自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

excel 公式問題..

我唔識用excel 計算程式..可以教我ma??

舉例..

A1 輸入 13

A2 輸入10

我想A2輸入10 就可以自動將A1XA2= 130...應該輸入點樣GEI 公式AR??

另...我輸入55X50X45 , 電腦計出數值= 0.12..但係當5個0.12 加起來...總數係0.62..可以教我點樣變做0.60 LEI???

複式洋房

Re: excel 公式問題..

唔明點解 55X50X45 等於0.12??
如果只是想A1XA2=130, 可以在你想顯示答案的那個CELL KEY "=A1*A2" 便可, 我會GET 錯嗎?

水晶宮

熱血金章 至尊種植勳章 畀面勳章 2011精緻種植勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

我唔識用excel 計算程式..可以教我ma??

舉例..

A1 輸入 13

A2 輸入10

我想A2輸入10 就可以自動將A1XA2= 130...應該輸入點樣GEI 公式AR??

(在任何一格輸入: =A1*A2)

另...我輸入55X50X45 , 電腦計出數值= 0.12..但係當5個0.12 加起來...總數係0.62..可以教我點樣變做0.60 LEI???

(SORRY, 唔明你問咩, 又可能係因為我唔識所以唔知你問咩)

男爵府

A1 輸入 13

A2 輸入10

在A3個格輸入 "+A1*A2"

=ROUND(+A4,1)
"A4"就是出現0.62嗰格

侯爵府

TKS 咁多位朋友回答

sorry.我表達能力唔好...問題應該如下:

我想 咁:

A1(13)XA2(10), O向翻A2 個格.. SHOW 答案 = 130

不知有否咁GEI 公式LEI

第二個問題可以不理了..

SORRY SORRY

大宅

請問怎樣順no. 排?(即1-100)

公爵府

1328 寫道:
TKS 咁多位朋友回答

sorry.我表達能力唔好...問題應該如下:

我想 咁:

A1(13)XA2(10), O向翻A2 個格.. SHOW 答案 = 130

不知有否咁GEI 公式LEI

第二個問題可以不理了..

SORRY SORRY

在A2 打 +A1*10
恭賀新禧,迎春接福!

公爵府

仔仔 寫道:
請問怎樣順no. 排?(即1-100)

1. HIGHLIGHT 住 範圍,
2. 選<<資料>>
3. 選<<排序>>
4. 自行排序
恭賀新禧,迎春接福!

大宅

Mrs Chan

Thank you very much

翡翠宮

學excel?內進→here

大宅

Mrs Chan

啱啱試左,唔得既?

侯爵府

櫺囹桼 寫道:

櫺囹桼

TKS~ 好正ar...

公爵府

仔仔 寫道:
Mrs Chan

啱啱試左,唔得既?

試個例子:
1. 你在A1(打5) A2(打1), A3(9)
2. 你HIGHLIGHT A1 to A3
3. 選<<資料>>
4. 選<<排序>>
5. 主要鍵 <<欄 A>> <<遞增>> <<確定>>
6. 你會見到A1是1, A2是5, A3是9.

恭賀新禧,迎春接福!

侯爵府

mrs.chan

唔該晒妳回答我問題

大宅

Mrs Chan

唔好意思,我想問是怎樣打出順序nos., 不用人手, 例如A1(打1),A2會自動出2,A3會自動出3,如此類推

大宅

仔仔 寫道:

Mrs Chan

唔好意思,我想問是怎樣打出順序nos., 不用人手, 例如A1(打1),A2會自動出2,A3會自動出3,如此類推

或者我試下答...
1) 首先請在A1果格打左1字先
2) 然後在A2果格打公式"=A1+1"
3) 將A2的公式復製至其他你想要的格就得,佢地會自動同你加上去。

我只是懂用這個方法...希望幫到你喇!

男爵府

可以先係A1格打1,然後 將MOUSE移到A1格的右下角位,指標會變成實線的"+",按MOUSE右鍵不要放,向下拉至你需要的格數,如十格就拉至A10,放開右鍵會出現一PULL DOWN MANUAL,選"以表列方式填滿"就會順序填滿你所選的儲存格。

仔仔 寫道:

Mrs Chan

大宅

呢度好多問題睇睇, 我好多都係呢度學架.
喜歡的金句:
己所不欲.勿施於人
世界本來就不公平,但快樂卻是公平的,只要你知足.
一個人的快樂, 不是因為他擁有得多, 而是因為他計較得少

大宅

bbdou
Thank you very much,

大宅

櫺囹桼 寫道:

很實用

首頁

尾頁

跳至