夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

Re: 旁人一句: 始終都是養大老公的媽媽.......

呢個"瘋鳥"都幾得意架wor..... ?-( ?-( ?-( 一味係度用唔同顏色ge字"講道理", 睇真d其實=捉字虱, 表面上好似一個好正義ge基督徒, 但其實.....唉!!!

別墅

Sandyyip 寫道:
呢個"瘋鳥"都幾得意架wor..... ?-( ?-( ?-( 一味係度用唔同顏色ge字"講道理", 睇真d其實=捉字虱, 表面上好似一個好正義ge基督徒, 但其實.....唉!!!

妳睇真d,我一個顏色字都冇用過,係其他媽媽用既.

妳同媽媽可人人身攻擊我,我只係覺得有問題既係妳地.
其他媽媽同我講時講,都冇用d咁既字眼去話人,請妳地檢討下.

網友既眼睛都係雪亮既.

大宅

唔好意思, 我覺得就算對方/任何人點唔o岩, 都唔應該改左人地個稱號, 咁好傷害大家既友誼呢!
希望相信 "快樂不是因為擁有的多,而是因為計較的少。"

伯爵府

康仔媽咪 寫道:

p.s. 唔好意思, 我覺得就算對方/任何人點唔o岩, 都唔應該改左人地個稱號, 咁好傷害大家既友誼呢!

康仔媽咪,

真系好開心呀, 睇左你地咁來, 呢一句好有意義.

其實大家都系指個 d 有問題的散裝99/新抱. 真系唔好為佢地傷神. 請珍惜大家的友誼啊...

大宅

康仔媽咪,

為你鼓掌!
[img align=left]http://www.dchome.net/emote/icon/548.gif[/img]

民房

蜂鳥 寫道:
[quote]
非常讚成pandacat_bb

蜂鳥, HEmanHE, 唔該你地....無耐性做一個聆聽者GE話, 都唔好做一個胡亂判決者

如果呢個世界上, 人人都係"你對人好, 人對你好" OR "忍一時風平浪靜" 咁簡單, 咁呢個世界就認真簡單LOR...
我亦都唔相信你地GE世界真係咁簡單

係呢度呻嘅MAMI已經好無奈啦... 點解你地仲要好似聖人咁判斷別人呢?????? :tongue:

先請教,我判決左d乜?

第一,請唔好拉埋我同HEmanHE黎講,我還我,我既論點唔同HEmanHE.

第二,其實妳完全唔明我講緊乜.sorry to hear this.
我係話緊上網鬧奶奶既人,唔係受左委屈上黎訴苦既人.訴苦同小小事就上黎數臭奶奶係兩回事.仲有d係上黎講老爺奶奶既行為幾cheap幾cheap, 出發點純粹係嘲諷人地.

第三. 天真? 出黎做野咁多年,如果妳都係一個出黎做事既人,真係咩人都會見到,表面對妳好背後插妳一刀既人都大有人在. 就係因為見得世面多,更加應該識應付呢d咁既人際關係. 玩手段, 背後中傷,呢d招數換湯不換藥 :evil: 對街外人,可以唔留情面,但奶奶始終係自己丈夫既媽媽,唔係敵人. 就算佢幾唔好, 我都寧願遷就. 如果奶奶真係野野蠻台唔講道理,我會同丈夫講,等佢應付. 如果妳一口咬定有d人妳對佢好係冇用既, 咁我想請問,係唔係以怨報怨,以仇報仇就可以解決問題? 如果一個家庭唔係以愛做出發點,都幾難有和諧既一日.

見得世面越多,越覺得同一d唔講道理,唔識尊重人既人苦苦相纏憎恨係好蠢既一件事. 奶奶點衰,都要自重, 我地有冇教自己小朋友因為人地唔岩就同人嘈過? 凡事抬唔過一個"理"字.

唔好成日講聖人啦,please. 我只係講緊身教,一個為人父母應有既行為.如果咁都叫聖人, 我真係無話可說.[/quote]

請用雪亮ge眼睛睇返你ge回應, 蜂鳥你係第一個用紅色字來回應我架.... 依家又唔認.... ?-( ?-( 話你得意又真係幾得意架wor....

珍珠宮

好媽媽勳章 大廚勳章

大家素未謀面,能夠口向每個topic入面相聚,互相交流一下,都算係一種緣份,只不過係大家觀點與角度有所不同喔~
(以上只係我既讀後感,如有得罪,請各位多多包涵~ )

男爵府

醒目開學勳章

同意

討論還討論, 千萬唔好人身攻擊

SkySiu 寫道:
康仔媽咪,

真系好開心呀, 睇左你地咁來, 呢一句好有意義.

其實大家都系指個 d 有問題的散裝99/新抱. 真系唔好為佢地傷神. 請珍惜大家的友誼啊...

