自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

大宅

BK Milk勳章

我想問姊妹化妝set頭費用其實應該係新娘負責定係姊妹自己負責番?

大宅

回覆:姊妹化妝set頭費用

我結婚時包晒

男爵府

回覆:carmenfung1106 的帖子

我都係包哂!

伯爵府

一係新娘包、一係姐妹自己set返自己個頭。

男爵府

我係全包呀!even 連佢地既鞋同手袋都包埋,當然係合理價錢,佢地成班夾埋訂的。

If you don't like me and still watch everything I do.

Bitch you're a fan!!!!

男爵府

BK Milk勳章

結婚時,姐妹裙化妝set頭我全部包晒比佢地,佢地無出過一分一毫,但要請假付出左全日比我

公爵府

我全包

別墅

有次做姊妹剩係包左條裙比我地同化妝set頭,其他咩都無包,女家利是都無封,真係

455  做得姊妹一定好fd,無利是咪無囉,唔使嘔wor  發表於 13-1-2 11:14

男爵府

叻叻勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

上年做姊妹係我地自己比$租衫、set頭、化妝,開門利是一人兩舊。

大宅

BK Milk勳章

其實件事係咁嘅。有個朋友佢年底結婚, 就叫咗8個人做佢姊妹(包括我), 咁佢婚禮就叫casual嘅, 只係下午喺某高級酒店搞個cocktail party + 見証。
咁我問佢啲details啦, 點知佢就話呢樣唔洗果樣唔要, 連出門儀式都唔需要, 最緊要係佢結婚果條裙喎! 咁雖然我都覺得佢好「特別」, 但唔俾得咁多意見啦, 呢個始終係人哋嘅婚禮。
好喇, 我又問佢我哋姊妹果日要幫你做啲乜? 同埋你點安排我哋衣妝呀 (佢係一個好注重衣著嘅人)? 佢話果日咩都唔洗做, 只係企佢後面影相就ok喎! 至於裙就會喺淘寶買俾我哋喎! 其實我果吓真係有啲愕然, 但我都好直接講俾佢聽, 其實淘寶訂唔係唔好, 不過我哋個個身材唔同, 到時要洗一筆錢改衫要時間又要side精神去跟, 其實唔化算, 而且我平日牛記笠記, 條裙應該冇乜機再著啦, 不如香港租仲好。好彩最後佢都話喺百利揀 (唔知點解佢好唔鍾意金都)
咁我又問佢化妝set頭搵咗未, 佢話搵咗, 但細問之下, 佢只係搵咗自己個化妝! 連佢未來奶奶,自己媽咪果啲都忽略咗, 仲問番我 "吓, 乜要架咩?" 咁即係話, 姊妹們化妝set頭佢根本冇諗過啦! 咁我同佢講, 我自己結婚果陣都係包埋姊妹衣妝, 點知佢好似好唔願意咁, 仲問番我哋可唔可以自己搞掂喎!mouth: 但我只係識平日返工淡妝咋, set頭就更加啦!
我o咗咀望住佢, 根住佢話因為呢part好貴(當租裙$400+化妝set頭$300, total 8個人$5600), 唔想未婚夫負擔重喎! ... 我唔知呢樣嘢係咪只不過大部份新娘會咁做, 所以我至視為理所當然? 定還是我朋友真係諗法零舍特別啦。
點都好啦, 我都諗定後著, 自己同其他姊妹商量自己淘腰包化妝set頭

大宅

BK Milk勳章

回覆 cd_cwy 的帖子

咁你哋每位姊妹用咗幾錢?

珍珠宮

最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 我的育兒心得勳章 DHA勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:其實件事係咁嘅。有個朋友佢年底結婚,+就叫

原帖由 carmenfung1106 於 13-01-02 發表
其實件事係咁嘅。有個朋友佢年底結婚, 就叫咗8個人做佢姊妹(包括我), 咁佢婚禮就叫casual嘅, 只係下午喺某 ...
你朋友真係

carmenfung1106  問題係,佢喺係尖沙咀半X酒店搞婚禮,但竟然覺得$56k呢part好貴。  發表於 13-1-2 02:18
我為貓狂

珍珠宮

hashtag影視迷勳章 大廚勳章 玩具勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

原帖由 carmenfung1106 於 13-01-02 發表
其實件事係咁嘅。有個朋友佢年底結婚, 就叫咗8個人做佢姊妹(包括我), 咁佢婚禮就叫casual嘅, 只係下午喺某 ...
人地咩都唔搞可能銀根短缺,體諒下嘛 下晝cocktail 化個淡妝算啦。我自己有包姊妹裙、化妝、set 頭、碎石頸鍊。

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我果時結婚都冇特別包姊妹o既化妝同set頭,係我個化妝師見我同媽咪可能封俾佢封利是封得多,所以佢開聲幫佢地整埋呀!姊妹裙我就有包,不過呢d野我自己唔會預主人家一定包,量力而為吧!不過果時開門利是其實佢地每人都唔算少卦。。。每人4~500喇。。。

carmenfung1106  佢冇出門儀式,所以唔會有開門利是。姊妹利是都未必會有。  發表於 13-1-3 00:23

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

包晒

大宅

我包伴娘,冇包姊妹。

珍珠宮

hashtag影視迷勳章 大廚勳章 玩具勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

淘寶有d 裙背脊係橡筋,例如我附圖既裙咁,普通身材都著得。我o係呢間舖買過裙送俾外國朋友黎飲著,佢好開心好鍾意。我當年o係淘寶搵廠家根據各姊姊身材訂造晚禮服著,圍番唔洗二百人民幣一條。我仲有包姊姊圍巾同毛毛披肩,平時都用得番。好過租啦,唔駛怕整污糟整皺,又唔洗去還衫。

carmenfung1106  都幾好喎, 可以考慮! 多謝提供意見。  發表於 13-1-3 00:24

伯爵府

畀面勳章

唉!百利、金都,咪又係淘寶D貨,買大、中、細碼返黎再改之嘛!租都唔化算,俾租錢又要俾按金,一陣有閃失又要扣錢!你朋友都好老實,講明要8個姊妹做活動報景板,幫佢做勢,但又唔想包人梳妝服,咁佢自己靚洗乜人陪,乾脆個個著自己衫算吧啦!仲有我一D都唔明,做乜要咁多兄弟姊妹,又唔係多野搞,我結婚時都係3個姊妹,4個兄弟咋,但個個都真係幫到手。好多時見到有新娘話D姊妹呢樣唔幫手,揀衫又難約,人多就緊係難就,分工又會分到亂晒架啦,有句話叫:人多手腳亂。樓主都係預你朋友唔會包梳妝俾你算啦,到時自掏腰包咁化妝師幫你搞,仲要有定心理準備封姊妹利是唔會多囉!

carmenfung1106  兄弟?佢話冇喎。姊妹利是佢講咗話未必有, 但我又唔係太在意囉。  發表於 13-1-3 00:26

公爵府

我結婚時,話包埋,但姊妹話唔使,自己攪掂
唔該唔好同我打招呼,不要點評!

象牙宮

2024年龍年勳章

回覆:carmenfung1106 的帖子

乜都唔使, 姊妹都唔使啦

首頁
12345...8

尾頁

跳至