跳至

首頁

尾頁

大宅

天水圍天主教小學~'天天'交流坊☆Part 1☆

,

既然呢度咁多天水圍媽咪,不如响度傾下計!

小女今年P.2,都想同其他'天天'媽咪認識下

有冇靚媽報到呀?))))))))

1.Noddymammy_P.4B~girl.Minnie_P.1C~boy.Noddy
2.wendyme_____P.2B~?.?
3.ykchow______P.2D~girl.Sammi Jojo
4.martha.bb____P.2E~girl.martha(曉彤)
5.WING0308___P.1A~girl.琛頤
6.Venus's媽咪___P.1A.~girl.Venus
7.kk100_______P.1D~boy.嘉昌

wendme同ykchow係充滿愛心,不求回報既[size=small]家長義工~午膳姨姨

各位媽咪得閒就報番[?] 中/英文名均可
曉彤&曉陽~

大宅

Re: 天水圍天主教小學~'天天'交流坊

曉彤&曉陽~

大宅

martha.bb 寫道:
,

既然呢度咁多天水圍媽咪,不如响度傾下計!

小女今年升P.2(12/07先知 ),都想同其他'天天'媽咪認識下

有冇靚媽報到呀?))))))))

martha.bb---p.1E~曉彤
Noddymammy -------Minnie P3C
Noddy-P.1 ( Sept,2006)-
[imhttp://f20.yahoofs.com/hkblog/QxQNJuaZBxbMC83Zvzc-_2/blog/ap_20080328124932397.jpg?ib_____Dvg8knZgQg align=right]

大宅

Noddymammy,

晚安呀!
請問你知唔知道學校有冇話按成績分班架?

曉彤&曉陽~

別墅

我個女都係九月升二年級
我曾經聽過吳志華主任解釋分班既方法.係用全級名次按S形分班.明吾明我講乜

大宅

ykchow,

唔該哂!你個女讀邊班呢?

過完12/7,睇下會唔會被編同一班吖!
曉彤&曉陽~

洋房

[quote]
,

既然呢度咁多天水圍媽咪,不如

別墅

martha.bb,

我個女係1D

別墅

wendyme,

你叫Wendy呀 你個小朋友讀邊班架?睇吓我知吾知你係邊個

大宅

wendyme ,

我好開心遇到你呀!))))))

我個女(以下簡稱'肥婆'),佢呀好鬼古惑架!幼稚園個時教eng個鬼佬叫佢做'tricky monkey'架!
小一銜接第4日咪响課室第1次午饍既...肥婆不嬲由細到大都唔食肉,係'齋肥婆'嚟!佢話d豬牛雞鴨魚要死來比我食好慘喎!
5歲先肯食魚(我話食咗隻眼會好大好靚),用肉類煲湯飲左就d頭髮會好軟好滑......嗰日我記得佢食c餐(燒賣,碗仔趐);我响禮堂聽校長講番午膳既情況---吳校長話'今日各位同學食午膳都適應'好乖...有部份可能未習慣,好似我見到其中1班有位女同學叫曉彤,佢幾乎冇食過,咁我上前了解;原來佢話'掛住媽咪'!!!咁d老師安慰完佢就開心番....
我一聽到幾嬲!根本肥婆講大話!佢日日番學都好開心架,佢見到d野唔啱食但又好肚餓咪急到喊law!仲同校長講大話....唉...比我話左幾日呀!
係呢!肥婆好少同我講响學校做過d乜,請問你平時見到佢曳唔曳,同d同學相處巴唔巴渣架?
曉彤&曉陽~

大宅

hello呀ykchow,

你個班得考第1既劉同學同好肥光頭既楊同學係我個肥婆既幼稚園舊同學仔嚟架! :mrgreen:
曉彤&曉陽~

大宅

Noddymammy,

晚安呀!
請問你知唔知道學校有冇話按成績分班架?

無分精英班,但係会盡量把学生平均分去各班,即係每班都有成績好同成績差的学生,互補長短。
[imhttp://f20.yahoofs.com/hkblog/QxQNJuaZBxbMC83Zvzc-_2/blog/ap_20080328124932397.jpg?ib_____Dvg8knZgQg align=right]

大宅

Hello! 各位媽咪好!
我路過想向各位請教一下, 天水圍天主教小學功課多嗎?
上課形式? (活動教學/傳統課堂?)
小一入學時, 需要幾多分先至收(自行派位時).
會收取較多那間幼稚園的畢業生?
唔好意思, 咁多問題 !

洋房

ykchow,martha.bb,

你地好呀!!
我個仔讀1b,
如果冇記曉彤佢好乖,
佢好似係訂餐喎....是嗎?
其實1E班既女仔個個都好乖,
所以佢地個名,我有d會唔係好記得,
佢地個樣一定認得^o^
反而係班d男仔就多數會記得佢地既名,
因為有幾個係比較活躍

別墅

hello呀ykchow,

你個班得考第1既劉同學同好肥光頭既楊同學係我個肥婆既幼稚園舊同學仔嚟架! :mrgreen:

martha.bb,
我果班考第一既吾係姓劉既同學,至於楊同學佢好可愛呢 :-P
乜你個女好肥咩?等我留意下先
你講到校長都提到你個女食飯既事,我都有印象喎!
你平日係咪要番工架?

別墅

wendyme 寫道:
ykchow,martha.bb,

你地好呀!!
我個仔讀1b,
如果冇記曉彤佢好乖,
佢好似係訂餐喎....是嗎?
其實1E班既女仔個個都好乖,
所以佢地個名,我有d會唔係好記得,
佢地個樣一定認得^o^
反而係班d男仔就多數會記得佢地既名,
因為有幾個係比較活躍

wendyme,
1b既男生...媽咪有份看飯...等我諗諗....啊!!!
一係李x賢媽咪,一係杜x亞,係咪?

大宅

banhung,

其實我好耐之前都有講過,你介唔介意去小學雜談-天水圍小學&談幼稚園-嘉湖德怡05(nc)入來傾度睇番我既意見?因為我留過好詳細的massage,但我電腦好弱都唔知点點'cup'比你睇....
除左必收既弟妹外,宗教分生每年少於5個(04年校長話),我有2位朋友既仔1st round入唔到但攪珠1st choice入左.
-------------------------------------------------------
我唔知,德怡自從多左人入李宗德後,10幾個入天天law!
咁好多住屋邨既新移民都多揀就近既小學架麻,以我了解
揀小學係運氣,最緊要間幼稚園質素ok同埋課程銜接到間心水小學
曉彤&曉陽~

大宅

ykchow,

63lbs得123cm仲唔肥?肥婆話佢係全班最肥架!你同wendyme一樣做家長義工架?

你講到校長都提到你個女食飯既事,我都有印象喎!-----------------------------你都有印象呢...

我冇返工2.3年,而家準備揾工
曉彤&曉陽~

別墅

martha.bb,

我睇你個女既比例,都吾算好肥.同我果個差吾多等我明天放學留意下先... :-P
冇錯,我都有做義工既,今個星期日學校都有個親子同樂日,我都會番去做野,點解你吾參加呀?我有留意你有冇買飛

別墅

banhung 寫道:
Hello! 各位媽咪好!
我路過想向各位請教一下, 天水圍天主教小學功課多嗎?
上課形式? (活動教學/傳統課堂?)
小一入學時, 需要幾多分先至收(自行派位時).
唔好意思, 咁多問題 !

banhung,
功課吾算多,上課形式...一年級可算係一半活動教學一半傳統課堂哇,但上高年級就應該係傳統多d.
近年好似用後備位收聖葉理諾既學生比較多.

首頁

尾頁

跳至