夫婦情感

跳至

首頁
12345...6

尾頁

大宅

旁人一句: 始終都是養大老公的媽媽.......

老公的媽媽, 誰不想能夠做到多一個媽媽, 奶奶多一個女兒?

有頭髮誰想做瘌痢? 自己都一樣有呀媽生, 點解一定要遷就一d 不講道理既人? 因為年齡? 因為輩份? 當危害到自己生命時, 仍要妥協? 要認命?

希望相信 "快樂不是因為擁有的多,而是因為計較的少。"

大宅

Re: 旁人一句: 始終都是養大老公的媽媽.......

我唔奢望奶奶對我好, 送野比我, 只求大家合理, 別諸多挑剔, 有批評冇貢獻

禁止訪問

子爵府

好媽媽勳章

多d寬恕...少d妒恨...呢個世界...唔一定全部人都鍾意你...對你好...唔好因為佢係你老公既阿媽...就一定要鍾意你...你嫁既人係佢個仔...唔係佢...你既家庭...只要老公同你個仔鍚你就足夠...唔需要為左一個人...而攪到自己唔開心...其實你諗你自己...你有無諗你老公...個個係佢阿媽...你係佢老婆...佢都唔想兩個人唔開心...

[url=http://lilypie.com][img]

大宅

onon1022 寫道:
多d寬恕...少d妒恨...呢個世界...唔一定全部人都鍾意你...對你好...唔好因為佢係你老公既阿媽...就一定要鍾意你...你嫁既人係佢個仔...唔係佢...你既家庭...只要老公同你個仔鍚你就足夠...唔需要為左一個人...而攪到自己唔開心...其實你諗你自己...你有無諗你老公...個個係佢阿媽...你係佢老婆...佢都唔想兩個人唔開心...

你唔覺得掉轉左咩? 而家係要新抱 就個奶奶, 仲要比人投訴, 吃力不討好, 我地只係嫁比個老公, 唔係嫁比奶奶, 唔係妹仔同工人, 仲以比以上既說話框死係新抱身上, 佢係老公既媽媽, 唔需要佢鍾意自己, 但請別迫新抱鍾意奶奶!

複式洋房

我都對我老公講, 我會好好對佢阿媽, 我奶奶對我都唔錯, 佢都已經八十幾歲喇, 要好好孝敬佢, 照顧佢, 我咁講時我老公好impressed, 雖然好多時都野蠻不講理, 我老公會自動出馬同佢阿媽講, 因為佢阿媽最錫佢最聽佢話, 我地樣樣都要睇開d, 老人家就好似細路咁, 有時都會扭下計, 咁咪就佢一次半次, 自已都想個仔第時好好咁對自己, 所以set定個好榜樣都冇壞....

我發覺而家好多婆媳問題出現, 但真係睇下自己點處理, 好多事都可以大事化小, 千期唔好小題大做... 咁樣你老公都會舒服d, 大家都會開心d...

子爵府

2023年兔年勳章 2021可愛聖誕B勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

上一代唔係冇婆媳問題, 係上一代d新抱唔夠獨立(思想&金錢)
而我0地依家依代個個都有自己0既見解(最少都識字丫),唔like既一定會出聲(最少我自己係咁),唔當99面講, 都會返屋企叫老公同99講!!
所以咪覺得依家好多婆媳問題出現囉!!!

男爵府

好媽媽勳章

同意! 最緊要既係老公明白你!

男爵府

我覺得自己記性差

等待驗證會員

我睇法係覺得要對奶奶唔可以過態既一邊永遠同反奶奶既一邊講唔埋欄. 所以呢, 再debate都冇意思,大家溝通唔到既. 收線~ dooooo~
bk閒人

伯爵府

你地講得好啱. 我都好怕去錯地方講野...

其實99的問題真系好難講, 我最唔明的系,99系你最愛的人的媽媽,點解唔可以比多點包容佢 ? 換轉系自己父母又如何 ?

其實我同自己父母好多時都有拗喬, 但無論點都好, 最終都會算數, 點解換轉系99就唔可以當99地系自己親人, 寬容一下!

忘記唔開心而得到心寧上的安靜好, 還是自己開心了, 別人打敗了, 來得心寧安靜. 付出有多大才可戰勝, 戰勝了以後, 如何再面對家人. 如何面對自己.

大宅

[quote]
SkySiu 寫道:

你地講得好

大宅

del

別墅

我最近比老公贊我"您哋(我與奶奶)呢排幾好喎,都講多咗d八掛嘢,唔係剩係講囝囝,開心咗,face肥咗好睇咗",呢句說話雖然冇乜嘢,但我會覺得我老公好像少了一點煩惱似的,而我都幾開心嫁 ,其實,奶奶同新抱相處好都給了自己老公的一點空間,他每天辛勤地工作(雖然我都是在職媽媽),都想心寧上的安靜d,relax D, 我覺得唔好因不滿奶奶而常常與老公吵架,係好傷大家之間的感情,你尊敬她、關心她多些嚧寒問暖,多d約她喝茶(帶埋老公同囝囝),你老公會知的,比多點時間大家,我們一起努力吧!
我中文名學勤,英文名係Howard,香港山頂嘉諾撒醫院面世。 27/7/2005-weight:12.9kg, height:86cm 17/9/2005 - weight:13.5kg, height:89cm 1/4/2006 - weight:14.3kg, height:93cm

子爵府

呢d真係一家唔知一家事, 衰人係一定有, 見多一日都唔想...

