夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

別墅

Re: 旁人一句: 始終都是養大老公的媽媽.......

有一個論點我唔明白,就係有d媽媽話 一家唔知一家事,我地唔應該片面判斷(雖然我唔認為我有判決).

但係支持既人,佢地唔係一樣因為片面之詞就作出支持嗎? 咁又冇人話佢地唔公正既? 佢地又何嘗認識人地既奶奶?

大家發表既言論,無論正反,都係base on發言人一面之辭o者. 但試問發言人本身,會唔會同我地講佢本身有咩不是/得罪過人? 如果真係要公平,不如大家都淨係聽人講,唔好表態吧.

民房

各位媽咪:
這個蜂鳥,只是個好辯者.沒有同情心
為免勞氣,及產生無謂內疚感而抑鬱

我們有權集體
不理會這些言論
不作回應

你有權死纏我地,我有權啋你都傻!
”頭先我都廢鬼事睇佢篇野”
:evil:

男爵府

蜂鳥,

我知你唔係點名話我, 我亦明白你指有啲新抱鐘意上黎鬧99, 我只係話比你知我係一個唔會一味鬧99既人, 因為你唔識我, 我多口講句啫, 唔啱聽呀? 當我冇講過囉, sorry sorry, 攪到你誤會咗添, 我都冇以為你話我喎, 原來你都捉唔到講咩喎

其實我想講係有啲99, 就算新抱唔反駁都會繼續佢既野蠻行為, 唔係好似大家咁講, 因為你對99唔好, 唔忍讓先令大家關係更加惡化, 咁講會唔會清楚啲呢

"受害人"你覺得嚴重咗咩? 咁可能我唔識表達啦, 中文水平差呀嘛, 我意思係上黎講被99蝦既mami咋, 可能嗰啲mami對我用詞都有不滿都唔定, 咁我都要檢討下啦

by the way, 我都唔係針對你, 弊! 回應咗你添...但係唔代表我係鬧99既新抱架

蜂鳥 寫道:
pandacat_bb:

我都冇點名話妳o者 frankly speaking,我心目中冇指明一個人,我只係指普遍現象...

妳既發言一直係講妳自己周圍既人,但係,我冇話妳係我所指果種新抱.

我係指上黎係咁鬧自己奶奶既人. sorry,我唔記得妳有冇做過,呢度咁多人鬧過奶奶,我真係唔記得邊個打邊個,記都記唔晒. [size=large]如果妳有做過先回應我啦.

用到"受害人"一詞,妳都比較重左. 我係話鬧人既人,唔係俾人鬧既人. 妳地好似未捉到我講乜就反駁....

男爵府

[size=medium]大家都係講自己既感受同想法啫, 亦唔好話佢冇同情心, 唔想回應咪唔回應囉, 係咪

坦白講, 有時上bk都會唔開心架, 唔係話一定要人支持, 不過好似被人踐踏多幾腳, 心情跌咗落谷底啫

焯心 寫道:
各位媽咪:

我們有權集體
不理會這些言論
不作回應

別墅

焯心 寫道:
各位媽咪:

我們有權集體
不理會這些言論
不作回應

焯心:

我唔係好辯者,我只係想分析清楚箇中道理.
冇人纏妳地,我都係岩岩先開始搭口,唔通妳地開得個topic,就唔容許有反意見?

我絕對有同情心,套用妳地既名句:你又唔識我,點知我咁多?

如果係有需要同情,我當然會同情.

'而新抱既媽媽, 又點可以想像到, 自己十月懷胎, 養育成人既寶貝女, 會比人蝦得咁慘丫?" ->呢句話, 妳地好多人認同,但係我就覺得好有問題. 我地大家都係成年人,過左十八都係大人啦,唔好再覺得自己係父母既寶貝,就好似好可憐. 每個人都係獨立個體,咁奶奶都係人地個女o者. 好多時d人唔學會將自己同人地平等,成日覺得自身定位應該比人高, 受左委屈就好可憐. 妳地有冇出黎做過野? 真實社會,人人平等,做錯事會俾人鬧,懶理妳係咪屋企既千金小姐~ 凡事應該講理o者,唔係睇佢係一家之主或者地位超然既奶奶定係千金小姐出身既新抱...

