在職全職

跳至

首頁

尾頁

大宅

好想自己湊囝囝,但又擔心老公大壓力,請問各位全識媽媽,家庭收入要幾多先能一家三口用?

男爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 熱血金章

回覆:坐緊月,已經想做全識媽,老公收入只得兩萬,足夠一家三口用嗎?

個個家庭吾同,你自己應該最清楚條數點計,都係睇番支出,收入。如果兩萬,我夠洗之於仲一定儲到錢

伯爵府

環保接龍勳章

回覆:坐緊月,已經想做全識媽,老公收入只得兩萬,足夠一家三口用嗎?

唔知你哋平時點用錢喎

大宅

回覆:鍾太2009 的帖子

請問你都係一個BB嗎?如果我轉做全識媽,一定要請教你點用錢!

翡翠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 我的育兒心得勳章 玩具勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

洗唔洗供樓,俾家用爸媽?

大宅

我5夠呀!2萬只係夠供樓同交雜費。如果唔駛供樓,2萬只係食同買嘢一定夠駛!

伯爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

回覆 Karpo 的帖子

响唔洗供樓既情況下 都儲到D既 要供樓就辛苦喇

celiaho    發表於 13-1-19 10:21
961123    發表於 13-1-18 06:48
SkyTracy  唔使食,唔使交雜費?  發表於 13-1-17 12:12

子爵府

2019新春慶豚圓

回覆 cky34979 的帖子

我唔洗供樓但点計都要2萬,請問你点分配呢?

cky34979  已回覆POST  發表於 13-1-17 14:14

禁止訪問

大宅

回覆:cky34979 的帖子

請敎下我點分配家庭收入?重可以儲成萬完,要比十個叻你呀!

cky34979  好  發表於 13-1-17 14:13

男爵府

鍾太2009 發表於 13-1-16 18:39
個個家庭吾同,你自己應該最清楚條數點計,都係睇番支出,收入。如果兩萬,我夠洗之於仲一定儲到錢

...

勁呀,兩萬夠洗仲有得儲,你唔使供樓????

大宅

我收入得10k 一個月都够3人用,可能而家囝囝未返學 無甘多開支,我租房住,已去1/3 工資 ,不過就系無錢儲

伯爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

咁BB餵人奶 加埋用尿布既 尿片只系FOR出街用

BB出世之前個2個月就難儲 因為好多野要買 洗好多錢

我住村屋既(已買)吾洗租同泊車(養2部車) 咁管理費又系吾洗交

我晚飯煮親都好平 煮一個菜吾過10~30蚊 幾十蚊有找個隻

例如滑蛋蝦仁 我用冷鮮蝦仁 蝦同蛋成本15蚊左右(歡迎問我抗通貨膨脹食譜)

水 電煤 電話費就我C6交既 佢零用錢系7000蚊 有多要儲架

珍珠宮

BK Milk勳章

大宅

引用:個個家庭吾同,你自己應該最清楚條數點計,

原帖由 鍾太2009 於 13-01-16 發表

...
Me 2

男爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 熱血金章

回覆:坐緊月,已經想做全識媽,老公收入只得兩萬,足夠

等我都share下我個洗費list
租金1800(村屋平房)
水電石油氣:around500
bb尿片奶粉,etc.:1500
老公反工洗用3000
外家家用1000
兩公婆基金+保險2100
FTM一個月買送錢+早午餐,以及出街用既洗費 :around6000-7000 (其實姨項可以慳多2千,不過我用得鬆手D)

total about $16000;不過未計突然既開支,如紅白二事, 有時過節都有比錢奶奶同外家

珍珠宮

鍾太2009 發表於 13-1-17 22:41
等我都share下我個洗費list
租金1800(村屋平房)
水電石油氣:around500
村屋咁平?北區果D都五、六千元起。

大宅

一家三口兩萬蚊應該OK夠喎‥‥

以我情況為例(其實我有個大仔係小學,不過我假設冇佢,只有阿妹-1YR OLD的駛費)︰

BB駛費--1200
老公零用--1500(返工近,所以車費較平)
我自己零用(假設自己係FTM,冇返工時用咁多,起碼慳交通費和跟同事食飯錢)--1000
我住私人大廈(唔駛供/租金),交水電管理費差餉等(冇用煤氣,電係平D架)--1000
媽咪零用--2000
奶奶零用--2000
買餸(早午晚、生果)+日用品--3500
基本保險--600
一家出街娛樂食飯--800
偶然的紅白事或過節--1000
偶然電器維修/買新電器供款--400

總共$15,000

如果要供樓OR俾租,就要再節省D(如睇吓可唔可以俾少D媽咪或奶奶,否則就要省埋出街娛樂或過時過節的利是喇!)
如果唔駛供樓OR俾租,每月仲可以儲$5000呢!

大宅

BB K1讀半日班有學券,可以平到1、2百蚊一個月都得。
興趣班一係上小學先開始,或係K班開始都得,不過唔好報太多,譬如我個仔學(K3)溜冰一個月上五堂大約600元,你屋企二萬蚊收入應該都afford得到o既!

大宅

我個仔K1-K2因為番全日班,幼稚園會有興趣班提供埋俾小朋友,我果時俾個仔報三個興趣(好似係繪畫、小廚師班及英文班),總共每月平均係$500-600咋,個仔果時不知上得幾開心!最緊要開心,唔駛追求做精英,否則多多錢都唔夠。

首頁

尾頁

跳至