別墅

yoyo724 寫道:
[quote]
蜂鳥 寫道:
[quote]
非常讚成pandacat_bb

蜂鳥, HEmanHE, 唔該你地....無耐性做一個聆聽者GE話, 都唔好做一個胡亂判決者

如果呢個世界上, 人人都係"你對人好, 人對你好" OR "忍一時風平浪靜" 咁簡單, 咁呢個世界就認真簡單LOR...
我亦都唔相信你地GE世界真係咁簡單

係呢度呻嘅MAMI已經好無奈啦... 點解你地仲要好似聖人咁判斷別人呢?????? :tongue:

先請教,我判決左d乜?

第一,請唔好拉埋我同HEmanHE黎講,我還我,我既論點唔同HEmanHE.

第二,其實妳完全唔明我講緊乜.sorry to hear this.
我係話緊上網鬧奶奶既人,唔係受左委屈上黎訴苦既人.訴苦同小小事就上黎數臭奶奶係兩回事.仲有d係上黎講老爺奶奶既行為幾cheap幾cheap, 出發點純粹係嘲諷人地.

第三. 天真? 出黎做野咁多年,如果妳都係一個出黎做事既人,真係咩人都會見到,表面對妳好背後插妳一刀既人都大有人在. 就係因為見得世面多,更加應該識應付呢d咁既人際關係. 玩手段, 背後中傷,呢d招數換湯不換藥 :evil: 對街外人,可以唔留情面,但奶奶始終係自己丈夫既媽媽,唔係敵人. 就算佢幾唔好, 我都寧願遷就. 如果奶奶真係野野蠻台唔講道理,我會同丈夫講,等佢應付. 如果妳一口咬定有d人妳對佢好係冇用既, 咁我想請問,係唔係以怨報怨,以仇報仇就可以解決問題? 如果一個家庭唔係以愛做出發點,都幾難有和諧既一日.

見得世面越多,越覺得同一d唔講道理,唔識尊重人既人苦苦相纏憎恨係好蠢既一件事. 奶奶點衰,都要自重, 我地有冇教自己小朋友因為人地唔岩就同人嘈過? 凡事抬唔過一個"理"字.

唔好成日講聖人啦,please. 我只係講緊身教,一個為人父母應有既行為.如果咁都叫聖人, 我真係無話可說.[/quote]

請用雪亮ge眼睛睇返你ge回應, 蜂鳥你係第一個用紅色字來回應我架.... 依家又唔認.... ?-( ?-( 話你得意又真係幾得意架wor.... [/quote]

唔好意思,我唔係有心否認,我真係唔記得. 我唔介意講句sorry. 不過用左color font又有咩問題呢?

btw, 我回應既係Sandyyip,唔係閣下喎?
除非佢係妳既分身?

王國長老

2019勳章 王國長老

請各位自重,請勿作人身攻擊.

版主
edea
我自製的反曱甴what's sticker:
按此下載

大宅

我老公好驚(尊重)99, 就算62都好驚,
冇人夠膽駁99咀, 99話乜就乜,
成個慈禧太后咁, 所以我返親去食飯
都唔會出聲, 食飽飯洗埋d碗就走.
唔知幾時開始, 99就唔彩我, 叫佢都唔彩,
因為知道同老公呻都冇用, 所以我只會同我
屋企人呻, 最近幾次出街食飯就好過份,
硬係少一張櫈, 上次去食海鮮都係, 同佢d外國
o黎o既親戚睇海鮮, 返到埋枱又係欠我一個冇位坐.
父親節個日都係,不過我忍, 反正對住2個鐘o者.
話晒人地亞媽, 不過我老公都係唔方好, 成日話我地
呢邊讀得書少, 佢地個邊就係大學生. 咪又係人一個,
對上一次飲茶,99 同大姑奶鬼鬼鼠鼠, 原來係度偷
茶樓兩隻豉油碟. 兩個都係大學生又如何??
日日唔知忙d乜~ 唔開心就唔好諗~ 別在最失望時 想最壞的事(新鴻基郭炳江講o架) 世事無窮做到老時學到老 人生有幾得寬懷處且寬懷

男爵府

我覺得你老公話你讀得書少就唔啱, 好似你話齋大學生又如何, 教育正常係可以培養人既修養, 但係又唔係絕對既, 讀得書少唔代表人格唔好架, 何況你老公識你已經知你讀得書少架啦, 咁又同你一齊, 奇怪, sorry我太直, 多多得罪

bbpig138 寫道:

大宅

我同老公都係中五畢業.
但佢屋企個太上皇, 62, 大姑奶,佢老公都係唔係
香港畢業o既大學生. 但62,99落到香港咪有係咁.......
住公屋.
我個邊d人就真係讀得書少d.
日日唔知忙d乜~ 唔開心就唔好諗~ 別在最失望時 想最壞的事(新鴻基郭炳江講o架) 世事無窮做到老時學到老 人生有幾得寬懷處且寬懷

伯爵府

bbpig138

唔好意思想問下, 62 99唔幫你搵櫈都好正常, 咁點解你老公冇幫你搵張櫈或留位架, 就算你未到或行開, 明知你都要坐架 就算你同老公一齊到, 小左張櫈都應該讓你先坐 睇你內文我覺得好似系冇人理你, 要你自己攪店 :cry:
出街食飯, 多數老公通常會安頓左我地d老幼婦孺先架

不過如果62 99地有心咁做就唔多好, 有時做新抱就系咁, 都唔知自己應該點做佢至歡喜 如果你樣樣做好就算啦.

