烹飪搵食

跳至

首頁
12345...22

尾頁
該用戶已被刪除

Re: 喜歡自製豆腐花豆漿的朋友請進

大宅

喜歡自製豆腐花豆漿的朋友請進

做豆腐花不一定只用 ﹕石膏粉,
也可以用 ﹕魚膠粉,效果是一樣,本人試過

魚膠粉放在碗內, 把煮好的熱豆漿,慢慢的加到碗中,輕輕的攪拌至魚膠粉全部溶化為止,靜待 30 分鐘,再放進雪櫃。

男爵府

scholastica 寫道:
我教了賓賓後, 每天都要她弄豆漿, 一日一LIT左右, 因老公鍾意飲, 對仔仔也好,自己落糖, 又不會太甜, 黃豆在CITY SUPER 買, 因天天飲, 所以貴 D 都買有機個隻牌子, 但不知為何只能STAY 一日, 第二日就變KIT, 飲唔到.

我發覺如果 d 豆漿冇滾瀉過, 就冇咁易變KIT.

大宅

請問石膏粉那處有售,幾多熱豆漿配幾多石膏粉/魚膠粉?

願你開開心心、快高長大、聽教聽話!!

複式洋房

mango22 寫道:
[quote]

咁咪好難law, 好易滾喎.
"不遷怒者 , 求諸己 ;
不貳過者 , 見不善之端而止之也"

見了便做做了便放下了了有何不了
慧生於覺覺生於自在生生還是無生

男爵府

如果用魚膠粉, 係咪一定要涷食?

男爵府

[quote]
mango22 寫道:
[quote]

咁咪好難law, 好易滾喎. [/quote]
我 ke 做法係, 用個大 d ke 煲, 等佢大煙開始有少少泡, 就要熄火, 因為個爐重熱, 佢會繼續滾, 但就唔會滾瀉, 因為熄左火, 個爐開始 cool down, 你見到 d 泡會散開, 再開火, 如是者2, 3次, 你用慢火煲, 佢會滾但唔會滾瀉..! 咁你就可以煲耐一陣 (豆漿一定要煮熟, 唔係會中毒)

珍珠宮

好媽媽勳章

[quote]
DDMAME 寫道:
其實我有一段時間沒有做豆漿,只可以憑記憶告訴你。

黃豆: 尋找自己喜歡的黃豆,試過在一般雜貨舖和"百佳"的有機黃豆(減價就買)。

煲: 用同一個煲來煲豆漿,好處是方便將來調較豆漿的濃度和份量。亦都可以用攪伴器的杯來決定水的份量。

份量: 沒有一定確實的份量,包括水、黃豆、糖(片糖)。

隔豆渣袋一個。

做法:
(1) 將黃豆用水洗淨後,用水浸過夜。
※通常我一量杯作為標準。
(2) 已浸透的黃豆放進攪伴器中加水至2/3再磨細約5分鐘。
自已的攪伴器是1.5公升。
(3)用隔豆渣袋隔去豆渣,留下豆漿水,而豆渣可以用來做植物肥料。
(4)將豆漿水放進煲內,大火滾後轉後中/小火,最少要5分鐘。
※自已喜歡將豆渣和豆漿水一起煮,味道較濃,最後才隔渣,不過較易濃底。其間不能走開,極容易滾出來。
(5)落糖試味。

最後解釋為什麼份量沒有一定,如果今次用一量杯黃豆加半煲水,做出來的豆漿太稀和豆味太淡。下次可以將豆加多一點或者將水份減少一些,就是用這個方法來找出自已想要的豆漿。

至於豆漿放在雪櫃放一夜是很是容易變壞的話,有可能是

子爵府

咁值唔值得買一部? 咩牌子好? ?-(

值呀,我個部左三年啦,整左起碼百幾次架啦 又係全不锈鋼,易清洗

屈人寺個d我朋友買過,佢話唔好用,依家收埋左無用lu∼
[size=large]Honney的美食廣場<b><font size="medium"><font color="CC9933">Honney & Monogram 私房菜

水晶宮

畀面勳章 環保接龍勳章

Honney 寫道:
[quote]
咁值唔值得買一部? 咩牌子好? ?-(

值呀,我個部左三年啦,整左起碼百幾次架啦 又係全不锈鋼,易清洗

屈人寺個d我朋友買過,佢話唔好用,依家收埋左無用lu∼[/quote]

Honney,

你家陣用緊乜野牌子呀? 我心郁郁想買"威馬", 因為好似好方便, 又唔洗清洗條發熱線, 因為勁難洗。

我試過係屈人寺買左部"小x星"(好似係呢個名), 用左幾次, 因為覺得洗發熱線好煩, 停用左幾個月, 再用返就已經壞左。
謀事在人,成事在天,個天先係最終揸"fit"人!!

