自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

珊瑚宮

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 大廚勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 春季勳章 炎夏勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

今日ge一單新聞,有個女人俾e生誤診;以為自己冇懷孕,於是照x光,食西藥....... 點知過多些日子仲未黎m,再走去驗先知已有左3個月,最後佢唯有放棄個bb..... 如果你係個媽媽,你會
a.即時終止懷孕

b.過多幾個月照左有問題先唔要

c.信自己決定生!!!!

d.其他(打埋原因)

睇睇各jm ge回覆,之後我會分享一單我ge真人真事

各jm,以下係發生喺我身上ge一件事,藉住呢一件事我想鼓勵各jm無論咩事都唔好輕易放棄原來要黎到這世上ge小生命

2012年1月23大年初一,我地4兄弟姊妹跟住媽媽返大陸過新年,原因係已經好多年冇返過去過年,今年難得幾個人一齊放假,所以就決定一齊返去,嗰日真係好凍好凍,上車前、上左大巴後我一樣凍得全身發震,4個小時後我地終於返到目的地;第2日我地4個會跟舅母回娘家度過一個下午,但我食完早餐後身體真係好攰好攰,於是又走左去訓,訓到舅母黎叫醒我,但我依然攰到唔想起身,但舅母興致勃勃,我就起身同大家一齊去舅母外家。

食完晚飯後,細佬去左搵阿姨陪佢一齊去買第2日過深圳ge車飛,因為我同細佬打算年初3就回港。當晚有落雨,雨後舅母問我係唔係想出街行下,就係咁我同舅母、舅母ge外姪女敏敏,3個人一齊去行夜街,行行下我覺得我俾一鼓力量喺後面推左一下,推到我雙腳離地,然後成個人訓左喺濕立立ge地下,跟住就係舅母同敏侯ge驚叫聲,我好聲起身,但我發現我全身冇力,起唔到身,我被扶起後先知我係俾綿羊仔撞左一下,回頭,我見到個男人手中仲有一支煙,佢向舅母解釋係因天雨路滑先會失控撞到我,仲自動請纓車我走醫院,坐上架綿羊仔伏喺個男人背上,嗰下我好肯定個男人一定飲左唔少酒,送到醫院醫生同我做最初步檢查,當醫生接落我盤骨位,真係有dd痛,於是佢地就安排我照x光,基本上我當時係嚇到呆呆滯滯,佢地安排我做咩我就做咩,等緊照x光時,黎左一大班人,(我ge親人同對方ge親人),醫生見我冇咩反應就問我舅母我嫁左未?我舅母話未,於是我就被送左去照x光,前後照左3-4張,再開左一張藥單,叫我地自己去藥房買;離開醫院前個醉酒男係都係俾d錢我地,我舅母死都唔肯要... ...喺我地大陸發生呢d事,如果收左人錢,日後有咩事都冇得追究... ... 返屋企前舅父車我地去買左d藥,食左藥後我就去左訓,媽媽叫我唔好如期回港,但我一定要返

返左香港我依然有食嗰d藥;然後有一日,我突然醒起好似好耐冇黎過m,睇返記事薄,果然,已經接近2個月冇黎,即刻去買左支驗孕棒,未驗前我真係好驚,我照過x光、食左d藥,我反覆睇過嗰2樽藥,當我睇到"孕婦忌服"四個大字,我更加驚... ... 當晚一驗,我真係晴天霹靂,2條紅線!!!!係2條紅線!!!!! 我真係好希望我只係眼花,但根本係事實! 朋友介紹我去見一個c家醫生,見完個醫生行出診所,我覺得成個世界都好灰好灰,我d眼淚喺眼內打轉,個醫生一聽我話照過x光就即叫我落!! 我同男朋友(當時未結婚)講,男朋友話再過些日子先;幾日後男朋友叫我去政府健康所見一見醫生,呢一次個醫生話其實影響好微。就係因為呢個醫生我決定無論如何一定要生落黎

故事到呢度其實都差唔多講完,bb最後咪就係今日時時刻刻嘈住我ge化骨龍,但講真,我懷住佢幾耐,我就擔心幾耐,但我同老公有個約定,第日無論bb係幾咁唔完美,都係我地ge寶貝!再講,期後我再見過ge醫生同我講:如果個胎真係有嚴重問題,即使我咩都唔做佢都會自己走... ...我呢個x光bb如今4個月了,10精靈,4肢好有力,所以,jm們,如果第日你不幸在不知懷孕情況下發生左d唔愉快ge事,請唔好急於放棄這一條生命,或者過多幾個月照一照,你會發現個胎正常無比

子爵府

爸B勳章

丫雅 發表於 13-1-12 12:45
今日ge一單新聞,有個女人俾e生誤診;以為自己冇懷孕,於是照x光,食西藥....... 點知過多些日子仲未黎m,再走去 ...

