論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

煲多咗俾bb食嘅粥,你哋會唔會叫工人唔好浪費食埋去~

我有, 但係個工人好浪費一啖都唔食, 有時煲多一大湯碗, 反正佢都要自己整lunch, 唔想浪費叫佢食都唔算好過份,是嗎??俾得佢食都係乾淨同新鮮ka

伯爵府

Re: 煲多咗俾bb食嘅粥,你哋會唔會叫工人唔好浪費食埋去~

唔係個個民族都喜歡食粥, 有時唔係想side, 只係真係唔食.

好似我咁, 我都係無原因, 就係唔like食苦瓜. 如果佢真係太多野唔食, 又選食好野, 我至會話佢.

複式洋房

Re: 煲多咗俾bb食嘅粥,你哋會唔會叫工人唔好浪費食埋去~

mylulu007 寫道:
唔係個個民族都喜歡食粥, 有時唔係想side, 只係真係唔食.

好似我咁, 我都係無原因, 就係唔like食苦瓜. 如果佢真係太多野唔食, 又選食好野, 我至會話佢.

但係我見佢有時會自己煲粥食先會叫佢食

大宅

我工人曾經講過比我知,佢地印尼人,病

伯爵府

我都好中2食bb歌d粥ga

複式洋房

[quote]
ksma 寫道:
我工人曾經講過比我知,佢地印尼人,病

複式洋房

我以前個工人就會主動話食埋佢..唔會浪費..依家個賤工人就會問都唔問..一手就掉左..
有晚..我奶奶叫佢唔好煲咁多..bb食唔晒.個賤工人就駁嘴講佢會食喎....明明個日早上先掉左一碗落 rubbish bin..

珍珠宮

BABALALA 寫道:
我都好中2食bb歌d粥ga

我女細個時d飯仔我都好鍾意食,我多數落切細粒的節瓜加免治雞肉,用電子瓦
教仔心得:媽咪容易犯的錯誤
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=951856&extra=&page=1

成日話「讚」可以改正小朋友壞行為,到底點解同點讚?   
http://forum.baby-kingdom.com//v ... page%3D1&page=1

大宅

我會俾佢食ga~
唔想浪費食物,同埋有餸d飯仔&粥仔好有益...
不過,唔係個個工人like 食飯仔&粥仔...

大宅

我會自己食, 無理由BB食剩既野要人食, 係都係自己做阿媽既食番

子爵府

佢有時食, 有時唔食, 我都無咩所謂

複式洋房

我個工人啱啱嚟咗2日,但係佢鐘意食粥多過食飯,呢2日我都煲多咗bb粥,佢都話要食..而果d係白粥,因我一般都係煲好先落料..
而早一晚食剩d餸我話唔要,佢反而叫話留番比佢聽日做lunch..
唔知係唔係病呢?定係佢啱啱到唔敢食嘢呢..

男爵府

如果自己唔想食的就唔好勉強其他人食。她食的咪俾她食,唔食亦無所謂的。

我第一個工人就什麼都食,個女食剩的雪糕都放落口食。第二個工人就要睇下係什麼先食,如雪糕的野就唔食,飯都係要睇過食成點先食..

大宅

冇ga
個工人姐姐吾中意食粥

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

我冇叫佢食架喎,最多倒左去
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

別墅

Re: 煲多

以前個印好鍾意食bb的粥,仲係佢2啖,bb1啖添,以為我唔知,食埋bb個份 :evil: 現在的bun就真係一啖都唔食.我都好鍾意食bb的粥,因覺好好美 :mrgreen: 但老公又係一啖都唔食,佢話bb野係好難食 所以真係各人口味唔同,比我就會問下工人食唔食,唔食就算啦.

珍珠宮

Re: 煲多

我就會問吓佢想唔想食, 如果唔食就留番比我食或者倒左佢, 由得佢但係多數佢都會食既!
地球和火星 完美與破爛 現實對幻象 這樣的差距離還有盼望 嗎

首頁

尾頁

跳至