如果妳係冇睇到我既留言,咁憑乜野批評我係"好辯者"? 說話亦要講出道理來, 如果唔係只係胡亂批評人.

別墅

pandacat_bb 寫道:
蜂鳥,

我知你唔係點名話我, 我亦明白你指有啲新抱鐘意上黎鬧99, 我只係話比你知我係一個唔會一味鬧99既人, 因為你唔識我, 我多口講句啫, 唔啱聽呀? 當我冇講過囉, sorry sorry, 攪到你誤會咗添, 我都冇以為你話我喎, 原來你都捉唔到講咩喎

其實我想講係有啲99, 就算新抱唔反駁都會繼續佢既野蠻行為, 唔係好似大家咁講, 因為你對99唔好, 唔忍讓先令大家關係更加惡化, 咁講會唔會清楚啲呢

"受害人"你覺得嚴重咗咩? 咁可能我唔識表達啦, 中文水平差呀嘛, 我意思係上黎講被99蝦既mami咋, 可能嗰啲mami對我用詞都有不滿都唔定, 咁我都要檢討下啦

by the way, 我都唔係針對你, 弊! 回應咗你添...但係唔代表我係鬧99既新抱架

唔好意思,我真係唔明白妳想點,我冇諗過話妳,妳自己出黎講妳自己d野,咁我話妳知我唔係話妳,妳又強調妳係一個唔會鬧奶奶既人...關我咩事呢? 我又冇話妳??? 真係費解.

'其實我想講係有啲99, 就算新抱唔反駁都會繼續佢既野蠻行為"-> 呢樣我冇否認過, 野蠻既人,駁唔駁佢都係會野蠻. 咁又何必駁佢,等佢開心有人睇佢台戲,有對手同佢嘈落去呢? 我既point係: 唔好同呢d人嘈,唔好答佢嘴,唔好俾位佢入,話妳冇家教,駁嘴駁舌,唔好俾其他人話妳錯,駁奶奶嘴.

咁樣講,唔知妳會唔會同意?

我真係冇同妳地鬧交既意思,我只係唔明白/同意某d言論,但唔係等於我係愚孝既人,我支持身教,係唔好做衰自己, 唔好同奶奶嘈,唔同背後係咁數佢,自己有堅定既立場,知道何謂是非,奶奶幾衰幾唔好, 都始終係奶奶, 有咩問題唔係一定要鬧要開火就解決到.

別墅

pandacat_bb 寫道:
坦白講, 有時上bk都會唔開心架, 唔係話一定要人支持, 不過好似被人踐踏多幾腳, 心情跌咗落谷底啫

忠言難免逆耳,良藥苦口,撫心自問: 如果上bk講既動機只係為左尋找一d盲目既支持,咁妳一定會有好多 旁人既勸諫或者唔岩聽,聽左心情會差,但如果氣平左好好消化,或者有助改善婆媳關係. 除非有d人鍾意踩人幾腳,講埋d諷刺性說話,但如果係有道理既,總好過胡亂支持既聲音?

別墅

我想指出一d小小事就數奶奶既,就好似下面既例子...

http://www.baby-kingdom.com/modules/newbb/viewtopic.php?topic_id=654299&post_id=11003842&order=1&viewmode=flat&pid=10989599&forum=13#11003842

大宅

蜂鳥 寫道:

'而新抱既媽媽, 又點可以想像到, 自己十月懷胎, 養育成人既寶貝女, 會比人蝦得咁慘丫?" ->呢句話, 妳地好多人認同,但係我就覺得好有問題. .......

唔好意思, 乜我上面o個句說話有錯誤咩? 係根本可以想像? 唔係十月懷胎? 唔洗養, 遇風會長? 定係應該蝦死既, 應份既??

以上係既係出於一個母親既想法! 有乜問題? 又冇話唔可以比奶奶個媽媽諗"又點可以想像到, 自己十月懷胎, 養育成人既寶貝女, 會比個新抱蝦得咁慘丫?"

過左十八都係大人啦,唔好再覺得自己係父母既寶貝>>>唔好意思, 人地我唔知, 我而家又真係仲係父母既寶貝, 佢地講既! 唔犯法啊河? 而個仔仔永遠永遠(唔理佢係七老定八十)都係我既寶貝(係咪我老公個寶貝就唔知, 我唔可以代佢發言), 都唔唔犯法啊河?

