跳至

首頁
23456...10

尾頁

別墅

Carol999mama:
你in上午/下午班呀? 如我申請下午班是否用英文in我個好和我, 因我平時好少用英文和他溝通, 自從決定選本地課程的學校, 放棄讀英基, 我跟他轉講廣東話, 我都怕in得吾好,吾做佢!
原帖由 Carol999 於 09-12-2 00:35 發表

咦?我地IN上書房時都係咁上下程序,但個感覺OK好喎,又唔覺得HEA(好過啟思,一片混亂,完全唔知自己同阿囡下一步應該做咩野)相反,我覺得IN我地個老師好親切;不過IN隔離果個小朋友果老師就好似冇咁好喇!
可能都係睇老師個態度? ...

男爵府

大廚勳章 畀面勳章 爸B勳章 BK Milk勳章

原帖由 little-noon 於 09-12-2 16:53 發表
你in上午/下午班呀? 如我申請下午班是否用英文in我個好和我, 因我平時好少用英文和他溝通, 自從決定選本地課程的學校, 放棄讀英基, 我跟他轉講廣東話, 我都怕in得吾好,吾做佢!
...

我囝囝都係in下午班,in時係用中文的

公爵府

牛年勳章

原帖由 little-noon 於 09-12-2 16:53 發表
...

我地好少同佢講英文, 佢聽唔明架
至於我和我家,我們必定事奉耶和華。(書24:15)

別墅

你幾時in架, 交咗留位費未呀! 咁如果我個仔in得成咪可做classmates!
原帖由 證羽 於 09-12-2 19:05 發表

我囝囝都係in下午班,in時係用中文的

別墅

你交咗留位往費味呀?
原帖由 Carol999 於 09-12-3 00:02 發表

我地好少同佢講英文, 佢聽唔明架

複式洋房

hi all

我囝囝到有IN上書房, 過程只有入房10min, 我自己覺得佢地似in父母對答多d。 因我主要說小朋友12月會反n1 下午班 (因我囝囝07年12月), 介片中, 未識講野甘...佢將會好適應反下午班甘甘.甘甘...... 佢都比我講晒我想講的野...我個仔當日表現差, 只是講自己eng 名.掛住玩具..佢隔離個小朋友唱緊abc song...我總諗住無機會la.... 好彩佢地都收左下午班。我應該到會比佢係度讀k1

下午班 是否英文好d ?

男爵府

原帖由 little-noon 於 09-12-3 00:18 發表
你幾時in架, 交咗留位費未呀! 咁如果我個仔in得成咪可做classmates!

我係7/11 in架,己交咗留位費了,但到時吾知讀吾讀,因還一間我仲味in(蘇浙),如蘇浙都收我會再考慮讀邊間.

別墅

咁in完要等幾耐先知收吾收?
原帖由 GOGIGI 於 09-12-3 00:29 發表
hi all

我囝囝到有IN上書房, 過程只有入房10min, 我自己覺得佢地似in父母對答多d。 因我主要說小朋友12月會反n1 下午班 (因我囝囝07年12月), 介片中, 未識講野甘...佢將會好適應反下午班甘甘.甘甘...... 佢都比我講 ...

別墅

我無報到蘇淅呀, 報上書房下午双班係想仔仔英文好啲, 將來in直資或英文小學好的!
原帖由 證羽 於 09-12-3 00:32 發表

我係7/11 in架,己交咗留位費了,但到時吾知讀吾讀,因還一間我仲味in(蘇浙),如蘇浙都收我會再考慮讀邊間.

大宅

很同意,我大女之前讀別的幼兒園,細女讀上書房,有得比較,上書房真的很不錯。

原帖由 veronica 於 09-12-2 15:05 發表
hi,我之前是幼稚園老師,有十多年經驗,對東區的學校也了解,現時也有朋友於不同的學校任教,想分享小小感受....

宣道會上書房中英文幼稚園(杏花村) 雖然也有它的缺點,例如校舍細,無戶外操場,但它真是一間用心辦教育的 ...

複式洋房

in 完 1星期後收到信

別墅

Thank you!!
原帖由 GOGIGI 於 09-12-3 22:07 發表
in 完 1星期後收到信

洋房

回覆 64# little-noon 的文章

Hihi little-noon, 我尋日收到信,上書房收左我仔仔讀K1 pm class. 仔仔7/11發燒,改左28/11 先in. 都係10mins 左右。 因為仔仔暫時只識英文,老師初初同佢講中文,我話佢唔識中文,跟住就改左用英文同佢溝通喇。 由reception 拖住佢手仔入課室,坐低,比架車車佢,老師問: What is this? 仔: Car. 老師: What color is it? 仔: Red.
然後叫佢入d顏色銀仔入錢罌,叫佢入, Green, Yellow, Blue, Red. 仔仔就照佢意思入晒落去。跟住就比一個pop up 動作玩具佢玩,仔: pig, rabbit, cat. 好開心。 一邊玩,老師一邊問我野,主要都係問下佢日常生活既習慣,食,玩,訓既情況。最後老師送左樽bubbles比佢,佢點頭say thank you, bye bye. 揀下午班係因為有英文老師做班主任,接觸英文既時間會多d,同埋仔仔暫時唔識中文,一開課有人識講英文佢會容易d投入。 聽日晨咁早9:00am要in 蘇浙,驚佢起唔到身!! 諗住都係in 下,應該冇咁易收,所以我會下星期交左上書房留位費先。 睇下出年有冇機會同你小朋友做同學仔丫~

大宅

原帖由 didimimi 於 09-12-4 12:19 發表
Hihi little-noon, 我尋日收到信,上書房收左我仔仔讀K1 pm class. 仔仔7/11發燒,改左28/11 先in. 都係10mins 左右。 因為仔仔暫時只識英文,老師初初同佢講中文,我話佢唔識中文,跟住就改左用英文同佢溝通喇。 由receptio ...

比你地講到都心思思想幫阿仔轉讀下午班。
算啦, 家姐讀緊另一間下午班, 阿仔都係讀上午班, 方便姐姐照護佢地。

聽日阿仔都要去int 蘇浙呀!不過聽聞蘇浙PN不int細仔, 所以收阿仔機會不大。

洋房

回覆 74# Kpang 的文章

hihi Kpang, 我仔仔07/07, 都係細仔, 聽你咁講,蘇浙既機會都唔大....

男爵府

didimimi 你明天咁早in呀,好彩我in10:30pm.
kpang 咁你幾點in呀.

男爵府

打錯應10:30am見,我仔係大仔0701BB咁幾會可能會大d囉,希望仔仔明天表演好d喇.

男爵府

原帖由 little-noon 於 09-12-3 22:39 發表
Thank you!!

咁你幾時in呀?

大宅

原帖由 didimimi 於 09-12-4 13:56 發表
hihi Kpang, 我仔仔07/07, 都係細仔, 聽你咁講,蘇浙既機會都唔大....

聽日int 11:00am. 07/07也不算細仔, 都有機。9月打后オ算細仔。
我仔仔11/07, 超細呀

男爵府

你地有冇收到上書房聖誕節嘉年華會"腰"請係18/12你地會吾會去呀?

首頁
23456...10

尾頁

跳至