夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

Re: 點解會有咁既屋企人? 次次都係要錢

男爵府

好媽媽勳章

真係啋佢地都有味啦,有錢都唔俾... 老馮架咩

有錢都留番俾自己 bb 啦....

大宅

好媽媽勳章

唔好咁傻啦!!
令願俾自己個仔讀好D好過俾佢啦
咁大個人都矛腦

唔好益佢
養大個仔係阿媽既責任,你叫你99俾佢

你99都痴痴地,係我真係彩佢都傻
無論世界點變都好~媽媽永遠都愛熹熹同楓楓
熹熹豬2006年4月10日出世.楓楓豬2008年2月4日.
健康才是財富~希望2隻豬身體健康^-^

民房

danielmama 寫道:
1毫子都唔好俾佢哋, 做得絶啲佢哋反而會對你哋好啲, 如果讓步, 佢哋只會踩多你兩腳, 我同老公就係人版

ME TOO! 千萬不可比. 一比開就會陸續咁問你, 到你唔想比時, 你就變成衰人. 完全無想過你之前點幫過佢, 仲有, 之前所謂借比佢地D錢, 都唔好唸佢有得還. 我的例子是佢地連提佢地都無提過, 好似無欠你錢咁, 返到去佢屋企食飯, 仲要睇佢面色.

大宅

本來以為唔理佢, 佢就會知難而退, 點知今早同99殺上我屋企. 我問佢點解冇返工, 佢話佢都唔在意份工 我99仲好笑, 叫我當養多個仔哦 . 我呢世人未見過好似咁既人 . 都唔知係唔係我少見多怪.

別墅

啋佢都傻啦!自己用黎買衫學嘢買股票仲好啦!

男爵府

畀面勳章

你老公唔開心係正常~因為有個咁既啊媽,咁傷你老公既心~
真係彩佢都傻~現在咩都要錢,有都留比自己個囝囝!

大宅

我老公已經同佢細佬&阿媽講叫個細佬自己自立啦, 但佢地好似唔理你, 呢2日打成8-9次電話來, 仲上門 竟然叫我當叔仔係仔來養...... 我老公都講唔出任何嘢. 而家既感覺好似我地欠佢地. 我都唔知佢地咩心態, 搶嘢啊?

洋房

如果係我就唔會比,當養多個仔咁都講得出口,但如果叔仔肯將張出世紙亞媽果欄改做你個名,未考慮o下囉
不要勉強對方改變性格來遷就你, 只有引導對方改善自己來迎合你. 凡事無須太執著,執著只會添苦惱.

男爵府

五萬係唔夠出國讀書, 呢筆數肯定唔只咁簡單, 你叔仔都成年啦, 仲係慣伸手問人攞錢, 面不好氣不喘, 唔慌會係長進個隻, 讀書? 讀屎片啦....

一於同佢講清楚: 供佢讀書每月4000蚊係亞仔唔飲奶, 你地唔食飯TUN出黎, 問佢攞唔攞得落手, 再WEAR爛D...錢就無...命就有三條...賣腎供你讀書好唔好...?

子爵府

醒目開學勳章

vespa 寫道:
五萬係唔夠出國讀書, 呢筆數肯定唔只咁簡單, 你叔仔都成年啦, 仲係慣伸手問人攞錢, 面不好氣不喘, 唔慌會係長進個隻, 讀書? 讀屎片啦....

一於同佢講清楚: 供佢讀書每月4000蚊係亞仔唔飲奶, 你地唔食飯TUN出黎, 問佢攞唔攞得落手, 再WEAR爛D...錢就無...命就有三條...賣腎供你讀書好唔好...?

原來除o左我呀媽係咁,仲有你99都係咁...唉!呢個乜野世界... :tongue:

男爵府

既然你 99 冇能力供個仔,
即係有資格同政府申請助學金或貸款,
等佢讀飽書先慢慢還,
讀三年都係得個 3 分,
好難幫得落

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

真係咩道理黎呀!大就要養細架?
咁你地供叔仔,佢供番你個仔呀?
你老公話晒同佢係平輩咋喎,
但你叔仔係你個仔既長輩喎,
而家叫佢開始養你個仔唔過份呀!
佢都傻既,啋佢都有味。

公爵府

牛年勳章

可悲

siuwa 寫道:
次次我99屋企人上來or打電話來永遠都係要錢. 今次又輪到我叔仔, 佢要求我老公再供佢讀書(part-time), 一年5萬, 供4-5年. 我問佢你自己有份工, 點解仲要你阿哥比, 佢答得好精彩, 我要使, 要去旅行, 仲要儲蓄既嗎 , 老公話既然係咁, 你賣左層樓有好多錢留, 佢又話d錢要來買新樓用. 你阿爺啊...層樓我地既, 賣完d錢就你要, 而家要讀書又要我比. 我99仲 , 佢話做阿哥既照顧細佬妹係應份既, 仲鬧返我, 當初叫你落左個仔既啦, 唔係你地就可以供我細仔去外國讀書, 使咩佢留係香港(大佬, 個個係你既仔, 你要我唔要我既仔去養你既仔 ). 我知老公好唔開心, 而我都好慶, 但又唔可以同老公講, 唔想佢更加傷心. :-( :-( ......錢錢錢.....點解吓吓都要講錢 :-( :-( :-( :-( :-(

首頁

尾頁

跳至