嬰兒用品

跳至

首頁
34567...9

尾頁

男爵府

Re: 我好嬲,巴士司機歧視BB車

如果,你好趕時間,要追巴士,咁點收左車先上車呢?
不過呢個係討論區,大家可以發表唔同既意見
本人就十分討厭一上車人都未企定就開車既巴士司機
上次我老公都係因為呢件事,嘈到個巴士司機飛起
個司機仲要好臭串

大宅

唔好話歧視BB車丫,我老公果次唔記得咩事,個司機係度嘈嘈嘈,之後老公投訴佢,投訴到果個司機揸"熱狗"(冇冷氣巴士),我記得果時仲係要係夏天黎架!!! 抵死~~

另一次我親眼見到,我果時抱住個女,冇帶bb車,有另一個媽咪左手抱bb,右手攞住架士的車,個女司機大大聲咁叫佢放入d架bb車,個媽咪就打算放個bb係張椅度,其他乘客幫佢放入d架車,叫佢唔好就咁放低個bb,叫佢抱住個bb等佢地搞架車,放入左d架bb車,女司機仲要話"再放入d啦,陣間有人上車架!!"
11am有幾多人會上"263"呀,我地上車仲要係總站,架車得幾隻貓仔,架bb車都冇阻到人,個女司機話到個媽咪喊呀,佢好冇禮貌呀!!!
之後我就大大聲聲話個女司機,"你係咪要話到佢落車,先岩你心意呀!!係咪落左車就唔阻住你呀!! "
之後女司機就冇出聲,等到夠鐘開車.......

大宅

danielmama 寫道:
我覺得唔想守規則可以選擇唔搭巴士,司機態度唔好絶對可以投訴佢,但唔該投訴之前諗吓自己係咪啱晒先囉

agree!
其實司機提醒我地收車都係為咗其他乘客及bb的安全,如果不幸發生意外,bb真係因為坐在bb車上而受傷,咁大家會唔會為咗當初堅持唔收車嘅決定而後悔...?
我都未試過唔收車上bus,我覺得咁開住架車出嚟真係好自私,講真,我入一個人$$,仲要帶埋咁大件嘅bb車上bus,又有一大袋bb野,又有bb,咁都已經佔咗好多位啦,仲想點?:wink:
我次次都係有屋企人一齊先會搭bus,可以幫手拎野,冇人幫手果日我就唔會去遠地方.
有時我覺得做服務行業都幾慘,依正規矩來做,又會比人投訴...若然唔出聲,諗住多一事不如少一事,仲衰~萬一有咩出錯,自己一定最大責任......

大宅

其實你地點做,唔駛向人交付,人就一定係有藉口,你覺得你係需要特權的話咪按你自己個做法去做.不過他日你地個b都係睇你地頭....

你講個個案我覺得係濫用"彈性處理"咁解..呢個世界唔係你地自己覺得冇問題就ok, 你地都可以大條道理話係地鐵進食,跟住話我唔會弄髒地方,食完會將垃圾帶走.又唔會食到有聲..嘈住其他搭客,對其他人全冇影響.咁我個仔又好餓.咁你地係咪又係覺得冇問題.咁係咪可以係地鐵進食呀.

我地大家都係人來的, 人係可以有planning的,明知會搭成個鐘地鐵咪早少少比個仔食先. 又或許一到步先食.一個鐘唔會餓死個仔呀?

其實我唔知大家明唔明白什麼是身教....我唔知我的言論係咪好唔啱聽,或都好冇理由..都唔明點解講咗咁多次都有人好似唔係好明我想帶出係乜..

公爵府

牛年勳章

我好認同妳的講法, 規則是要守的, 我都有犯規架, 但我會反思, 是錯就是要檢討, 好像搭車扣安全帶, 試過一段時間便衣警察捉喇! 咁香港人咪警覺囉. "原來要扣架, 唔扣會罰錢架."

Fatrix 寫道:
其實你地點做,唔駛向人交付,人就一定係有藉口,你覺得你係需要特權的話咪按你自己個做法去做.不過他日你地個b都係睇你地頭....

你講個個案我覺得係濫用"彈性處理"咁解..呢個世界唔係你地自己覺得冇問題就ok, 你地都可以大條道理話係地鐵進食,跟住話我唔會弄髒地方,食完會將垃圾帶走.又唔會食到有聲..嘈住其他搭客,對其他人全冇影響.咁我個仔又好餓.咁你地係咪又係覺得冇問題.咁係咪可以係地鐵進食呀.

我地大家都係人來的, 人係可以有planning的,明知會搭成個鐘地鐵咪早少少比個仔食先. 又或許一到步先食.一個鐘唔會餓死個仔呀?

其實我唔知大家明唔明白什麼是身教....我唔知我的言論係咪好唔啱聽,或都好冇理由..都唔明點解講咗咁多次都有人好似唔係好明我想帶出係乜..

禁止訪問

大宅

有人明就好了........

男爵府

明明明, 我諗好多媽咪都好明白事理, 除咗啲又自私又唔肯認錯嘅人

Fatrix 寫道:
有人明就好了..

民房

哈哈我都覺得講得好

其實巴士司機都是人,人人以禮相對你話幾好呢

Fatrix 寫道:
恕我直言.

我諗咁多巴士司機有咁差的態度,都係因為出現太多好似你們的不守規矩的搭客.常常拍搏大霧唔收車.重要理直氣壯地說自己全對.又多多藉口,又話拎好多野,又話冇手收車.又話bb訓緊...重有d媽媽媽話一定唔會收車..天呀,這是什麼世界..香港為何會變成這樣..

我估好多媽媽都唔會係第一次同bb出街, 以上所有的藉口都不會是第一次遇上..也亦非大家意料之外的情況吧.

上車前收起bb車話係一條規矩..你唔想遵守..你有權唔上車.而你唔遵守,司機有權唔比你上車

收bb車唔係單單係對bb較為安全,而對其他搭客都會比較安全.因bb車係有車輪,係一部在行走的巴士上係有一定的危險.而傷殘人事係在冇法的情況下才不能收起輪椅.況且,車上有合適的安全帶.

各位媽媽, 可不可以文明點.好讓我們的下一代懂得守規矩,體諒其他搭客...不要動不動就話比人歧視..男人蝦女人..
要別人的尊重,請先尊重自己和他人

珍珠宮

睛靈勳章

大家有沒有發覺,近幾年巴士司機已經改了名稱,不再叫'司機',而係叫'車長',好明顯代表著巴士司機都要轉型,巴士公司已經付予他們有權力看管整架車的秩序,確保乘客安全,而不再是二十幾年前,我們小時候時所看的,只管

複式洋房

當然要收bb車啦! 不要以為部bus是屬於你的.

禁止發言

禁止發言

禁止發言

禁止訪問

禁止訪問

男爵府

since i born my baby,i never travel by bus....always taxi... becoz i really can't 收bb車by myself... :-(

大宅

大家明就好la

禁止訪問

禁止訪問

首頁
34567...9

尾頁

跳至