我覺得bk應該係一個比人"呻"既渠道, 何必要一味爭論...

應該互相支持, 共勉之

男爵府

康仔媽咪 寫道:
你唔覺得掉轉左咩? 而家係要新抱 就個奶奶, 仲要比人投訴, 吃力不討好, 我地只係嫁比個老公, 唔係嫁比奶奶, 唔係妹仔同工人, 仲以比以上既說話框死係新抱身上, 佢係老公既媽媽, 唔需要佢鍾意自己, 但請別迫新抱鍾意奶奶!

但你會唔會要求老公對你媽媽好、就你媽媽、鍾意你媽媽,
如答﹕會, 請別抱怨了。

別墅

我好認同你講法,我有時都唔會同朋友呻,仲要比人鬧,所以經過咁多年,我同我老公講咗,唔好迫我見佢哋同討好佢哋,所以整整吓都好日唔見(過時過節都係),電話都極少,我覺得你哋對我同兩個孫都唔好,我無理由比自己對你哋好,所以我支持你,睬佢哋都傻,最要緊令你老公企你呢邊,就算唔係企你呢邊都唔好企99邊,[quote]
康仔媽咪 寫道:
[quote]
SkySiu 寫道:

你地講得好

伯爵府

其實都只系討論下, 根本冇對錯, 家事亦唔系平常人可批判.
只是大家都希望系過程中傾下, 講下.

或者大家研究下, 睇下有冇更好的處理方法, 盡量不要做些傷害雙方而無法修補的遺憾.

最矛盾的系:
捍衛了自己的家園的同時, 卻崔毁了99的家園.
自己得到生活快樂時, 卻令99與老公無法再享天倫之樂.
99折隨時, 你內心是否不其然喜悅萬分. 我都好怕答案"是".
那麼人性光輝的一面在何處有. 家庭都得不到和諧, 社會更甚. 我們的下一代是不是更慘烈.

最值得思考的系:
即使偉大母親今天所做的是對的, 在道德上可又會是對.
兩者何者重要.
作為新一代的女性, 我們的智慧, 為何常常投在99處, 鬥智鬥力, 道高一呎, 魔高一仗, 你死我活, 真的無何奈何.

幾經爭扎的決定, 只是無何奈何.....

我堂亞哥都知佢亞媽唔系善男信女, 深明太太的苦處, 亦無何奈何地送亞媽去老人院. 佢都系想有個安寧的家. 但, 在佢亞媽去世時, 佢內心的枷鎖亦都釋放出來, 內疚... 自責無法令母親最後的日子得到回報. 一個母親應得的回報.

希望99的問題可進化下.

男爵府

barnie 寫道:
我都對我老公講, 我會好好對佢阿媽, 我奶奶對我都唔錯, 佢都已經八十幾歲喇, 要好好孝敬佢, 照顧佢, 我咁講時我老公好impressed, 雖然好多時都野蠻不講理, 我老公會自動出馬同佢阿媽講, 因為佢阿媽最錫佢最聽佢話, 我地樣樣都要睇開d, 老人家就好似細路咁, 有時都會扭下計, 咁咪就佢一次半次, 自已都想個仔第時好好咁對自己, 所以set定個好榜樣都冇壞....

我發覺而家好多婆媳問題出現, 但真係睇下自己點處理, 好多事都可以大事化小, 千期唔好小題大做... 咁樣你老公都會舒服d, 大家都會開心d...

我覺得點都好,都要為老公諗

大宅

康仔媽咪 寫道:

你講得對, 而且當這個時代的新抱, 很多都可以好理智的想, 奶奶年紀大, 少人同她傾訴, 老公忙唔可以多陪老媽, 而新抱多會希望幫下老公, 照顧/取悅奶奶, 可惜既係, 總有部份既奶奶, 未能接受呢一份愛, 拒絕誠應新抱係家裡既一份子, 呢d野唔緊要, 奶奶尖酸刻薄都唔怕, 精神折磨對抗新抱, 做成新抱冇好日子過更唔緊要, 新抱只會同老公o申下, o爹下老公, 就乜事都冇晒, 但有時又唔可以講得太多, 老公會覺得老婆針對他的敬愛既媽媽, 咁點算??? 咪只好上親子王國o羅, 但...... 最慘係, 有時上o黎o申下, 仲要比人鬧, 唔應該咁咁咁, 都一把年紀, 都唔對得幾耐, 好了, 本來想上o黎o申兩句, 點知仲慘過同老公o申, 整多兩整, 仲有埋精神病呀抑鬱呀神經衰弱呀咁, 有老公支持都仲好少少, 再慘d既, 夫妻感情仲要出埋問題, 到時又唔知有冇奶奶會覺得新抱好似自己個女咁, 去比愛心, 去照顧個新抱丫

而新抱既媽媽, 又點可以想像到, 自己十月懷胎, 養育成人既寶貝女, 會比人蝦得咁慘丫?

非常 ... 非常 ... 非常同意你o既講法

首頁
12345...6

尾頁

跳至