想生BB

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

想生BB前係咪要食d葉酸??幫下我..

有d人就有左BB先食葉酸....
但係我睇書就話要在,準備懷孕前3個月要食定先..
如果係要食..咁食藥丸好d定係食奶粉好d..??
因為我未生過BB...所以唔知點樣去準備...幫下我啦 :lol: ..

男爵府

Re: 想生BB前係咪要食d葉酸??幫下我..

我都有食呀,係家庭醫生開比我, 個次睇開家庭醫生順便問law, 預備有bb時就可以食,自己吾敢去藥房or其它地方配(醫生安全d), 睇開家庭醫生好平1元1粒(吾知市面幾$?),每次配1個月$30, 下次去只須同姑娘講就得配葉酸.

我食下有停下, 當維他命咁食law.

別墅

我就食緊惠氏ge Materna, 佢係for 懷孕前同懷孕緊ge 媽咪, 唔單只有葉酸, 仲有其他vitamin, 我都係諗住食定打好個底, 一路等bingo lo!

洋房

我都問過我家庭醫生, 佢suggest我有bb前半年食定就最perfect.
佢話去藥房配果d都係一樣, 仲平好多; o係佢度買要一蚊一粒, 藥房配幾毫子一粒. :lol:

想生返個「豬」仔! ;-)

複式洋房

咁你地日日食呀...??
會唔會有d咩影響??

複式洋房

Airam 你好呀...
我都係諗住一路食葉酸,一路等bingo...
惠氏ge Materna...係咪奶粉??

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

惠氏ge Materna係綜合維他命丸.我果時陀仔都有食.

別墅

我問過藥房, 佢地話specially for 孕婦, 但係未有BB 都食得, 當係多種維他命, 當中有葉酸成份lo.....可以打底用wor....

侯爵府

我食家都係食 lee 種!!

小黑咪 寫道:
惠氏ge Materna係綜合維他命丸.我果時陀仔都有食.

珍珠宮

我個婦科醫生都係開materna比我,話有齊晒維他命同葉酸,有左都唔怕食,食定打底先,仲話係專開比d孕婦食,好好架喎!

男爵府

根據qmh 給我的資料在懷孕前3個月便應開始服食含0.4mg的葉酸, 所以我都食咗差唔多4個月, 我係食善存的. :-P

首頁

尾頁

跳至