論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

12月19日﹣1月18日

放左2日假ONLY ( 勞工假﹣但頭3個月冇有薪假)

星期六/日個D假都冇放過。。

點計?

3920*12/365*(31日-2日)??

公爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 好媽媽勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

星期六日無放工人假, 咁你想點補番比佢?
神未曾應許天色常藍;但衪曾應許生活有力!

大宅

畀面勳章 BK Milk勳章

星期日都唔比人放?
3920 - (2/31)

伯爵府

回覆:第一次出糧比姐姐, 點計?

成個月放咗2日?包括勞工假?

大宅

回覆 2heiBBmama 的帖子

我就係唔知星期六/日個D例假係點計。。。。
可以指教嗎?

大宅

回覆 patpat904 的帖子

佢係海外賓, 剛來報到, 99話唔好比佢放咁多假, 所以例假就冇比佢放
而反正勞工假佢一定要放, 所以成個月都你比佢補咗CHRISTMAS同1/1個兩日勞工假

公爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 好媽媽勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

引用:回覆 2heiBBmama 的帖子 我就係唔知星期六

原帖由 luvtaku 於 13-01-16 發表

我就係唔知星期六/日個D例假係點計。。。。
休息日係每工作6日就享有1日休息日!即一星期放一天假!

公爵府

第一次出糧比姐姐, 點計?

你無比工人放休息日,就要用錢買假,你無放4日即要另補多4日人工比工人!

若你打算長期用錢買休息日,我勸你想清楚,工人都係人,長期工作無休息對身體實有影響,萬一有野發生,個工人玩野告你,到時個官第一印象已經對你唔好,覺得你克薄工人,到時你點講都無用!

大宅

我知, 咁當我要佢OT 咁計, 呢幾個星期六/日都冇比佢放的情況下,
個D例假薪金是如何計算?

大宅

2heiBBmama 發表於 13-1-16 22:30
你無比工人放休息日,就要用錢買假,你無放4日即要另補多4日人工比工人!

若你打算長期用錢買休息日,我勸 ...
因為我剛剛生左, 之前佢來想佢係屋企學下點整D嘢先。依家有陪月係度我就會ARRANGE D 時間比佢放
問心, 我都想佢照放假, 不過我99成日都話佢又冇朋友, 又唔識路, 佢又要比AGENT FEE, 不如唔好放佢假等佢可以EARN多幾日錢 ( 我心諗, 我放佢假我理得佢去邊啫, 可能人地真係寧願放假唔要錢呢?)

唉, 我99不停係咁講, 我都講佢唔店。。。

我就係想補番D錢比佢, 不過唔知條數點計。。

首頁

尾頁

跳至