跳至

首頁

尾頁

複式洋房

水痘針及流感針

請問各位有冇幫bb打水痘針及流感針, 呢2樣針?

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

Re: 水痘針及流感針

Kevin响一歲已經打O左水痘, O黎緊8月會打2006/07年度流感 (小童要打2針)

男爵府

Hi Hoi Wai,

I will go to have 水痘針 at private clinic, $320.

Hayes (Man son)
Hayes had been breastfeeding for almost 3 years, then naturally weaned by himself!

Wish Hayes with Love, Peace & Joy!!

大宅

小V都打左水痘針喇..

男爵府

打左水痘針, 將會打06/07流感針

珍珠宮

楓楓都打左水痘針, 流感針正在考慮階段 :lol:

複式洋房

各位,

啊....原來咁多bb打左水痘針, 唉....我好想幫bb打, 但係bb爸爸反對啊, 佢話係人都會出, 又唔見d人出 水痘會有事喎!
:-(

我重想問大家, 係咪e生話打左水痘針真係以後唔出水痘架??? 打左有冇反應呀? 會唔會發燒架?

ei..流感針, 冇咩人打喎, 又請問你地點解唔打既?

問題媽媽上

複式洋房

Christan,

ee... 咁Hayes幾時去打呀?

大宅

最好打, 雖然打咗都會出, 但不嚴重! 因嚴重的水痘會有很多併發症的.

http://www.healthno1.com/health/child/html/cd-disease-991007a.html

複式洋房

THANKS *Elaine*,

但係內容寫, 水痘針有較期最長可10年, 咁bb大左都要再打啊! ?-(

大宅

我2月同個仔去打左水痘針, 但係上星期居然出水痘, 不過都係幾粒, 有少少痕, 但唔係咁多, 好彩打左咋, 如果唔係出好多的話咪大單.

大宅

momolies 寫道:
THANKS *Elaine*,

但係內容寫, 水痘針有較期最長可10年, 咁bb大左都要再打啊! ?-(

我個醫生話支針有效20年到. 到時未必需要再打因為到時水痘可能已經絕跡了.

大宅

我個 b 6月都打了水痘針, 我唔想佢出水痘而大家都要"閉關"在家 3星期!!

複式洋房

啊..唔該哂各位, 等我再同老公傾下先!

男爵府

好媽媽勳章

卓謙13個月大就打左水痘針喇~
雖然出水痘唔係乜野大問題,但我唔忍心見到佢咁痕咁辛苦,而且傷口處理得唔好有疤痕架,都係打左安心d
水痘係高度傳染o既病,最好係返學之前打左預防針,因為越接觸得小朋友多染病o既機會越大。仲有呀,如果小朋友唔舒服(如有感冒發燒等)唔可以打水痘針,趁佢狀態好就快d去打喇。

大宅

好媽媽勳章

今日同小朗賢去打水痘針, 成為$420! so far touch wood 都冇發燒!

別墅

06/07流感針幾時會有得打??

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

dorothymui 寫道:
06/07流感針幾時會有得打??

我預訂時醫生話大概8月先有貨返...

大宅

琳琳1月果時都打左水荳針啦,醫生話有90%預防能力,不過萬一出都會輕微好多,bb無咁辛苦。
流感針反而無諗住打。

男爵府

請問各位打咗水痘針既靚媽, bb會唔會發燒呀??
[img] http://tac.families.com/ezb/932337.png[img]
[img] http://tac.families.com/ezb/932338.png[img]
教養孩童, 使他走當行的道, 就是到老他也不偏離.

首頁

尾頁

跳至