自由報料

跳至

首頁

尾頁

別墅

原來川崎症是這樣的

病 情 延 誤   心 臟 血 管 擴 大 兩 倍
川 崎 症 女 童 四 度 求 醫 未 能 診 斷

三 歲 半 的 雯 雯 , 外 表 與 常 人 無 異 , 一 個 多 月 前 , 她 因 發 燒 、 眼 紅 、 手 腳 出 紅 疹 , 多 次 向 一 家 醫 療 聯 營 中 心 旗 下 一 名 兒 科 醫 生 求 診 , 惟 雖 然 病 徵 明 顯 , 該 醫 生 卻 未 能 診 斷 出 雯 雯 患 上 川 崎 症 。 由 於 病 情 被 拖 延 , 現 時 雯 雯 心 臟 血 管 較 常 人 擴 大 兩 倍 , 難 以 收 復 。 雯 雯 父 親 指 摘 有 關 醫 生 斷 症 馬 虎 。

「 川 崎 症 有 五 、 六 樣 病 徵 , 我 個 女 都 中 三 、 四 樣 , 專 科 醫 生 冇 理 由 睇 幾 次 都 診 斷 唔 到 。 」 雯 雯 父 親 鄧 先 生 激 動 地 說 。

當 作 上 呼 吸 道 感 染
鄧 先 生 憶 述 , 5 月 2 日 其 女 兒 雯 雯 因 左 頸 腫 脹 及 發 燒 , 體 溫 達 華 氏 101 度 , 於 是 由 家 人 陪 同 , 向 沙 田 希 爾 頓 中 心 康 健 綜 合 醫 務 中 心 曹 姓 兒 科 醫 生 求 診 。 雯 雯 服 藥 三 日 , 病 情 沒 有 進 展 , 嘴 唇 乾 裂 、 眼 紅 及 手 腳 出 紅 疹 等 症 狀 漸 漸 浮 現 。 至 5 月 14 日 雯 雯 第 四 度 向 該 醫 生 求 診 , 醫 生 仍 將 雯 雯 當 作 上 呼 吸 道 感 染 來 醫 治 。
由 於 病 情 沒 好 轉 , 鄧 先 生 於 5 月 17 日 攜 雯 雯 到 另 一 間 診 所 , 該 醫 生 立 即 安 排 雯 雯 照 肺 , 並 叮 囑 他 如 兩 、 三 日 後 雯 雯 仍 未 好 轉 , 要 立 即 到 醫 院 進 行 詳 細 檢 查 。 兩 日 後 , 鄧 先 生 見 女 兒 病 情 依 舊 , 遂 安 排 她 到 私 家 醫 院 檢 查 , 終 證 實 雯 雯 患 上 川 崎 症 。 醫 生 稱 , 雯 雯 心 臟 血 管 有 發 大 象 , 需 即 時 注 射 丙 種 球 蛋 白 , 並 稱 如 及 早 施 針 藥 , 可 減 低 心 臟 血 管 所 受 傷 害 。 後 來 , 他 安 排 女 兒 轉 到 沙 田 威 爾 斯 醫 院 治 理 , 醫 生 指 其 女 兒 心 臟 血 管 已 較 常 人 粗 兩 倍 , 屬 永 久 損 害 , 須 定 時 服 用 阿 士 匹 靈 , 待 血 管 慢 慢 收 復 。
鄧 先 生 質 疑 女 兒 在 病 發 初 期 , 病 徵 明 顯 , 四 度 向 曹 醫 生 求 診 , 均 未 能 驗 出 女 兒 患 上 川 崎 症 , 令 他 甚 不 滿 。

醫 生 解 釋 並 無 失 誤
本 報 曾 向 被 投 訴 的 康 健 綜 合 醫 務 中 心 查 詢 , 了 解 投 訴 個 案 詳 情 , 該 醫 務 中 心 營 運 部 黃 小 姐 表 示 , 不 會 就 事 件 作 任 何 回 應 。
鄧 先 生 其 後 稱 , 本 報 轉 介 有 關 投 訴 到 該 醫 務 中 心 後 , 他 曾 致 電 該 診 所 索 取 醫 療 報 告 。 被 投 訴 的 曹 醫 生 在 電 話 中 解 釋 並 無 醫 療 失 誤 , 但 在 整 個 傾 談 過 程 中 , 曹 醫 生 從 沒 向 他 問 候 女 兒 近 況 , 感 到 他 對 病 人 漠 不 關 心 。

川 崎 症 病 徵
1. 持 續 高 燒
2. 眼 睛 紅 腫 、 發 炎
3. 皮 膚 出 紅 疹
4. 手 及 腳 掌 腫 脹 、 脫 皮
5. 口 唇 紅 腫 、 乾 裂
資 料 來 源 : 兒 科 專 科 醫 生 馮 宜 亮
這個 Doctor 在 Sha Tin 好出名

我有兩位小朋友,一個boy 7 歲,一位girl 4 歲.

大宅

Re: 原來川崎症是這樣的

希望這位小朋友快些康復。

我都遇过類似医生,断錯症不特止,仲話妳地的做父母'賴'紧張,話係社會嘅錯 ,迫到医生要係咁開抗生素wor,睇病快过打針,佢至 short short地!
願你開開心心、快高長大、聽教聽話!!

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

E個醫生係唔係曹貴x(女既相反)呀
[size=medium]穎慧賢淑是伊人,怡悅自樂最歡欣

男爵府

珍珠宮

熱血金章 睛靈勳章 BK Milk勳章

個醫生咁都得?

