自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

水晶宮

早兩日睇到有個POST話放祖先神位, 呢件事係好煩惱....講真我都唔覺得呢D係一個人既責任....
但通常都係教人將個波交俾長子。
今時今日,長子又唔係唔係有得分.....冇田冇地咩都冇....
其實出身早已經對屋企貢獻最多...有細路妹父母又照顧得少...
點解講親同父母住俾錢等責任問題就一定係長子......
我真係冇諗過DIED左都係大仔既責任囉....

那怕家當財產都已經分哂俾細仔....細少少咋就一生可以俾人照顧
我99係連細仔既仔女都想大伯照顧...癲架..

wewe    發表於 13-1-8 19:34
iusiube    發表於 13-1-8 13:07
車仔人    發表於 13-1-8 11:33

禁止訪問

珍珠宮

好媽媽勳章

好明白, 我老公都係長子, 奶奶乜都搵佢, 連屋企吸塵機滿左唔識換袋, 都要等我老公返去幫手換, 屋企有埋說明書, 奶奶都唔敢搵同住的細仔幫手. 總之所有野都旨意大仔.

wewe    發表於 13-1-8 19:34
iusiube    發表於 13-1-8 13:08

琥珀宮

親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

EVA222 發表於 13-1-8 10:16
新一代應該無長子為父思想,都是一兩名,我得個女,無仔送終,乾手淨腳.
有錢人就話做大多著數,窮到燶做大最濕 ...

我老公係大仔, 早出身幫手養家.......
成堆細佬妹, 慣咗有大食大.......
99屋企有咩親戚黎探親, 永遠係個大仔出去應酬, 我都有點厭, 但冇計..........
佢地講大家庭溫情, 我玩開自閉.......

wewe  same same  發表於 13-1-8 19:35
HappyYH  same as my C6  發表於 13-1-8 13:01

你若盛開, 蝴蝶便來!

水晶宮

回覆 EVA222 的帖子

我本來都係咁諗..但見到D人咁答有些感慨我都係大嫂黎架嘛...都驚架....
可能答長子有責果D人係做細...

水晶宮

回覆 jaycee_mami 的帖子

有同感..係連燈壞...廁所有問題都會CALL返大佬返黎..
問題係...呢D野日日用喎....都要等??女都由你..

在父母心中..做細好似永遠要給照顧..幾十碎都要大既睇住細...
細個學壞成績唔好又係大佬問題....
而細既就...咩都話大佬話事...OF COURSE....話事+俾錢嘛...

男爵府

回覆:luckybaby2011 的帖子

我老公係大仔,又係乜乜都搵我老公!
99成日話 : 你係長子••••
聽到都煩
:;pppp::;pppp::;pppp:

侯爵府

我覺得有幾個兄弟姊妹,總要有一個話事,父母心目中順理成章就係大嗰個負責。我都係大,我明白你感受,我仲係女,阿媽有難事就揾我,有好嘢食,將來佢死後分身家都係預俾2個細佬
不過我自己安慰自己,做咗盡女嘅責任,同埋我有個仔,都要俾阿仔睇到做子女嘅責任。

wewe  我刀係大女, 屋企咩刀關我事, 尤其是比錢  發表於 13-1-8 19:37
rognfan  好有同感, 雖然我排第2, 但家中獨女, 阿媽有事就揾我, 錢就留俾仔.  發表於 13-1-8 15:34

翡翠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

依家已無呢支歌仔唱, 我阿哥從來無養過家, 佢唔俾麻煩屋企已經多得佢唔少

wcpcelia  agree  發表於 13-1-8 10:36

侯爵府

2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

jaycee_mami 發表於 13-1-8 10:18
好明白, 我老公都係長子, 奶奶乜都搵佢, 連屋企吸塵機滿左唔識換袋, 都要等我老公返去幫手換, 屋企有埋說明 ...

我99都係啦, 屋企個燈膽壞咗, 都要等我老公返去先可以換, 99話同住的叔仔...唔識換喎....

咁99同叔仔住, 屋企D祖先...又唔可以交比叔仔, 要交比我地(唔同住), 因叔仔係男人, 冇結婚, 要返工, 唔理得咁多嘢....以後一定要交比我地打理....

我已經講明佢知....如99老咗, 不能打理祖先, 我會將祖先送走晒去...(圓X學院), 唔會放係我屋企.....

luckybaby2011  我都係咁諗...祖先係大家有份...  發表於 13-1-8 11:26

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

好彩我阿媽,同埋99都唔會咁諗...

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章

我同C6都係最細 感受唔到

grace0222  X 2  發表於 13-1-8 12:41

禁止訪問

琥珀宮

EVA222 發表於 13-1-8 10:39
唔夠我多,下有6名,唔係懶就蠢,有大食大都閒事.
我老公生來還債,要做保長,乜都攬上身,除了老母生養死葬覆診 ...

mouth:愛生事家庭
你若盛開, 蝴蝶便來!

禁止訪問

禁止訪問

琥珀宮

EVA222 發表於 13-1-8 10:49
你話我衰都係咁話,我諗到有日嫁女,如親家是斯文中產,我呢邊班友,呢啡3尖8角,擺上主家席超失禮. ...

mouth:你要出動老本, 幫佢地改頭換面, 搵人生教練極速訓練佢地喺一日內唔會失禮........

grace0222    發表於 13-1-8 12:43
miffymiffy    發表於 13-1-8 11:54
你若盛開, 蝴蝶便來!

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 陪月勳章

樓主, 你99同我62係同一類人
我C6係長子, 對落又係有一個比廢柴更廢的細佬
連細佬老婆(B6)都係乜都倚賴其他人

有咩大事小事...例如兩公婆湊唔掂d仔,
細佬搞老婆個妹差d家變跳樓,
阿B6新抱當街同人口角繼而被追打...等等,
都係搵我老公求救!
細佬在工作上又幫唔到大佬(C6), 懶到死唔做嘢只有拖累晒D生意,
第日乞米都係多得佢!

matthewconnielo  細佬搞老婆個妹差d家變跳樓,  發表於 13-1-8 14:25

珍珠宮

有「營」勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆:純呻,做大真係好蝕底.....

我都係最大。真係好吾想做大。以前做大雖然做多但細佬妹都會尊重下你。我呢代責任就有尊重就冇。完全收益不成正比。

mstonana   好認同.........  發表於 13-1-8 12:20

伯爵府

wyeth冷知識勳章 畀面勳章

唔只係長子先慘, 我係大女, 果時由10嵗開始, 已經要擔起照顧屋企架責任

呀爸同呀媽出去開工, 我就要煮好飯, 做好家務等先可以做自已功課, 但我妹就可以享福, 所有野都係我承擔晒

有個aunt話, 呀妹隻手好滑好白, 我話更係啦, 佢咩都唔使做, 對手更係靚啦

wewe  我刀係大女, 屋企咩刀關我事, 尤其是比錢  發表於 13-1-8 19:39

首頁
12345...7

尾頁

跳至