你恨的人,來生不會再見,所以別在他身上浪費時間;你愛的人,來生也不會再見,所以今生要好好對他。

子爵府

mclam 寫道:
Honney,

你家陣用緊乜野牌子呀? 我心郁郁想買"威馬", 因為好似好方便, 又唔洗清洗條發熱線, 因為勁難洗。

我試過係屈人寺買左部"小x星"(好似係呢個名), 用左幾次, 因為覺得洗發熱線好煩, 停用左幾個月, 再用返就已經壞左。

我用緊prima,發熱線要洗架咩?我最緊要個隔豆個網易洗,呢個就勁易洗啦,總之成個都易洗啦 :mrgreen:
[size=large]Honney的美食廣場<b><font size="medium"><font color="CC9933">Honney & Monogram 私房菜

水晶宮

畀面勳章 環保接龍勳章

Honney 寫道:
[quote]
mclam 寫道:
Honney,

我用緊prima,發熱線要洗架咩?我最緊要個隔豆個網易洗,呢個就勁易洗啦,總之成個都易洗啦 :mrgreen: [/quote]

係呀, 個網都ok, 因為個部野係用發熱線去煮滾d豆漿, 所以會痴左d"類似豆渣"既野係條線度, 如果洗唔乾淨, 積埋積埋仲難洗, 不過家陣部機唔知有冇改善。

我見威馬係攪豆同煮豆漿係分開既, 攪完豆之後, d 豆漿就會轉左去隔離個壺度煲, 個壺係類似咖啡壺, 發熱線唔會接觸到d豆漿, 不過部野都幾大部, 同埋都唔平。

你恨的人,來生不會再見,所以別在他身上浪費時間;你愛的人,來生也不會再見,所以今生要好好對他。

水晶宮

畀面勳章 環保接龍勳章

威馬豆漿機

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

豆腐花我做過幾次都失敗
唔知點整
可唔可以教下我???

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

石膏粉裕記有得賣架
好平
一包有排用

珍珠宮

2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章 親子王國15週年勳章

威馬$688(特價) 係邊度買呀??

"Y_Y"-yvonne 寫道:
[quote]
[quote]
Honney 寫道:

要浸呀,起碼四小時,做幾多視乎你部機容量∼

咁值唔值得買一部? 咩牌子好? ?-( [/quote]

屈人寺平D$238乾濕豆,還可煲其他糖水及粥.
威馬$688(特價)只可做乾濕豆.
另一部甜品機,$13XX,都是可做乾濕豆及其他甜品.

全部都可全自動,加豆加水一按就有得飲.
家[/quote]

大宅

威馬可在Fortress, the Best, Tai Lin, Broadway, etc..

我覺好好用 compared 以前買嘅金企鹅 ($6xx), Fotomax ($2xx)。
catjeffcat 寫道:
威馬$688(特價) 係邊度買呀??
願你開開心心、快高長大、聽教聽話!!

複式洋房

Honney 寫道:
加拿大黃豆係好多雜貨舖都有架,你買前問清楚佢d係豆係邊樹黎既,加拿大既豆大粒過中國豆好多架,價錢都貴過中國豆~

我自己就唔落糖,呀囡既我就落三溫糖~

honney,
請問三溫糖係邊度買嫁?係咪台灣,日本出?
"不遷怒者 , 求諸己 ;
不貳過者 , 見不善之端而止之也"

見了便做做了便放下了了有何不了
慧生於覺覺生於自在生生還是無生

子爵府

[quote]
Honney 寫道:
加拿大黃豆係好多雜貨舖都有架,你買前問清楚佢d係豆係邊樹黎既,加拿大既豆大粒過中國豆好多架,價錢都貴過中國豆~
我自己就唔落糖,呀囡既我就落三溫糖~

honney,
請問三溫糖係邊度買嫁?係咪台灣,日本出?[/quote]
日本出架,係citysuper有得賣∼

男爵府

我都係打算買多部威馬,因為可以一次過攪掂,可以做下第二d野,今日去睇過都無特價 :cry:

首頁
12345...22

尾頁

跳至