B
My child, you hold the whole of my heart in your small hands

男爵府

回覆:不知已懷孕,照左x光......

b

pollytopig  X 2  發表於 13-1-13 18:44

別墅

引用:今日ge一單新聞,有個女人俾e生誤診;以為

原帖由 丫雅 於 13-01-12 發表

今日ge一單新聞,有個女人俾e生誤診;以為自己冇懷孕,於是照x光, ...
聽E生安排,生得就生,不得就

AAACCC  x3  發表於 13-1-12 19:13
ivory0915  x 2 ~  發表於 13-1-12 16:05

你生氣,是因為自己不夠大度;你鬱悶,是因為自己不夠豁達;你焦慮,是因為自己不夠從容;你悲傷,是因為自己不夠堅強;你惆悵,是因為自己不夠陽光;你嫉妒,是因為自己不夠優秀……凡此種種,每一個煩惱的根源都在自己這裡。所以,每一次煩惱的出現,都是一個給我們尋找自己缺點的機會...

珊瑚宮

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 大廚勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 春季勳章 炎夏勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

寶貝Grace 發表於 13-1-12 12:49
聽E生安排,生得就生,不得就
會聽取幾多個e生ge意見?

寶貝Grace  一個已足夠,我會堅持優生優育  發表於 13-1-12 23:02
ivory0915  second opinion ~  發表於 13-1-12 16:06

珍珠宮

好媽媽勳章

聽多幾個醫生意見先,不過我估我會A多

angieyu  X3  發表於 13-1-13 00:18
無望  X2  發表於 13-1-12 19:54

珊瑚宮

寵壞了 發表於 13-1-12 12:53
聽多幾個醫生意見先,不過我估我會A多
閣下有小朋友嗎??

珍珠宮

好媽媽勳章

引用:Quote:寵壞了+發表於+13-1-12+12:53+聽多幾

閣下有小朋友嗎??
有兩個

大宅

都係會問多幾個醫生意見先!

男爵府

玩具勳章

我會B

大宅

我有相同經歷,照

水晶宮

畀面勳章 親子王國15週年勳章

引用:Quote:寵壞了+發表於+13-1-12+12:53+聽多幾

閣下有小朋友嗎??
醫生意見無用架,全部不至可否的答案,我當時睇左4 個醫生也是否的,無寧兩可

公爵府

環保接龍勳章

我媽媽當年都唔知有左我之下照左,我無事喎

珊瑚宮

cookiechick 發表於 13-1-12 12:57
我有相同經歷,照
最後你ge選擇係???

男爵府

虎到金來勳章 2018復活節勳章 BK Milk勳章

A 2.3個月都唔知有左應該唔恨要,順便搵個藉口比自已

男爵府

hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章

多數係a

子爵府

明明自己驗左無所以照左x光,照完無耐發現自己有左6週!好彩無事!阿囡就黎一歲喇

angieyu    發表於 13-1-13 00:20
wcpcelia    發表於 13-1-12 15:06

珊瑚宮

bwingb 發表於 13-1-12 13:01
A 2.3個月都唔知有左應該唔恨要,順便搵個藉口比自已
jm.....唔鍾意小朋友?

珊瑚宮

SW_Ball 發表於 13-1-12 13:04
明明自己驗左無所以照左x光,照完無耐發現自己有左6週!好彩無事!阿囡就黎一歲喇

...
好彩你ge決定正確,當初要與唔要之間有掙扎過?

水晶宮

A, 唔想出左事後,害了小朋友一世。

shop_baby    發表於 13-1-14 02:24
angieyu    發表於 13-1-13 00:20
無望    發表於 13-1-12 19:55

首頁
12345...9

尾頁

跳至