基督家庭

跳至

首頁

尾頁

大宅

好擔心有產前抑鬱

剛剛踏入4個月, 但當中覺得這是人生中最艱難的日子.
由5th week, 開始不注嘔吐, 偏頭痛, 胃漲到連飲水都要嘔.

上星期六, 因為塞車, 要係大大太陽下行咗15分鈡, 就病咗, 但好感恩, 有個好好的中e, 幫我針灸. 星期日就好好多.

因為胃漲同偏頭痛, 有時要食好多medicine. 有d擔心會affect 個bb. 返工搭車又驚會嘔. 放工有幾次嘔到傻咗.
又擔心我心情影響bb.

有營養. 如鮮奶, 魚, 豆都食唔到. 食奶片都嘔.

一時會好感恩, 因我有天父, 一時會覺得点解我仲係咁. :-(

大宅

好擔心有產前抑鬱

domcheng 寫道:
剛剛踏入4個月, 但當中覺得這是人生中最艱難的日子.
由5th week, 開始不注嘔吐, 偏頭痛, 胃漲到連飲水都要嘔.

上星期六, 因為塞車, 要係大大太陽下行咗15分鈡, 就病咗, 但好感恩, 有個好好的中e, 幫我針灸. 星期日就好好多.

因為胃漲同偏頭痛, 有時要食好多medicine. 有d擔心會affect 個bb. 返工搭車又驚會嘔. 放工有幾次嘔到傻咗.
又擔心我心情影響bb.

有營養. 如鮮奶, 魚, 豆都食唔到. 食奶片都嘔.

一時會好感恩, 因我有天父, 一時會覺得点解我仲係咁. :-(

hi, domcheng:

你唔駛擔心架! 因為好多孕婦都係頭三個月, 甚至去到5至6個月, 都係會作嘔 或 嘔多次架!

你不仿試下食萍果 或 梳打餅, 會好d, 因我都係食呢類食物. (目的:找一樣食物, 會令自己唔嘔. 補充營養), 因每個人的反應唔同, 所以, 比唔到食乜野係唔嘔.

頭三至四個月, 有d人會嘔, 有d人唔會嘔, 有時會嘔得犀利, 體重會下降, 唔駛驚! 耐心等候, 直至遲d會好好多, 進食唔會再有困難架!

然而, 食藥問題, 你只要食果d藥物, 係醫生開的話, 而你又有講:你巳懷孕幾多週, 應該係冇問題架!

請放鬆心情!!! 會對bb同你好d.

(以上純屬個人經驗, 如有講錯的話, 請見諒!)

願主祝福你, bb & 您的家人!

<< 主 信 實 無 變 >>
慈愛主信實無變, 在每天清晨, 主愛巳彰顯.
慈愛主信實無變, 沒有分陰晴, 主愛勵勉.
慈愛主信實無變, 日影西斜, 主愛更溫暖.
慈愛主信實無變, 沒有分冬暖, 主愛復眷.

副歌: 愛慕到達主跟前, 渴慕救主引牽. 困苦, 壓逼,
      憂心, 掛念, 神愛眷必不停斷, 神愛眷終不改變.

大宅

Re: 好擔心有產前抑鬱

dordefarmon, 好多謝你. :wink:
i will try diff. food to get much nutrition.

複式洋房

Dordefarmon,

Don't worry too much! BB absorbs a little nutrition a the first 3 months. BB grows fast after 5 months so just eat what you like and make you more comfortable. I am pregnancy for 5 months now and felt so hard for the first 3 months too. But now, it is much better even though I feel so full at every night and can't eat too much. So I just eat some fruit instead of dinner and have a walk at night.

God bless you!

複式洋房

domcheng,
係呀,唔駛驚,我陀緊果時都食唔少醫生開既藥,因為成日頭痛,又試過發燒,感冒,不過對bb係無影響既,唔駛擔心!
求神幫助你捱過這個時期!保重身體!

首頁

尾頁

跳至