唔好再覺得自己係父母既寶貝,就好似好可憐 >> 唔係我覺得我好可憐, 只係我媽媽覺得o者! 而且最可憐既係唔講道理既奶奶o者!

受左委屈就好可憐 >>> 開心會笑, 高溫會熱, 有人愛會開心, 受左委屈覺得可憐, 有乜問題? 有人七情六慾, 有反應好正常丫?!?!

妳地有冇出黎做過野? 真實社會,人人平等,做錯事會俾人鬧 >>> 做錯事當然係抵鬧啦, 但比唔講道理既奶奶鬧, 係咪叫公平/平等丫?

一路都討論緊一d 唔講理既奶奶, 唔係要憑奶奶必反, 有好多奶奶好過新抱個親母tim, 唔係一竹桿打一船奶奶/新抱丫!

希望相信 "快樂不是因為擁有的多,而是因為計較的少。"

大宅

[quote]
蜂鳥 寫道:
[quote]

'其實我想講係有

別墅

"冇家教"呢句話係話人地可能會咁講,冇話我係咁既意思. 做新抱既鬧奶奶,男家d人分分鐘會咁講,但唔代表我話同奶奶鬧交就係冇家教.請分清楚.

別墅

我冇話蝦人係岩,妳都打橫黎講既,我係講凡事抬唔過一個理字,同係唔係人地阿媽/寶貝冇關係. 我幾時有一竹桿打一船奶奶/新抱? 妳搵俾我睇下啦,唔該!

康仔媽咪 寫道:
唔好意思, 乜我上面o個句說話有錯誤咩? 係根本可以想像? 唔係十月懷胎? 唔洗養, 遇風會長? 定係應該蝦死既, 應份既??

以上係既係出於一個母親既想法! 有乜問題? 又冇話唔可以比奶奶個媽媽諗"又點可以想像到, 自己十月懷胎, 養育成人既寶貝女, 會比個新抱蝦得咁慘丫?"

過左十八都係大人啦,唔好再覺得自己係父母既寶貝>>>唔好意思, 人地我唔知, 我而家又真係仲係父母既寶貝, 佢地講既! 唔犯法啊河? 而個仔仔永遠永遠(唔理佢係七老定八十)都係我既寶貝(係咪我老公個寶貝就唔知, 我唔可以代佢發言), 都唔唔犯法啊河?

唔好再覺得自己係父母既寶貝,就好似好可憐 >> 唔係我覺得我好可憐, 只係我媽媽覺得o者! 而且最可憐既係唔講道理既奶奶o者!

受左委屈就好可憐 >>> 開心會笑, 高溫會熱, 有人愛會開心, 受左委屈覺得可憐, 有乜問題? 有人七情六慾, 有反應好正常丫?!?!

妳地有冇出黎做過野? 真實社會,人人平等,做錯事會俾人鬧 >>> 做錯事當然係抵鬧啦, 但比唔講道理既奶奶鬧, 係咪叫公平/平等丫?

一路都討論緊一d 唔講理既奶奶, 唔係要憑奶奶必反, 有好多奶奶好過新抱個親母tim, 唔係一竹桿打一船奶奶/新抱丫!

大宅

蜂鳥 :

紅字o個d 至係引用你既發表, 其他係我既感受, 並唔係投訴你 :-(

我唔係話你講"冇家教" 我係講有d人講, 並冇針對某一位, 只係無奈表達有d 人會講d 咁既發表 :-(

此討論只為帶出"旁人一句: 始終都是養大老公的媽媽......." 這個題目, 並非針對任何一人

我(康仔媽咪)一路都討論緊一d 唔講理既奶奶, 唔係要逢奶奶必反, 有好多奶奶好過新抱個親母tim, 唔係一竹桿打一船奶奶/新抱丫! <-- 真係打少幾隻字都會令人誤會(真抱歉!)

