醫護健康

跳至
[長者] 衰仔紙

首頁

尾頁

伯爵府

有冇人簽衰仔紙

男爵府

咩黎架?

男爵府

唔養 Dad Ma

禁止訪問

子爵府

引用:有冇人簽咗衰仔紙+

原帖由 annsochan 於 13-01-05 發表
有冇人簽咗衰仔紙
我c6簽左!唔係唔理佢地,而係準備99入老人院,99要全護理,好貴成九千幾!以前請工人加買送(三個老人家)唔駛一萬,但99中風,要夾多一萬,兄弟姊妹冇人肯去簽,又唔肯夾錢!你推我讓,得c6去,真係頂唔順條數,就去啦!

大宅

好媽媽勳章

回覆:garfield097 的帖子

小心呀,領綜援唔可以住得貴過綜援每月嗰舊錢㗎!

子爵府

畀面勳章

我十三年前簽左~~~~~

伯爵府

今日同個註院社工傾完, 我話想簽衰仔紙, 佢明白我哋有經濟困難, 佢話先幫我老竇申請綜援同埋傷殘津貼, 加埋應該有7,xxx. 我話好d嘅護老院都要過萬, 我都要比幾千蚊一個月, 佢見我咁話幫我搵d全包宴嘅護老院, 一邊住, 一邊等政府嗰d護老院喎, 有冇JM可以比d意見

大宅

好媽媽勳章

回覆:衰仔紙

小心呀!保障部會話你住得太貴(高額傷殘冇營養金嘅綜援只得$6400左右),要你揀過㗎!

子爵府

引用:今日同個註院社工傾完,+我話想簽衰仔紙,+佢

原帖由 annsochan 於 13-01-10 發表
今日同個註院社工傾完, 我話想簽衰仔紙, 佢明白我哋有經濟困難, 佢話先幫我老竇申請綜援同埋傷殘津貼, 加埋 ...
我99都係咁樣等,如果唔係要全護理床位,三四年就有,政府床位環境好好多,他們又不收利是,西餅水果都不淮收,我媽做老人院的,我去過真的很舒適,可惜99全護理係最缺床位,等了3年都冇!

伯爵府

回覆 garfield097 的帖子

咁係咪政府護老院有兩種, 一種係全護理床位, 一種唔係全護理床位 ?

有乜嘢分別呢? 黃祖棠護理安老院係唔係全護理床位

子爵府

引用:回覆+garfield097+的帖子 咁係咪政府護老

原帖由 annsochan 於 13-01-11 發表

咁係咪政府護老院有兩種, 一種係全護理床位, 一種唔係全護理床位 ? ...
全護理是要插喉,換片,完全唔郁得.

伯爵府

如果唔洗插喉, 但係換片, 可唔可以住唔係全護理床位

首頁

尾頁

跳至