不過又學識咩叫[川崎症]!
最簡潔的一個抱擁, 也覺熱烘

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

就算中左4樣病症政府醫院都唔會注射丙種球蛋白,因為成本要幾千蚊,問點解仲唔落藥救佢,醫生話要中5樣先可以落藥,因資源有限喎。
一定要在7天之內注射丙種球蛋白否則冇用。
小朋友發高燒燒到104至105度,有大醫生實習醫生係度睇因少見病例,呢個大醫生話落藥,呢個又話未中5樣唔落得藥。
結果小朋友燒足6日轉浸會醫院,但又重覆再驗血,照x光,驗呢樣驗嗰樣,等到報告出又錯過落藥黃金時間,最後只好食阿士匹靈。
呢件事發生在2年半前。 :-( :-( :-( :-( :-( :-( :-(

民房

Hello sukilam,

係度分享

用戶要求終止服務

我仔睇開佢,轉唔轉好呢?沙田市中心邊個兒科好?

別墅

我往沙田,但去上水悌私家 Doctor ,佢好好的,有興趣 P m 我.
我有兩位小朋友,一個boy 7 歲,一位girl 4 歲.

大宅

I have similar experience when my boy is 4 months old. He got high fever and red lips only. At the first 2 days of fever, the doctor said he got flu only, but he refused to take milk and water, so the doctor asked me to send him to hospital because worried 'lack of water'. After the hospital checking, they said no flu germs after lab test, guess he got 'Kawasaki' but he had only 2 symptoms. So the hospital doctor asked me to make decision, give '丙種球蛋白' or not, if gave, then he shall bear the name 'patient of Kawashaki' if not gave, then may affect his heart.

At that moment, I have no choice, must give '丙種球蛋白' , his fever disappeared after 2 hours. Luckily, we made decision within 5 days. No influence on his heart at the end. Thanks the hospital and doctors (東區醫院).

男爵府

應該係呢隻野 :evil:

~5年前, 我女比佢睇左3次都唔係好得, 我老公問佢點算, 佢竟然答: 係咁gar la, 我呢度係得呢幾隻藥咋 :evil:
shirleyauhc 寫道:
E個醫生係唔係曹貴x(女既相反)呀

子爵府

請問呢種病係點樣傳染架?又或者你女兒怎樣感染呢!可否告知?
[quote]
chuchuching 寫道:
Hello sukilam,

係度分享
只有存在愛人,聖靈的心,寬恕,體諒就能快樂!

男爵府

畀面勳章

我都想知,重有,我亦想知你個相熟醫生叫咩名及在那裡有診所及聯絡電話?收幾多錢?是否兒科?

大宅

BK Milk勳章

川崎症無得傳染架,我有朋友都有這種病, 佢話多數人係遺傳,但到而家為止醫學界都係未搵出病因, 我個囡5月尾時都懷疑過係這種病, 佢有膂哂以下病徵1. 持 續 高 燒 2. 眼 睛 紅 腫 、 發 炎 3. 皮 膚 出 紅 疹4. 手 及 腳 掌 腫 脹 、 脫 皮5. 口 唇 紅 腫 、 乾 裂 ,仲有一樣係淋巴腺會腫脹,我個囡佢就係因為發燒,淋巴腺腫脹去睇私家醫生,話佢淋巴腺發炎, 點知幾日都唔退燒,仲出紅疹同雙眼出紅根,跟住去睇政府醫生, 又話佢係藥物敏感,只係比退消藥佢食, 都第2晚我個囡對腳有少少腫,點知都第3日下晝就連手都腫埋, 點一點都叫痛,連行都行唔到,跟住就同佢去屯門急証室, d醫生又話以佢臨床經驗應該係出麻疹, 要轉去瑪嘉烈傳染病房, 去到幾個醫生講既野都唔同,一時話猩紅熱, 一時話川崎症, 一時又話兒童類風濕關節炎, 因為醫生話其實呢3個病既病徵大致上一樣,所以好難即時知係咩,都係要靠臨床經驗同抽血驗先知,但最終驗血報告出左,甚麼都驗唔到,佢地都係肯定唔到, 到最終個顧問醫生都係話要用藥逐樣試, 初初用口服抗生素都唔退燒同手腳都係腫, 後尾好彩轉用針打抗生素後退左燒又消左腫, 醫生話如果係川崎症, 一定要打丙種球蛋白先會退燒喎.話我個囡退左燒應該唔會係川崎症喎, 到而家為止醫生都係話多數係猩紅熱,但都唔係肯定答案. :cry:

子爵府

chuchuching,

我個女係半年前都中左"川崎症", 食左2個月亞士匹靈就停藥唔使再食la. 個兒科既心臟科醫生就only叫我地每年同女女照一次心電圖作例行式檢查.

想問問你同女女去QE專醫川崎症個醫生繼續follow up,到家

民房

Dear monchui,

川崎症不是傳染病,佢同一般病此箘一樣(好似感冒箘咁),係唔知從那裹感染到架!果時我

民房

Dear all,

川崎症不是傳染病,佢係一種病箘,亞女係經高醫生轉介我

民房

thks

大宅

好媽媽勳章 BK Milk勳章

個醫生咁都有醫得?
似乎私家醫生重馬虎過政府醫生???? $?$???

男爵府

[size=xx-small]彰彰221出世,最鍾意食呀,食呀~[size=xx-small]安安1216出世,都好鍾意食食~

首頁

尾頁

跳至