嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

學行車

你地有無俾學行車 bb架? 聽人講對BB對腳的發展唔係太好!?

複式洋房

Re: 學行車

我無比BB用學行車. 佢依家13個月都識行.
其實健康院都唔建議用. BB唔用學行車都會識行!

大宅

Hi melobaby,

我都有比bb用學行車, 不過時間都幾短暫, 大約一個月, 其實在未學會行路之前訓練下小腳既肌肉, 同埋可以用佢自己既能力去接觸唔同既物件, 佢既成就感會大一點. 不過當然每次佢坐學行車既時間最好唔好咁耐, 如果唔係就真係對佢對腳發展唔係咁好.

重有, 你唔可以比bb依賴佢黎學行路, 最好既方法緊係比佢自己係地上行, 同理扶住張sofa去行, 咁就好快可以行到架啦. 你個bb有幾大呀? 我個bb差唔多13個月就學會行路, 比心機啦!

大宅

我都有比我bb用學行車的,而家15個月大啦,行得都不只幾穩同快,不過我又唔係好覺得會對bb的腳既成長有問題囉. 只要你唔好比太長時間佢留係個學行車度就得架.我通常都係比bb坐大概5 - 10分鐘,有時可能只係坐2 - 3 分鐘添,因為佢只會坐左上去之後,衝撞一論就要起身架啦. 而家佢已經可以自己行架啦,重行得好快 :mrgreen:

琥珀宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 有「營」勳章 2011至尊種植勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

我都冇俾, 13個月已識行
我覺得唔駛專登買囉, 有二手就唔好坐太耐時間

大宅

it's not recommended to use 學行車 now. babies can learn to walk by themselves. also, falling down is an experience to protect themselves. using 學行車, simply you don't have to worry about the safety. (then i prefer to leave her in playpen or bed ) in fact, they can't touch many things because of it.

my girl started to walk hands-off by 10m.

男爵府

好媽媽勳章

下.原來吾好用架?我仲特登簡左部成5百蚊既車仔添, 哎~

大宅

重有一點要小心既係, 如果真係放bb係學行車度就真係要睇實d, 我既經驗係bb有時會烏低身執佢整跌既野, 其實係有潛在既危險, 係會翻車既. 真係小心為上.

如果真係冇既我就建議唔好特登買, 費事浪費金錢同其實都幾阻地方, 但如果有人送既就不礙一用. 有得玩bb會好開心架!

首頁

尾頁

跳至