嬰兒醫護

跳至

首頁
45678...11

尾頁

大宅

Re: 有冇媽咪既bb大約四個月大架,入黎傾下呀...

fannybb,
張地墊係長方形咁摺埋的,都算ok方便。
個playgroup join到呀,你呀b都係大我地o的b一個多月而已!但未知仲有冇位,如果有位,我再話你知呀!如果係,好近你o忝呀!今次playgroup係o係大興體育館舉行啊!

別墅

omchung,

你係唔係自己湊b呀?

別墅

omchung,

可唔可以講吓d playgroup 大至上有咩玩?

大宅

fannybb,
係呀!我自己湊bb的,你都係嗎?

個playgroup o既內容:
BB互相認識、跳跳舞、玩遊戲(盪鞦韆、彩虹傘)、按摩、自由時間等等...

別墅

hi smartchung,
我冇"杜曼教育法"BB,我去過寶翠園三聯都找不到,您有聽過用fresh card呀,兩者有咩分別呀?
您可以o係“媽媽會所”~ 2006年2月個會入面,有個topic有關0813,可以在內報名架,您老公都同您一齊join呀?我仲諗梗呀!

別墅

由 omchung14 於 2006-07-13 19:53:31
Gmajor,
係呀!呀b食夜奶果時,我都真係想C,半夜又冇人幫,好慘啊! 幸好佢已經介o左夜奶了。但我依然好怕老公返中更,因我個仔通常都係夜晚扭計的,我一個人真係好辛苦,如果有錢,真係好想請個工人幫下自己,但又冇錢呀!∼∼∼∼

hi omchung14,
您bb有冇成日扭抱架?我個b好扭架,有時真係好激氣架,今晚就慘啦!b爸明日先返黎,您係唔係全職媽媽黎?

別墅

hi fannybb,
您係唔係都係全職媽媽黎?

大宅

hi omchung14,
您bb有冇成日扭抱架?我個b好扭架,有時真係好激氣架,今晚就慘啦!b爸明日先返黎,您係唔係全職媽媽黎?

係呀!我係全職媽媽啊!
咁我呀b又唔算好扭抱,出街食緊飯時就差o的,唔知係咪見到我地食緊野,即使唔食得都要望下吧!
如果佢o係屋企扭抱,我會放佢o係地下趴同爬,佢就唔會扭了。
我都有買「杜曼」o個套書教呀b呀!咁見自己湊,可以有多o的時間教佢嘛!

別墅

Gmajor, omchung,

我唔係全職媽媽, 我要返工. 婆婆同工人睇亞b, 不過一番到屋企好多嘢我自己跟番, 由其晚上訓前餐奶. 我放假婆婆就放假, 其實即係無假放, 不過同自己亞b玩, 我哋都好開心呀

別墅

omchung,

睇到你寫皓皓豬個頭無事呀????

大宅

fannybb 寫道:
omchung,

睇到你寫皓皓豬個頭無事呀????

唔係皓皓豬個頭呀...係皓皓公公個頭撞親流血啊!
不過,都冇事....

別墅

hi Goog Morning 早晨呀!

別墅

omchung,

i.c. 攪錯咗, 不過最緊要無事

大宅

早晨啊!∼
難得今日咁早上到網呢....嘻..

Gmajor,
你都係全職媽媽嗎?

別墅

早晨啊!~ omchung!
係呀!難得今日咁早上到網呢,我依加揹住bb

大宅

Gmajor 寫道:
我想問“杜曼”套書,大概講咩,好唔好,三聯有冇得買。 Thanks!

「杜曼」套書係講點樣教幼兒認字、數學等,使可以打好將來閱讀o既基礎。根據本書所講,0-3歲係人類學習能力最高o既時期,所以應該要襯住呢段時間教bb,唔好浪費o左。

另外,佢o個本「如何使寶寶強身體健」係教父母點樣做,可以幫助bb 腦部o既發展,都係o個句:0-3歲亦係腦部發展o既高峰期。

如果三聯冇,或者你去商務買呀!我全套都係o係商務買的,又或你可以經網上訂購亦得。

http://www.cp1897.com.hk/BookInfo?BookId=9575294513&SectionId=10

別墅

唔該晒 ~ omchung14!
「杜曼」套書 and 「如何使寶寶強身體健」大概幾$$架?
您bb反應點呀?

大宅

Gmajor 寫道:
唔該晒 ~ omchung14!
「杜曼」套書 and 「如何使寶寶強身體健」大概幾$$架?
您bb反應點呀?

每本大約$50,好似其中一本貴o的。
我而家暫時只係用o左「如何使寶寶強身體健」呢本書o既內容教bb,仲未開始教點點同認字。不過,我用o左呢本書o既方法同佢玩,佢又真係好似幾有進步喎!bb 而家捉住我o既手指,我可以將佢成個吊高o羅,離地o個隻!(我冇捉住佢的)
同埋佢而家學緊爬,成績都幾好,開始識得配合手同埋腳了,但就未係好熟練,仲要多o的練習。

複式洋房

Gmajor 寫道:
hi smartchung,
我冇"杜曼教育法"BB,我去過寶翠園三聯都找不到,您有聽過用fresh card呀,兩者有咩分別呀?
您可以o係“媽媽會所”~ 2006年2月個會入面,有個topic有關0813,可以在內報名架,您老公都同您一齊join呀?我仲諗梗呀!

Hi Gmajor,

商务有得買的, 不過我就無買, 我驚自己無恒心教亞B,同埋我有D懷疑亞B咁細,邊到識認字,學英文呀?關於0813嘅gathering, 我都唸緊。

洋房

hi, 我呀b都係4個月大, 今日發現她的大便由軍綠色變泥黃色,質地是開始時像牙膏尾後有水狀!很擔心.你們呀b大便是否在這時變色?幾時會變到啡色呢? :-(

首頁
45678...11

尾頁

跳至