份, 買佢要求買既日用品, final佢同我老豆講我媽咪貪平, 買啲垃圾比佢, 我媽咪仍然忍耐, 無好似你講既交惡, 結果...我老豆識咗另一個女人, 走咗佬, 嗰年我得12歲 :-|

無可否認, 世界上係有啲不孝既新抱, 但我相信上黎講99既mami唔會虐待99, 最多好似我咁, 避得就避囉, 我被我99話過我生個女多餘, 搵屋搬都被99鬧過係咪我既主意, 黎我屋企無厘頭話我唔煲水 (唔煲水我點有熱水沖奶比我個未滿月既女呀?), 但係我都冇鬧番佢, 因為我尊重佢係老人家, 係我老公既阿媽, 如果我唔尊重佢, 送佢18個字粗口啦

大家都有自己既想法, 香港亦係言論自由既社會, 不過我認為大家發表前亦須顧及受害人既感受, 一家真係唔知一家事

複式洋房

pandacat_bb 寫道:
蜂鳥,

我唔係一味鬧99既新抱, 我經歷話比我知, 世界上真係有惡毒99, 嗰個係我嫲嫲, 唔係我99, 由細就見我嫲嫲埋怨我媽咪冇生個仔, 因為我媽咪生完我就冇得生, 咁佢就叫我老豆搵過個幫佢生仔, 咁請問錯係我媽咪定我嫲嫲呢? 我媽咪做盡本份, 買佢要求買既日用品, final佢同我老豆講我媽咪貪平, 買啲垃圾比佢, 我媽咪仍然忍耐, 無好似你講既交惡, 結果...我老豆識咗另一個女人, 走咗佬, 嗰年我得12歲 :-|

無可否認, 世界上係有啲不孝既新抱, 但我相信上黎講99既mami唔會虐待99, 最多好似我咁, 避得就避囉, 我被我99話過我生個女多餘, 搵屋搬都被99鬧過係咪我既主意, 黎我屋企無厘頭話我唔煲水 (唔煲水我點有熱水沖奶比我個未滿月既女呀?), 但係我都冇鬧番佢, 因為我尊重佢係老人家, 係我老公既阿媽, 如果我唔尊重佢, 送佢18個字粗口啦

大家都有自己既想法, 香港亦係言論自由既社會, 不過我認為大家發表前亦須顧及受害人既感受, 一家真係唔知一家事

非常讚成pandacat_bb

蜂鳥, HEmanHE, 唔該你地....無耐性做一個聆聽者GE話, 都唔好做一個胡亂判決者

如果呢個世界上, 人人都係"你對人好, 人對你好" OR "忍一時風平浪靜" 咁簡單, 咁呢個世界就認真簡單LOR...
我亦都唔相信你地GE世界真係咁簡單

係呢度呻嘅MAMI已經好無奈啦... 點解你地仲要好似聖人咁判斷別人呢?????? :tongue:

伯爵府

牛年勳章

我唔可以咁大量 ,有時d野發生左唔可以當無發生 , 我會記住 , 我唔鐘意佢地 , 但我唔會對佢地差 , 唔耐以黎我都無係我個仔面前講過一句佢地既壞話 ,但佢地呢 , 係我個仔面前講我不是 , 又比說話我聽
又攪結婚第一日開始佢地就無真心對我好過 , 表面上就有
呢個唔係我亞媽,  我可以唔鐘意佢, 但呢個係我老公既亞媽  , 我老公對佢亞媽好絶對係應該既
仁德厚澤載福慧輝炫矢志盛風華

大宅

有時出post的媽咪, 比路過的人一句路過"我只係表達我既想法o者!" "言論自由, 你講得我講得, 你話我錯咩?" 但有陣時, 講說話係咪某程度上要負責任? 唔可以話網上言論, 鬼知發言者真實身份咩! 一d 好武斷既結論, 好可能令別人留下嚴重既傷害, 何苦呢?
希望相信 "快樂不是因為擁有的多,而是因為計較的少。"

民房

如果大家自己做的事,過到自己就是了...
如果覺得自己做得對,又會否被路人單單的幾句話傷害..

你們都不是要說出來等人支持吧...
人家有不同意見,好正常..凡事都有多面睇..

男爵府

哈哈...

我返工對住d麻煩的家長都會笑騎騎...

但我對住個99........真係做唔出...

我阿媽夠養大我啦...又唔見佢對我阿媽好????
阿媽而家仲要睇住我俾人洽到死死下....佢曾經講過....「俾你嫁都唔知為你好定害左你.....」心up......

我老公果邊....成家人都衰格......

男爵府

Sadness 寫道:
[quote]
kfwong 寫道:
但你會唔會要求老公對你媽媽好、就你媽媽、鍾意你媽媽,
如答﹕會, 請別抱怨了。

我自己覺得,如果我家人係對我老公好好,體諒同照顧的,見到面都開開心心的,你唔駛出聲,老公都會鍾意自己個阿媽啦,仲駛唔駛要求?