子爵府

我睇咗咁多回應,覺得蜂鳥理性分析得好好
我發覺講句忠言逆耳既說話,會令人誤解是不幫他 ?-( 會覺得是撩交嗌? ?-( 叫人唔啱傾唔好回應?扮正義?針對? 必須清楚,呢個世界一定有唔少人和應你,但一句忠言是何難求呢?
以上只係個人感受

男爵府

唔該你睇清楚...你quote的例子....
人地係有俾$$阿奶奶買野俾佢坐月食架....:tongue:

男爵府

[size=small]因為你下面嗰句"如果妳有做過先回應我啦", 咁我回應咗你費事你誤會啫, 如果咁樣令你覺得我係"強調自己係一個唔會鬧奶奶既人"既話, 我收番我句說話

蜂鳥 寫道:
我係指上黎係咁鬧自己奶奶既人. sorry,我唔記得妳有冇做過,呢度咁多人鬧過奶奶,我真係唔記得邊個打邊個,記都記唔晒. 如果妳有做過先回應我啦

[size=small]我個post已經寫得好清楚我知你唔係話我啦, 咁你又再強調話"我又冇話妳", 係咪我又寫得唔清楚呢, 我亦唔覺得你同我地鬧交, 如果唔係既, 焯心話你冇同情心, 我都唔會幫口啦, 我都係講出自己既感受, 希望你可以明白依點

[size=small]我仍然堅持既係:大家經歷唔同, 對某啲事情既睇法會唔同, 對相反意見我亦會正面咁面對, 我同意你話"除非有d人鍾意踩人幾腳,講埋d諷刺性說話,但如果係有道理既,總好過胡亂支持既聲音"既, 但係喺自己難過既時候, 難免會更難受囉

[size=small]可能大家真係誤會大家既諗法

蜂鳥 寫道:

唔好意思,我真係唔明白妳想點,我冇諗過話妳,妳自己出黎講妳自己d野,咁我話妳知我唔係話妳,妳又強調妳係一個唔會鬧奶奶既人...關我咩事呢? 我又冇話妳??? 真係費解.

'其實我想講係有啲99, 就算新抱唔反駁都會繼續佢既野蠻行為"-> 呢樣我冇否認過, 野蠻既人,駁唔駁佢都係會野蠻. 咁又何必駁佢,等佢開心有人睇佢台戲,有對手同佢嘈落去呢? 我既point係: 唔好同呢d人嘈,唔好答佢嘴,唔好俾位佢入,話妳冇家教,駁嘴駁舌,唔好俾其他人話妳錯,駁奶奶嘴.

咁樣講,唔知妳會唔會同意?

我真係冇同妳地鬧交既意思,我只係唔明白/同意某d言論,但唔係等於我係愚孝既人,我支持身教,係唔好做衰自己, 唔好同奶奶嘈,唔同背後係咁數佢,自己有堅定既立場,知道何謂是非,奶奶幾衰幾唔好, 都始終係奶奶, 有咩問題唔係一定要鬧要開火就解決到.

別墅

康仔媽咪:

ok啦,我同妳都係討論,可能大家接唔上筍頭o者,但我冇惡意. 討論到此我覺得夠啦,要講既講晒,希望妳生活愉快! 下次有機會再討論過

別墅

媽媽可人 寫道:
人地係有俾$$阿奶奶買野俾佢坐月食架....:tongue:

小姐,俾左錢唔係大晒,妳又知佢俾幾多?
做人最緊要知道感恩,唔係俾左錢人地就肯黎幫妳.

別墅

都係果句,我冇惡意,唔係入黎要嗌交,妳既說話我都明,雖然大家觀點唔同.

解決左啦,握下手得唔得?

如果我語氣重左,唔好意思!

男爵府

蜂鳥 寫道:
[quote]
媽媽可人 寫道:

小姐,俾左錢唔係大晒,妳又知佢俾幾多?
做人最緊要知道感恩,唔係俾左錢人地就肯黎幫妳.

[/quote]
瘋鳥....

俾左$$都唔幫既咪衰格囉!!!

感恩????????????????????
唔好扮基督徒啦.................
係咪有個攪到自己抑鬱....成日攪風攪雨的99也要感恩呀???????????

係呀...我唔知人地俾幾多$$$.....但都叫有俾囉....
我而家係話...你就唔好quote野出來....話人地小小事數99...

收線啦....

首頁

尾頁

跳至