烹飪搵食

跳至

首頁
34567...22

尾頁

別墅

Re: 喜歡自製豆腐花豆漿的朋友請進

永安部機我覺得 :tongue: :tongue: , 整出黎既豆漿無味, 好稀,(我係用加拿大黃豆) 我用左2次就無用過. 都係用攪拌機整好味d, 不過好煩, 我通常會一次整4L, 可以飲兩日.

水晶宮

畀面勳章 環保接龍勳章

cindyheng 寫道:
[quote]
mclam 寫道:
[quote]
cindyheng 寫道:
今日我係永安見有部叫全自動豆漿機 $6xx,包多個隔可放
蜜瓜e.g蜜瓜奶 & 一個細木桶仔放豆腐花
我睇佢試做過程都係 15-20 min,都係可以煲熱埋 d 豆漿,
又易清洗,白色部份洗發熱線,豆隔,最後更係邊明容器就係
禁簡單,所比巧濾買吾買好,吾知有冇人用過呢?

吾肯定係咪呢部,但樣就有 9x%似

發熱線外露, 整完要洗一餐。

但我見佢整完即浸一浸就洗然後抹,好易咁 bor,
係咪整完吾即洗就''爛''洗 d 呢?[/quote]

我以前用屈人寺個部, 我用完之後已經即刻用水浸住條發熱線, 但係我都覺得係難洗, 加埋個網要洗得好乾淨。我唔會再買發熱線外露既豆漿機。

如果你唔嫌麻煩, 你都可以考慮。
謀事在人,成事在天,個天先係最終揸"fit"人!!

你恨的人,來生不會再見,所以別在他身上浪費時間;你愛的人,來生也不會再見,所以今生要好好對他。

珍珠宮

2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章 親子王國15週年勳章

mclam,
我同你 same case 不過都好過你少少, 都用左好多次, 之前個幾個月唔得閒無整, 上個月

子爵府

通常完成所有程序,即攪好豆,煲好后,我唔會即刻倒出黎,我會有佢浸半個鐘,等佢D味出D(我自己覺得咋) :mrgreen:

catjeffcat,
乾豆攪拌我怕部機好快瓜柴

[size=large]Honney的美食廣場<b><font size="medium"><font color="CC9933">Honney & Monogram 私房菜

珍珠宮

2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章 親子王國15週年勳章

但係威馬呢部機佢係隔左 D 渣先至加熱, 所以唔可以好似你咁講可以再沒

大宅

啱啱去Citysuper買咗 有機黄豆同黑豆, 依家整緊...好祈待
www.bfmoms.com.hk
~哺乳衣、儲奶袋、Baby Sling 揹帶、Baby Pouch 育兒袋~

複式洋房

青味可能煮時間唔夠,味唔夠可能水多豆少!請參考我post過的方法!係煩D要食好野無法!唔得再研究! :wink:

珍珠宮

想問下係 CITYSUPER 買幾錢呀???

mclam, YanYan0116, momwithcare,
今晚整左由開始攪豆至煮好全程用左 20 分鐘由 7:28 開始整到 7:48 分攪掂, 可能因為天氣熱所以咁快, 都有豆味 OK 啦, 我都買左有機黑豆試埋, 再等我準備好就研究整豆腐花.....

momwithcare,
你話之前部機嘈, 咁其實攪拌機原理點都會有少少嘈, 以前屈人寺個部都幾嘈架, 威馬呢部都 ok 唔算好嘈 (都叫有 2 層隔住).

HinHinMa 寫道:
啱啱去Citysuper買咗 有機黄豆同黑豆, 依家整緊...好祈待

水晶宮

畀面勳章 環保接龍勳章

catjeffcat,

係咪即係乾豆+其他都係唔可以多過量杯既一半?

你恨的人,來生不會再見,所以別在他身上浪費時間;你愛的人,來生也不會再見,所以今生要好好對他。

珍珠宮

我都未整過所以都係領悟到乾的物體只可放量杯半杯, 即係個杯 mark 住指示個度, 佢應該係以乾豆計. 個食譜後面有 hotline 不如你打去問吓呀!! 如果你問左話我知呀!! thanks!!

mclam 寫道:
catjeffcat,

水晶宮

畀面勳章 環保接龍勳章

catjeffcat 寫道:
我都未整過所以都係領悟到乾的物體只可放量杯半杯, 即係個杯 mark 住指示個度, 佢應該係以乾豆計. 個食譜後面有 hotline 不如你打去問吓呀!! 如果你問左話我知呀!! thanks!!

