跳至

首頁

尾頁

大宅

Re: 係咪大部分0410的小朋友都係9月返學?

我想呀 b 學下守規矩, 同小朋友相處

該用戶已被刪除

民房

thank you,小倩,I just saw your post,how to know which size is fit?
小倩 寫道:
珩珩媽:

你裁相時要fix返長闊比例, 你依家夾硬將張相拉闊O左做150 X 150pixels, 所以珩珩變扁O左, 舊O個張就拉長O左...

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

珩珩媽:

你個babyhome偷唔到相, 所以勉強screen capture來做demo, 質素比較粗劣...

我唔知你用咩software去裁相, 我自己就用office xp內置O既photoed.exe去做...

首先開O左張相, 揀上面"方框虛線"O個個工具, 係用來crop張相的, 儘量依照頭仔大細界個方型出來, right click揀crop.

睇下裁O左張相有無問題, 無就save as另一檔名繼續餘下工作.

之後睇下你新save張圖有幾大 (去返O個個directory, 搵返張相, point隻mouse埋去, 會有顯示. 如: 478 X 475之類的數字)

然後用小畫家, 根據呢個數字計返你要將張圖縮細幾多% (BK要150 X 150). 你揀影像 --> 延展/扭曲

好似依家計完得大概28%, 你咪

大宅

我bb係等11月足左2歲就返學啦.

大宅

sophyma,
你好,想問你小朋友返的學前班是否需要家長帶住,在哪一區,我都想找這類學校
sophyma 寫道:
我的囡囡9月開始返學前遊戲班, 類似Nursery, 但不需日日返, 只返一,三,五, 每次2個鐘, 不用穿校服, 但一樣要揹書包, 帶手冊, 杯,毛巾盒返學. 每月$950.
讀得好的話Keep住返, 諗住11月就不讀N1了.

民房

小倩,多謝您的指教,我因為晤係對住PC做

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

yyc919 寫道:
do you know pixrizer 做法???

唔好意思, 呢個software可以

大宅

小V都係11月返N1

民房

I am sorry,小倩,我記得好似上yahoo download,用pix resizer search.

大宅

好媽媽勳章

小朗賢昨日第一日返學, 表現非常好, 冇喊, 非常enjoy, 我同老公坐係課室睇住佢上堂, 唔駛我o地陪佢坐, 佢又肯跟住o的miss喎! 我打算明天第二次返學, 我唔跟佢入課室, 睇

大宅

Hi Candy,

小朗賢表現非常好, 叻叻!

彤彤11月返N1, 但係仲未戒片 :-|

Kimmy

大宅

好媽媽勳章

HappyHappyMom 寫道:
Hi Candy,

小朗賢表現非常好, 叻叻!

彤彤11月返N1, 但係仲未戒片 :-|

Kimmy

小朗賢都係未戒片, 而家佢返pre-nursury唔駛戒片住, 但要係返k1之前戒片! 佢第二日返學我冇留係課室陪佢, 我同佢講媽咪同姐姐會係課室出面, 問佢自己留係課室同miss同同學仔玩得唔得? 佢話得! 跟住我叫佢同我say good bye同埋kiss媽媽! 上堂果一小時內佢都ok冇喊冇搵我, 我諗佢應該習慣

大宅

Hi Candy,

The school allows me to accompany 彤彤 to attend the class for 3 days (1 hr. each). Starting from 4th to 8th days, she needs to attend the class for 1 hour each day alone. I hope that she can get used to the new environment v. easily.

Now whenever I pass the entrance of the school, I'll tell her that she will go to this school later. Also, I borrowed some books relating to the school from the library and read them to her. Just want to tell her that the school life is v. happy!

Will let you know if she can get used to the school life later! :-P

首頁

尾頁

跳至