嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

9個月大碼BB的媽咪,想參考下你地BB食邊隻奶粉?

我BB 6個月起轉了2號奶粉,之後也沒有明顯增磅,發燒過後更不肯食奶,而家仍只重14磅.....唔知係唔係奶粉同BB唔夾,想轉奶粉.....

想先參考下各位既BB食邊隻奶粉.....請指教!!!

大宅

好媽媽勳章

Re: 9個月大碼BB的媽咪,想參考下你地BB食邊隻奶粉?

try 羊奶粉.
My 1st son has only 17lbs when he was on year old.
Then I try to feed him 羊奶粉 once he recover from sickness.
Then the situation improved a lot.

公爵府

好媽媽勳章

bb個體重怎樣ar∼∼∼
其實過了頭幾個月....
bb的體重增長會變慢....
不過個個bb有別...發展唔同ga

我個囡囡係細碼bb,無論身高,頭圍,體重...適中
6-10個月時全人奶,第十個月開始人奶+奶粉....
第十一個月之後...全奶粉...飲香港雪印
另外四個月開始食糊仔,六個月之後佢唔食糊仔要食飯飯
一歲時...我個女體重8.7kg....

珍珠宮

叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章

我個仔轉2號時轉左惠氏, 越飲越瘦, 而家拿拿林轉翻明治.

佢有10.5kg now

伯爵府

玩具勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

我個囝出世得6磅,一路食美素力,美素樂,6個月已經係大碼BB,而加14個月食美素高.

大宅

我個仔仔喺飲雪印, 都幾好架, 又唔會太甜, 又不會太熱氣. 而且我又聽朋友講話飲雪印的小朋友一般都比較高, 不過就唔知真定假.

不過我喺買卓 x 的雪印, 即日本製造的, 因為佢比起澳洲製造的無咁甜, 同埋都好香, 但因為卓 x 成日都無貨, 所以我每次都會買定幾罐.

複式洋房

唔該哂各位!!!

Hi jannlly,
我bb出世5磅幾,而家9個月都係得14磅....佢其實出世到而家都無一個體重增長好快既時期

所以,有d 擔心...

jannlly 寫道:
bb個體重怎樣ar∼∼∼
其實過了頭幾個月....
bb的體重增長會變慢....
不過個個bb有別...發展唔同ga

複式洋房

兒科醫生叫人 9 個月先轉奶粉架.....
因為 bb 係6 個月度開始會出牙仔....
係呢個時候同bb 轉奶粉...佢會腸胃不適...
再加出牙仔會好"紋"憎.....咁會令 bb 唔肯飲奶...
同埋初生奶粉..營養高 d bb 食會大隻 d 架....
等到佢 9 個月...牙仔出到咁上下..先幫佢轉奶粉~~
好多日本奶粉都係 0-9 個月.. 9個月- 3 歲架....

首頁

尾頁

跳至