我一直求的都係公平囉,嘿..農曆新年我就一定要初一、二上去99度,但c6唔去外家 (近2年係冇去拜年) 又得既,阿99你生日、母親節,我就一定要送野去食飯,但你個仔又可以唔駛做的,咩冬至團年,我亦一定要出現,你實fill左個正日,你個仔又可以唔駛去我果邊既....。咁都未算,難為99 d 女仲以為c6是多麼的好仔,逢節必到,送錢比我家人駛,個個禮拜日都去飲茶!但實情係點,會唔會有人知?![/quote]

sadness....

俾我....我唔會去...你都唔去我阿媽...我做咩去你度???

全部節日你霸晒...好唔公平姐....

別墅

pandacat_bb:

我都冇點名話妳o者 frankly speaking,我心目中冇指明一個人,我只係指普遍現象...

妳既發言一直係講妳自己周圍既人,但係,我冇話妳係我所指果種新抱.

我係指上黎係咁鬧自己奶奶既人. sorry,我唔記得妳有冇做過,呢度咁多人鬧過奶奶,我真係唔記得邊個打邊個,記都記唔晒. 如果妳有做過先回應我啦.

用到"受害人"一詞,妳都比較重左. 我係話鬧人既人,唔係俾人鬧既人. 妳地好似未捉到我講乜就反駁....

別墅

Sandyyip 寫道:

蜂鳥, HEmanHE, 唔該你地....無耐性做一個聆聽者GE話, 都唔好做一個胡亂判決者

如果呢個世界上, 人人都係"你對人好, 人對你好" OR "忍一時風平浪靜" 咁簡單, 咁呢個世界就認真簡單LOR...

係呢度呻嘅MAMI已經好無奈啦... 點解你地仲要好似聖人咁判斷別人呢?????? :tongue:

先請教,我判決左d乜?

第一,請唔好拉埋我同HEmanHE黎講,我還我,我既論點唔同HEmanHE.

第二,其實妳完全唔明我講緊乜.sorry to hear this.
我係話緊上網鬧奶奶既人,唔係受左委屈上黎訴苦既人.訴苦同小小事就上黎數臭奶奶係兩回事.

第三. 天真? 出黎做野咁多年,如果妳都係一個出黎做事既人,真係咩人都會見到,表面對妳好背後插妳一刀既人都大有人在. 就係因為見得世面多,更加應該識應付呢d咁既人際關係. 玩手段, 背後中傷,呢d招數換湯不換藥 :evil: 對街外人,可以唔留情面,但奶奶始終係自己丈夫既媽媽,唔係敵人. 就算佢幾唔好, 我都寧願遷就. 如果奶奶真係野野蠻台唔講道理,我會同丈夫講,等佢應付. 如果妳一口咬定有d人妳對佢好係冇用既, 咁我想請問,係唔係以怨報怨,以仇報仇就可以解決問題? 如果一個家庭唔係以愛做出發點,都幾難有和諧既一日.

見得世面越多,越覺得同一d唔講道理,唔識尊重人既人苦苦相纏憎恨係好蠢既一件事. 奶奶點衰,都要自重, 我地有冇教自己小朋友因為人地唔岩就同人嘈過? 凡事抬唔過一個"理"字.

唔好成日講聖人啦,please. 我只係講緊身教,一個為人父母應有既行為.如果咁都叫聖人, 我真係無話可說,大家做人既標準相差遠.

別墅

Sandyyip 寫道:

先請教,我判決左d乜?

第一,請唔好拉埋我同HEmanHE黎講,我還我,我既論點唔同HEmanHE.

第二,其實妳完全唔明我講緊乜.sorry to hear this.
我係話緊上網鬧奶奶既人,唔係受左委屈上黎訴苦既人.訴苦同小小事就上黎數臭奶奶係兩回事.仲有d係上黎講老爺奶奶既行為幾cheap幾cheap, 出發點純粹係嘲諷人地.

第三. 天真? 出黎做野咁多年,如果妳都係一個出黎做事既人,真係咩人都會見到,表面對妳好背後插妳一刀既人都大有人在. 就係因為見得世面多,更加應該識應付呢d咁既人際關係. 玩手段, 背後中傷,呢d招數換湯不換藥 :evil: 對街外人,可以唔留情面,但奶奶始終係自己丈夫既媽媽,唔係敵人. 就算佢幾唔好, 我都寧願遷就. 如果奶奶真係野野蠻台唔講道理,我會同丈夫講,等佢應付. 如果妳一口咬定有d人妳對佢好係冇用既, 咁我想請問,係唔係以怨報怨,以仇報仇就可以解決問題? 如果一個家庭唔係以愛做出發點,都幾難有和諧既一日.

見得世面越多,越覺得同一d唔講道理,唔識尊重人既人苦苦相纏憎恨係好蠢既一件事. 奶奶點衰,都要自重, 我地有冇教自己小朋友因為人地唔岩就同人嘈過? 凡事抬唔過一個"理"字.

唔好成日講聖人啦,please. 我只係講緊身教,一個為人父母應有既行為.如果咁都叫聖人, 我真係無話可說.

首頁
12345...6

尾頁

跳至