夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

讓唔讓番間房出黎好呢??

結婚初期同6299一齊住,6299讓左間主人套房俾我地,佢地就在一間單人房放張雙人床,間房變得好細.....

而家我同老公bb搬左出黎住,每星期都有兩晚返佢地度過夜....老公都問過我,好唔好讓番間主人房俾佢地,佢都係一片孝心,想父母住得舒服d....但咁樣,我地返去果兩晚,bb就唔夠地方訓,要同我地同床,而bb出世已習慣了自己訓的....

所以我唔係好想讓間房出黎.....對我黎講,我亦都唔係好想訓係佢地間房.....

你地點睇呢??

大宅

Re: 讓唔讓番間房出黎好呢??

如果你一定要每個星期都番去訓,咁你可以掉番間大房比你老爺奶奶,你將BB&BB床都放埋過去可以嗎?
另我覺得,既然你地都搬咗啦,咁仲點解要HOLD住間大房呢?唔通就係為咗每個星期果兩DAY?咁好似唔太合理喎...
當初你結婚佢地都讓間主人套房比你,其實已經好"偉大"喇,講真,唔係個個老爺奶奶都咁好架...
以上係我少少意見,如有得罪,請見諒..

男爵府

梗係讓啦, 人地唔出聲自己要識做, 要人開到聲就無引啦, 間屋又唔係你嘅....

男爵府

你先一個星期兩日都話唔好,咁你62 99一年365日都係間細房,咁佢哋點呀,你都搬咗la,重霸住間房嚟做乜?

琥珀宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 有「營」勳章 2011至尊種植勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

點解一個星期要返去訓兩日呀 ? 唔返咪得囉, 咁讓番間房俾6299 自己又唔駛咁迫

禁止訪問

男爵府

你返去訓兩日,但你6299訓足7日係間細房到,你自己都識講啦,放了雙人床會好細。

做人你好我好,要自己識做呀,趁老人家未出聲又或者無家人出聲前自己應該讓番出來俾他們訓啦。你訓緊間房都係人家讓出來俾你訓,你自己都係訓過兩日,你自己能屈能伸些啦,敬老積福呀。

男爵府

你6299從來未為因你要來住, 讓左大房比你而長期住迫房, 又計住又厭細, 佢地想你住得舒服, 現在你只因一兩天要住得舒服, 要享受, 唉, 只可講句, 自私自利.

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

梗係要讓番出黎喇!
當年佢地都咁識做比你地訓大房,
而家你地搬走仲霸住間房?
BB 慣左自己訓咪好囉,
訓邊都唔影響你地,
張床仔推去邊都得喇。
你住兩晚都話唔想訓佢地間細房,
難為佢兩老你地搬左仲要訓嗰度呀!
做人要過得自己過得人,唔好咁自私。

子爵府

以前我又係跟62 99一齊住,之後 我哋兩公婆搬咗出嚟,咁 理所當然 我哋要讓番間套房出黎喇。 佢哋兩个老人家自細已捱了不少苦頭,我真係唔想佢哋長期屈住喺間細房訓。

大宅

我都覺得你要讓番出黎,當初你們住的時候,6299都吾介意讓比你們2公婆瞓,目的都係想你們瞓得舒服姐,依加你走了,why你會咁介意讓番出黎比6299呢

你應該"將心比己"
昨日2人行....今後3人行

複式洋房

老實講丫.間房本來唔係你.而今你都已經搬左出去住.好應該比番間房兩老住.將心比己.

男爵府

[quote]
b肉兜兜 寫道:
如果你一定要每個星期都番去訓,咁你可以掉番間大房比你老爺奶奶,你將BB&BB床都放埋過去可以嗎?
另我覺得,既然你地都搬

別墅

你62 99都算林善, 自己間大房丟空俾人一星期返去只係住兩晚.

你話唔想訓佢地間(細)房, 咁間套房咪又係佢地住開既, 你又唔介意? ?-(

伯爵府

如果你能讓回房間給兩老, 這會是你的美德

子爵府

讓囉~~~
話晒平時62 99 訓得多過你呵~~~

男爵府

得罪講句, 當初你地同住, 老人家係有權住大房(間屋係佢地既) 佢地都肯遷就而俾你地2個後生住, 到你地搬走時點解唔還返間房俾佢地, 雖則你地都有返去住個2晚., 學你所講, bb已經習慣自己瞓.咁咪整張bb床好等放係唔同地方, 衰d講句, 你地係房, bb係廳咁咪自己瞓到lor. (要獨立自己瞓丫麻!)

點解你做左人媽媽都有咁既思想架~ 掉轉如果個老爺奶奶係你爸爸媽媽, 我唸你絕對唔會係度猶豫lor!

"所以我唔係好想讓間房出黎.....對我黎講,我亦都唔係好想訓係佢地間房....." → 當初你搬入去住個時,你都係住佢地本身既房架啦...你呢一刻竟然嫌棄呀?!

希望你徹底反省下你既思想啦!!!~

大宅

好媽媽勳章

十分同意vickym的講法,其實你問心,你唔係介意佢哋住 過間細房,以前大房佢哋夠住過啦,你又住?你係唔想住細房就真,做人唔好咁自私,恕我直言

伯爵府

熱血金章 大廚勳章

點解要考慮? 自己應該要識做o

大宅

人o地個仔唔出聲你都應該o拿o拿聲自己提出先,家陣人o地個仔都出聲你仲要諗。
換轉係你父母又怎去處理呢。

為人父母就要做好榜樣,你驚唔驚自己的子女另一半將來咁對你,佢o地都唔理丫。自己諗清楚喇。

首頁

尾頁

跳至