你真系好忍得, 比我系咁既情況下(次次冇留櫈), 我唸我會喊 :-( :-(

大宅

其實好似你咁講你 99 分明落你面, 如果俾我我唔會去o羅, 既然大家都唔想見大家咪唔好見o羅, 點解要咁委屈喎

大宅

SkySiu

平時唔多覺會咁, 個次去布袋澳食飯,
成10個人, 正常攞位會數人, 睇下坐位夠唔
夠, 我就陪一個佢地O既親戚睇海鮮, 返到O黎
欠一個位, 當時都幾難受, 不過我知99d性格.
佢唔出聲冇人夠膽出聲. 當時咪自己走去攞張
櫈坐.
可能我絕少返去食飯, 咪當我唔存在.
99唔鍾意彩我我就叫完佢就算, 唔會同佢講第二句,
62就好人, 每次我都係同62傾計就算.
自己都知嫁錯啦, 不過每件事都向好方面諗,
就唔會咁難過, 有時同人呻得多,
其實唔一定會令自己開心D,多人同意自己o既諗法,
反而有時會加重自己O既唔開心,
應該同多D人傾,例如同99關係好o既人傾訴下,
問吓人地點同99相處都唔錯o架.

大宅

JINGJINGMAK

我老公係同我分開食, 佢一星期最少返
99食4餐, 我就自己食, 我一年只係
新年, 62,99生日, 中秋, 做冬, 大約
係咁多節日至返去食, 有時會飲早茶.
所以委屈d都忍下.
不過自己又唔係點覺得委屈o既, 我慘, 62呀咪重慘,
又唔係一家之主, 佢都係冇得出聲.

講起落我面, 上之次去大姑奶度食飯 (原班人馬10個)
我就坐係易裝飯o既位stand by.
兩個外地o黎親戚要裝飯我都好主動,99就擺起款,
xxxxxx, 幫xx裝飯. 裝完後,
見到99要裝, 我咪一手去接住佢隻碗,
佢比佢個女裝, 係都唔比我裝.
(搶碗時刻等留3秒)
咁我咪算囉, 擺明唔妥我. 我都忍.

大宅

JINGJINGMAK

我老公係同我分開食, 佢一星期最少返
99食4餐, 我就自己食, 我一年只係
新年, 62,99生日, 中秋, 做冬, 大約
係咁多節日至返去食, 有時會飲早茶.
所以委屈d都忍下.
不過自己又唔係點覺得委屈o既, 我慘, 62呀咪重慘,
又唔係一家之主, 佢都係冇得出聲.

講起落我面, 上之次去大姑奶度食飯 (原班人馬10個)
我就坐係易裝飯o既位stand by.
兩個外地o黎親戚要裝飯我都好主動,99就擺起款,
xxxxxx, 幫xx裝飯. 裝完後,
見到99要裝, 我咪一手去接住佢隻碗,
佢比佢個女裝, 係都唔比我裝.
(搶碗時刻等留3秒)
咁我咪算囉, 擺明唔妥我. 我都忍.

服o左你 不過都鄧你開心, 因為無因為 lee d 無謂人而唔開心, 你 99 見你無嬲就真係嬲啦 :lol:

大宅

JINGJINGMAK

唔彩一個人其實好難,
我覺得我99仲辛苦過我囉.
明明見到佢笑口勢勢,
但一望到我就要停.何必咁辛苦自己.

佢只不過想攞威o者, 咪比佢囉,
如果個個都唔彩我, 我當然唔會返去食,
區區一個99o者,咪算數囉.

做人有時亞Q就會快樂d, 我成日都諗,
好彩我可以搵到食, 如果唔係, 咪仲要
睇佢面色??

伯爵府

有時同人呻得多,
其實唔一定會令自己開心D,多人同意自己o既諗法,
反而有時會加重自己O既唔開心,
應該同多D人傾,例如同99關係好o既人傾訴下,
問吓人地點同99相處都唔錯o架.

bbpig138

聽你咁講, 其實你個心都有唸過改善大家關系的意思

你99以前都彩你架, 點解無情情會唔彩你架, 我唸佢系有野嬲緊你, 嗰樣野未解決, 我唸佢仲有排系咁.

有冇試下系老公或62 到探下佢地嘅口風

慢慢呢啦, 起碼 62地都知佢難搞, 努力

首頁

尾頁

跳至
熱門主題