[quote]
mclam 寫道:
catjeffcat,

[/quote]

好呀!! 得閒就打去問下。

報告今朝整豆漿(用乾豆)既情況:

我先倒入乾豆, 加水, 開機, 點知架機係咁 "bb", 又唔郁, 我以為係多豆, 打開黎睇, 再攪下d豆, 開機, 冇事。(我懷疑係d 豆 click 住把刀, 所以攪唔到。)建議加水後, 攪下d豆, 等佢唔駛click 住把刀。

時間: 用左25分鐘 (由開機計至到煲好)

份量: 整出黎既份量係普通有耳杯大約2杯半, (如果多人家庭就真係唔夠。)

整埋"濕豆"再報告。

水晶宮

畀面勳章 環保接龍勳章

catjeffcat,

頭先打去問左, 係兩樣野加埋"半杯"。

珍珠宮

thanks, 原來有咁的情況會 click 豆, 不過我都係鐘意浸左 d 豆先整, 你覺得 d 豆味如何呀??? 用咩豆??? 我用有機豆很有豆味, 不過真係好貴. 其實乾濕豆的味道差不多..... 係架如果多人家庭整一壺係唔夠, 我老公當水飲都唔夠, 我都預左整 2 壺先至夠飲....

mclam 寫道:
[quote]

[quote]
mclam 寫道:

我先倒入乾豆, 加水, 開機, 點知架機係咁 "bb", 又唔郁, 我以為係多豆, 打開黎睇, 再攪下d豆, 開機, 冇事。(我懷疑係d 豆 click 住把刀, 所以攪唔到。)建議加水後, 攪下d豆, 等佢唔駛click 住把刀。

份量: 整出黎既份量係普通有耳杯大約2杯半, (如果多人家庭就真係唔夠。)

整埋"濕豆"再報告。

大宅

有機黄豆同黑豆 are same price, $25 for 0.5kg

www.bfmoms.com.hk
~哺乳衣、儲奶袋、Baby Sling 揹帶、Baby Pouch 育兒袋~

珍珠宮

thanks! 嘩..... 我買個 d 都貴, 你個 d 仲貴, 產地係邊度??

有機黄豆同黑豆 are same price, $25 for 0.5kg

[quote]
[/quote]

水晶宮

畀面勳章 環保接龍勳章

thanks, 原來有咁的情況會 click 豆, 不過我都係鐘意浸左 d 豆先整, 你覺得 d 豆味如何呀??? 用咩豆??? 我用有機豆很有豆味, 不過真係好貴. 其實乾濕豆的味道差不多..... 係架如果多人家庭整一壺係唔夠, 我老公當水飲都唔夠, 我都預左整 2 壺先至夠飲....

[quote]
mclam 寫道:
[quote]

[quote]
mclam 寫道:

整埋"濕豆"再報告。
[/quote]

我用緊d 剩餘物資, (應該係made in China), 用完之後, 會買d 靚既黃豆。

整1次, 勉強都夠我1家3口飲既, 不過一次唔好飲咁多, 每人1 日飲250ml ~ 300ml 就夠架啦!!

話時話, 部機真係將d 黃豆磨成"蓉", 如果用攪伴機, 都磨唔到呢個效果。

駛唔駛等個壺凍晒先清洗架? 我今日熱個時就洗。

我都覺得用濕豆會好d, 不過我要試晒兩個制work 唔 work 丫ma。

水晶宮

畀面勳章 環保接龍勳章

thanks! 嘩..... 我買個 d 都貴, 你個 d 仲貴, 產地係邊度??

[quote]

[quote]
[/quote][/quote]

真係好貴, 0.5kg 未夠1斤。

珍珠宮

mclam 寫道:
[quote]

[quote]

[quote]
[/quote][/quote]

真係好貴, 0.5kg 未夠1斤。[/quote]

係呀.... 我係點點綠買個 d 有機都已經覺得貴不過係 made in china, 唔知係咪外國入口, 所以咁貴呢?? 我就無即刻洗, 因為我都會等佢無咁熱先洗, 費事燙手....

水晶宮

畀面勳章 環保接龍勳章

catjeffcat,

我要等用晒D 舊黃豆先至再買, 我打算1日用黃豆, 1日用黑豆, 如果日日都用黃豆, 我怕涼得滯。

我都唔知邊度有加拿大黃豆買, 我用緊普通幾蚊1斤個d。

男爵府

我終於買左部機啦 陣間開工先

mlcam
加拿大黃豆向街市入面d買豆的雜貨舖就有架啦,唔難搵架~~

首頁
34567...22

尾頁

跳至